to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:21 | 05.12.2020

Πολιτική

Nέο ν/σ του ΥΠΠΟ - Ρ. Χρηστίδου: «Άτακτη οπισθοχώρηση για τα ζητήματα του πολιτισμού με το νέο νομοσχέδιο»

Η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Νότιου Τομέα, Ραλλία Χρηστίδου στην ακρόαση φορέων για το νέο ν/σ του ΥΠΠΟ: «Άτακτη οπισθοχώρηση για τα ζητήματα του πολιτισμού με το νέο νομοσχέδιο».


Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Ραλλία Χρηστίδου, στη χθεσινή συνεδρίαση  του Κοινοβουλίου, με ακρόαση φορέων για το ν/σ του ΥΠΠΟ στο οποίο είναι εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο: «Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και μετονομασία του σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, ίδρυση Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά» στον Δήμο Λέσβου, προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό, ρυθμίσεις για το ιστορικό μουσείο Κρήτης και το μουσείο «Φοίβος Ανωγειανάκης» και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», ανέδειξε τα πολλά προβληματικά σημεία που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Στο άρθρο 66, αναφορικά με τις συμβάσεις για τη μεταφορά και ασφάλιση ανακτηθέντων πολιτιστικών αγαθών από παράνομη διακίνηση, προβλέπεται να είναι απόρρητες και να εξαιρούνται όλων των προβλέψεων δημοσιότητας (Διαύγεια, ΚΗΜΔΗΣ, ΕΣΗΔΗΣ), ανεξαρτήτως της αξίας τους. Παρά τις ευαίσθητες πληροφορίες και τη σημασία τους για την αίσια έκβαση της μετακίνησης των αρχαιοτήτων, η βουλεύτρια παρατήρησε ότι χρειάζεται κρατική εποπτεία στην εν λόγω διαδικασία, και παρά το γεγονός ότι το δρομολόγιο της μεταφοράς δε χρειάζεται να γνωστοποιείται για λόγους ασφαλείας, το ποσό θα έπρεπε να γίνεται γνωστό εφόσον η μεταφορά ολοκληρωθεί.

Αναφερόμενη στο ΕΚΟΜΕ, τόνισε ότι με την τωρινή του μορφή, έχει χρηματοδοτήσει 100 επενδυτικά σχέδια, με τις 45 παραγωγές να είναι εξωτερικού, ενώ έχει φέρει στη χώρα πάνω από 100 εκ σε επενδύσεις και πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας, οπότε, γιατί το ν/σ επιλέγει να αλλάξει ένα επιτυχημένο σχήμα.

Για το θέμα της παραχώρησης από τον ΟΔΑΠ της μήτρας έργων τέχνης για παραγωγή αντιγράφων, (άρθρο 3 του ν/σ), απηύθυνε ερώτηση προς τον Σύλλογο Εργαζομένων ΤΑΠ και το Σύλλογο  Ελλήνων Αρχαιολόγων, καθώς η μήτρα ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή αντιγράφων από ιδιώτες με επακόλουθη απώλεια κερδών για το δημόσιο. Θύμισε δε ότι το 2016, με την τροποποίηση του άρθρου 2 του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002, κατοχυρώθηκε θεσμικά ότι οι μήτρες (τα εκμαγεία που παράγονται από τα πρωτότυπα έργα) και τα μοντέλα (τα πρώτα αντίτυπα που παράγονται από τις μήτρες) φυλάσσονται αποκλειστικά στο ΤΑΠ και απαγορεύεται να κυκλοφορούν στην αγορά. Υπογράμμισε ότι το ν/σ προβλέπει σύσταση  Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου για την ανάληψη νέων «δράσεων» που προβλέπει το ν/σ (πολιτιστικές δράσεις ή/και δράσεις γαστρονομίας), χωρίς όμως να μπαίνει σε λεπτομέρειες, πράγμα προβληματικό από μόνο του, ενώ θα μπορούσε να τις αναλάβει ο νέος Οργανισμός, εφόσον βέβαια στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό.

Τέλος ρώτησε τον πρόεδρο της Μ. Κ. Εταιρείας Αρχιπέλαγος, Νίκο Σηφουνάκη, πώς σχολιάζει την απώλεια σημαντικών εγγράφων από το Πρωτόκολλο του Υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με το Μουσείο Βρανά της Μυτιλήνης.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συμμερίστηκε τους προβληματισμούς της βουλεύτριας, συμφώνησε ότι οι μήτρες των γλυπτών δεν πρέπει να δίνονται σε ιδιώτες,  και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΤΑΠ επιβεβαίωσεότι ο ΟΔΑΠ, εφόσον στελεχωθεί με επαρκές προσωπικό είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις νέες «δράσεις» που ευαγγελίζεται το ΥΠΠΟ, με τις δικές του δυνάμεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)