to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:10 | 08.12.2014

Πολιτική

Δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος επέβαλε το Eurogroup (ενημέρωση)

Δίμηνη παράταση συμφώνησε να ζητήσει η κυβέρνηση από τους δανειστές, με παράλληλη επιτάχυνση των διαδικασιών για το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να αποφύγει την εξάμηνη ή ετήσια παράταση για την οποία πίεζε η τρόικα και να προχωρήσει στην αναζήτηση των 180 χωρίς να έχει υπογράψει τα επώδυνα μέτρα που συνοδεύουν τη νέα συμφωνία.


Τελευταίες εξελίξεις-δηλώσεις από το #Eurogroup που διεξάγεται στις Βρυξέλλες:

Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ενώ η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να καταθέσει επισήμως το αίτημα για τη δίμηνη παράταση του προγράμματος, μετά το «πράσινο φως» που απέσπασε από το Eurogroup.

Σε δηλώσεις τους, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες της τρόικας σήμερα το βράδυ θα ετοιμάσουν μία ενδιάμεση έκθεση με την οποία θα περιγράφουν σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και στη συνέχεια, αύριο, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει επισήμως το αίτημα για την παράταση των δύο μηνών, το οποίο στη συνέχεια θα στααλεί στα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, προκειμένου να λάβει και τυπική έγκριση.

Επιπλέον, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί μέσα σε δύο μήνες. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εκταμιευθεί και η τελευταία δόση προς την Ελλάδα ύψους 1,8 δισεκ. Ευρώ.

Στο μεταξύ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για επιστροφή αύριο Τρίτη του κλιμακίου της τρόικας, εξέλιξη που επιβεβαίωσε αργότερα ο επίτροπος Μοσκοβισί.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από το ΔΝΤ, αναφέρουν ότι το κλιμάκιο της τρόικας θα βρίσκεται στην Αθήνα από τις 9 μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν η αποστολή θα έχει τη μορφή "τεχνικού κλιμακίου", τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ή θα πρόκειται για "ολοκληρωμένη αποστολή".


Η τρόικα πρότεινε την παράταση της διαθεσιμότητας των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως το τέλος Φεβρουαρίου και το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα. 

Για την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) η οποία μετατίθεται «για πρακτικούς λόγους» κατά δύο μήνες, στο τέλος Φεβρουαρίου. 

Η οποιαδήποτε απόφαση για τη γραμμή ECCL θα ληφθεί αργότερα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του παρόντος προγράμματος αν αυτό ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για τη χρήση πιστωτικής γραμμής ECCL. Η πιστωτική γραμμή θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και τις σχετικές εγκρίσεις από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Στην ανακοίνωση για την Ελλάδα που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, αναφέρεται ότι χαιρετίστηκαν οι πρόσφατες «θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης για την Ελλάδα που αντανακλούν τις προσπάθειες αξιοσημείωτη προσαρμογή πραγματοποιήθηκε από τις ελληνικές αρχές και τους πολίτες». 

«Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αρχίζουν να αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» αναφέρει.

Το Eurogroup χαιρέτισε επίσης την "πρόοδο" που έχει σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα της πέμπτης αξιολόγησης, ωστόσο «παρά την πρόσφατη πρόοδο η τρέχουσα επανεξέταση δεν μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους». 

«Ως εκ τούτου, η παρούσα αξιολόγηση θα πρέπει να συνεχιστεί και στις αρχές του 2015, έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία και όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες θεωρείται ότι πληρούνται. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 1,8 δισ ευρώ, το ανεξόφλητο υπόλοιπο του τρέχοντος προγράμματος του EFSF».

«Ως εκ τούτου, το Eurogroup θα διάκειται ευνοϊκά σε αίτημα από την Ελλάδα για την τεχνική παράταση 2 μηνών του τρέχοντος προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να προετοιμάσει μια τεκμηριωμένη έκθεση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της τρέχουσας αναθεώρησης και έδωσε εντολή στο EuroWorkingGroup να αναφέρει στα κράτη-μέλη, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουν σε τελική απόφαση σχετικά με την παράταση (...) μέχρι το τέλος του έτους».

Επιπλέον, παρατείνεται η περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο ΤΧΣ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. «Το Eurogroup βλέπει θετικά σε μια τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις πριν από το τέλος του έτους».

«Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ταχεία και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται για τη σύναψη της πέμπτης αναθεώρησης. Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και της απασχόλησης και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, με αυτόν τον τρόπο πλήρως επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

»Τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ παραμένουν ευνοϊκά τη χορήγηση στην Ελλάδα μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ΕΜΣ (ECCL), αν η Ελλάδα να ζητήσει αυτό και με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμιστικών μέτρων που εξακολουθούν να εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, η συνεχής συμμετοχή του ΔΝΤ, και η ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών και ενωσιακών διαδικασιών». 

Νέο μνημόνιο με σφραγίδα του Eurogroup, κόλαφος για την κυβέρνηση 

Σκληρά μέτρα με δόσεις, αναμένεται να ζητήσει ο Γκίκας Χαρδούβελης. Τα περί τεχνικής παράτασης του μνημονίου επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η θέση του Eurogroup για τη διαχείριση της χώρας μας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος του έτους είναι σαφής και ξεκάθαρη: Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL), όπερ σημαίνει – με βάση το καταστατικό του ευρωπαϊκού Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM)– υπογραφή νέου Μνημονίου (Memorandum of Understanidng).

Το νέο «πακέτο» εκτιμάται ότι θα φθάσει περί τα 20 δισ. ευρώ, ενώ το εάν οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα νέα μέτρα που θα απαιτεί το εν λόγω Μνημόνιο θα είναι λιγότερο αυστηρά από εκείνα των προηγούμενων, είναι και το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε χθες και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Η βέβαιη διαφορά με τα προηγούμενα Μνημόνια είναι πως το νέο – με βάση πάντοτε το καταστατικό του ESM – θα υπογραφεί με την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Το ΔΝΤ θα παραμείνει παρόν και στο νέο πρόγραμμα, όπως δήλωσε με απόλυτη σαφήνεια ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όμως ο ακριβής ρόλος που θα έχει εντάσσεται επίσης στα θέματα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον. 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)