to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:10 | 07.10.2016

Οικονομία

Νέο μήνυμα Λιου στη συνάντηση με Τσακαλώτο: Η Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το χρέος

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, επικαλούμενη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Τζακ Λιου υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της και να θέσει το χρέος σε βιώσιμη τροχιά


Σειρά επαφών, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, με κυρίαρχο θέμα τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Σήμερα ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και όπως έγινε γνωστό από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάσθηκε η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.

Στη σημασία της προόδου της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Ε.Ε. να μπορέσει να αρχίσει να συζητά με το ΔΝΤ τις λεπτομέρειες για μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην Ουάσινγκτον. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, επικαλούμενη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Λιου ανέφερε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της και να θέσει το χρέος σε βιώσιμη τροχιά.

«H ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μέρος της λύσης»

'Aμεσες αποφάσεις από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζήτησε εκ νέου ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής. Ο Τζακ Λιού παρατήρησε ότι «είναι η πρώτη ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ εδώ και καιρό, που δεν αντιμετωπίζουμε κάτι που περιγράφεται ως ελληνική κρίση και αυτό είναι καλό».

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και όλα τα μέρη συζητούν πως θα προχωρήσουν μπροστά και πως θα εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μαίου. Αυτό που είπα χθες, αντικατοπτρίζει την άποψή μου και εκφράζει αυτό, το οποίο λέω αυτές τις ημέρες, αλλά και σταθερά εδώ και καιρό. Ό,τι εκτός από την τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας και την εφαρμογή σκληρών μέτρων, υπάρχει επίσης η ανάγκη μείωσης του χρέους.Νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα αυτό πάρει σάρκα και οστά, τόσο το καλύτερο». «Σε καμία περίπτωση», σημειωσε ο κ. Λιού, «δεν θεωρώ ότι υπάρχει πισωγύρισμα.Τόνιζα και τονίζω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα σχέδιο για το μέλλον. Είναι μεγάλη πρόοδος το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα, κάποια από τα οποία είναι σκληρά, και πρέπει να τα ολοκληρώσουν. Καθώς προχωρά η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πρέπει να αποφύγουμε να βρεθούμε σε μία στιγμή που θα περιγράφεται ξανά ως ελληνική κρίση. Και τελικά η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όσο πιο σύντομα είναι ξεκάθαροι οι όροι της τόσο το καλύτερο», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Μπαράζ συναντήσεων

To επίκεντρο της προσοχής μεταφέρεται και σήμερα, Σάββατο στην αμερικανική πρωτεύουσα, καθώς στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας πραγματοποιείται σειρά συναντήσεων για το ελληνικό ζήτημα.

Αυτή τη φορά κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα θα είναι η διευθέτηση του χρέους, το οποίο βεβαίως είναι στενά συνδεδεμένο και με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και κατά συνέπεια με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2018. Για την ελληνική πλευρά, την οποία εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της δέσμευσης από όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το χρέος, έστω και στο σκέλος που αφορά την εξειδίκευση των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Ο Ευ. Τσακαλώτος είχε επίσης συναντήσεις με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και τον Πιέρ Κάρλο Παντοάν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας. Σήμερα, Σάββατο, θα συναντηθεί με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και  με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

Τα μέτρα του ESM

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, και ο κ. Τσακαλώτος είχαν συζήτηση για τα βραχυχρόνια μέτρα κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην έδρα του ESM στο Λουξεμβούργο την προηγούμενη εβδομάδα.

«Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν συνεχώς (στον ESM) γι’ αυτό τον σκοπό (μέτρα). Θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα,» τόνισε στο ert.gr μια από τις πηγές που είναι κοντά στον Mηχανισμό.

Ομως, το ίδιο άτομο πρόσθεσε ότι το έργο των στελεχών του ESM δεν είναι εύκολο γιατί πολλές φορές ανακύπτουν τεχνικά και νομικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Από τα συμφραζόμενα προκύπτει επίσης ότι έχουν υπάρξει επαφές του ESM με μεγάλες διεθνείς τράπεζες γι’ αυτό το σκοπό.

Τα μέτρα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα είναι ευκολότερο να εφαρμοσθούν καθώς, εκτός των άλλων, αναμένεται να συναντήσουν λίγες ή μηδαμινές πολιτικές αντιδράσεις σε αντίθεση με τα μέτρα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου ορίζοντα που προσδιόρισε το Eurogroup στις 24 Μαΐου σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο.

Τα βραχυχρόνια μέτρα προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έως και το τέλος του προγράμματος σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου.

Το πακέτο των μέτρων, όταν ολοκληρωθεί, θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG). Εφόσον όλα πάνε καλά, αυτό θα μπορούσε να γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας θα μπορούσε να ολοκληρωθεί επιτυχώς στο Eurogroup της Δευτέρας, 10 Οκτωβρίου, οδηγώντας στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τον ESM λίγο αργότερα. Το τρίτο οικονομικό πρόγραμμα λήγει το καλοκαίρι του 2018.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι σημαντικά γιατί αναμένεται να βελτιώσουντην διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους, διευκολύνοντας την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τις αγορές των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (QE) αργότερα.

Τα μέτρα βασίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε το Eurogroup της 24ης Μαΐου και συνοψίζονται στα κάτωθι.

Πρώτον, «τη χαλάρωση του «προφίλ» αποπληρωμών των δανείων του EFSF βάσει των τρεχόντων σταθμισμένων ωριμάνσεων«.

Oυσιαστικά, πρόκειται για μέτρα που «μοιράζουν» σε περισσότερα χρόνια τις μεγάλες πληρωμές τοκοχρεολυσίων που πέφτουν σε συγκεκριμένα χρόνια μετά το 2021 και αναβολές (deferral) πληρωμής τοκοχρεολυσίων για κάποια χρόνια.

Δεύτερον, «τη χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF για να μειωθεί ο κίνδυνος των επιτοκίων χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι χώρες που συμμετείχαν αρχικά στο πρόγραμμα«.

Ουσιαστικά πρόκειται για την μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου των δανείων που είχε δώσει ο ESFF στο παρελθόν σε σταθερό.

Αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά και για ένα μόνο μέρος των δανείων που έχει δώσει το EFSF στην Ελλάδα. Το συνολικό ποσό εκτιμάται σε περίπου 131 δισ. ευρώ.

Ομως, οι πηγές του ert.gr τονίζουν ότι στο ESM υπάρχει προβληματισμός γιατί η μετατροπή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά ενέχει κόστος.

Επιπλέον, δεν φαίνεται να βελτιώνει τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους γιατί τα σταθερά επιτόκια που δανείζεται ο ESM-EFSF στις αγορές είναι υψηλότερα των κυμαινόμενων επιτοκίων της αγοράς.

Τρίτον, την «επιβολή ορίου στην αύξηση επιτοκιακού περιθωρίου που αφορούν την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος για το 2017

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε προχωρήσει στην επαναγορά χρέους ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ έναντι δανείου ύψους 10 δισ. ευρώ περίπου που έλαβε από τον EFSF τον Δεκέμβριο του 2013, μειώνοντας το δημόσιο χρέος κατά 20 δισ. ευρώ περίπου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)