to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το νέο μεγάλο «Όχι» 80 χρόνια μετά

Για την σύγχρονη Αριστερά και την προοδευτική παράταξη, τα ΟΧΙ δεν αρκούν.


Τιμούμε φέτος το ΟΧΙ του ’40 και το έπος της Αλβανίας, έχοντας επιτύχει ως λαός μια νέα νίκη εις βάρος του εγχώριου φασισμού τούτη την φορά. Αναφέρομαι στην καταδίκη ως εγκληματικής οργάνωσης της  Χρυσής Αυγής και την φυλάκιση της ηγεσίας της, χωρίς ελαφρυντικά. Δικαστική απόφαση, πρωτόγνωρη για την μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο περίοδο, που συνιστά θετικό προηγούμενο για όλη την Ευρώπη.

Όπως πριν από 80 χρόνια, που η μικρή Ελλάδα απέκρουσε την εισβολή του Μουσολίνι και στην συνέχεια κατέγραψε την πρώτη αντιστασιακή πράξη σε όλη την Ευρώπη, με το κατέβασμα από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης της σβάστικας από τους Γλέζο και Σάντα (1941), έτσι και τώρα δίνει το παράδειγμα για την εξουδετέρωση του νεοναζισμού που σημειώνει άνοδο σε όλη την ήπειρό μας.

Η επέτειος του ΟΧΙ συμπυκνώνει μεγάλη πορεία αγώνων του ελληνικού λαού κόντρα στην ξένη εξάρτηση, τον φασισμό, τον μιλιταρισμό, τον πόλεμο και την εκ δεξιών προερχόμενη θεωρία της «ψωροκώσταινας».  Δείχνει τον δρόμο και για σημερινούς λαϊκούς και εθνικούς αγώνες για την απόκρουση της «εξ ανατολών» απειλής, την οποία πάντοτε η Δεξιά υποτιμούσε ως ενδονατοϊκό πρόβλημα, έχοντας ως στρατιωτικό δόγμα τον «από βορρά κίνδυνο»,  ακόμα και μεταψυχροπολεμικά.

Θυμίζω ότι το 1940,  την Ελλάδα κυβερνούσε ο δικτάτορας Μεταξάς, κρατώντας στις φυλακές την ηγεσία του ΚΚΕ και πολλά στελέχη, ιδιαίτερα στην Ακροναυπλία. Ωστόσο, χωρίς δισταγμό, η ευρύτερη Αριστερά κάλεσε τον λαό να υπερασπιστεί την πατρίδα από την φασιστική ιταλική επίθεση. Οι δε δεσμώτες κομμουνιστές ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι για να πάνε στο μέτωπο της Αλβανίας. Αίτημα που όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκε, αλλά, αντιθέτως, οι κομμουνιστές παραδόθηκαν λίγους μήνες αργότερα στους γερμανούς ναζί κατακτητές, που τους μετέφεραν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, από εκεί σε κολαστήρια της Γερμανίας, μεταγενέστερα να εκτελεστούν και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Το έπος της Αλβανίας συνοδεύτηκε από την μάχη της Κρήτης και στην συνέχεια από την μεγαλειώδη εθνική αντίσταση «για ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη την λευτεριά».  

Σήμερα, τιμούμε  την επέτειο του ΟΧΙ με το βλέμμα στο μέλλον, όχι στο  παρελθόν, αντλώντας  διδάγματα για τα σύγχρονα προβλήματα, εθνικά και διεθνή.  Καλούμαστε να πούμε νέα μεγάλα ΟΧΙ σε πολλά μέτωπα: εθνικά, πολιτικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και ηθικά. Πρώτο και κύριο, το  ΟΧΙ στον πόλεμο, ΟΧΙ σε νέους ξεριζωμένους από την Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Συναφές και το ΟΧΙ στον νεοφιλελευθερισμό, που, δυστυχώς, κυριαρχεί στον κόσμο, αφήνοντας πίσω του οικονομικά και κοινωνικά ερείπια.  Εξ ίσου επίκαιρο  είναι το ΟΧΙ στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την διαρκώς επιδεινούμενη κλιματική κρίση.

Για την σύγχρονη Αριστερά και την προοδευτική παράταξη, τα ΟΧΙ δεν αρκούν. Πρέπει  να συνοδεύονται και από καταφάσεις ελπίδας για την ελληνική κοινωνία, την Ευρώπη και τον κόσμο. Αυτές καλούμαστε να επεξεργαστούμε καλύτερα και να τις κάνουμε κτήμα της κοινωνίας, στην βάση των δικών μας διαχρονικών ιδεών και αξιών.

Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)