to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:26 | 07.08.2022

Διεθνή

Νέο λουτρό αίματος στη Γάζα - 31 νεκροί ως τώρα από τις ισραηλινές επιδρομές

Tριάντα ένας άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, σκοτώθηκαν στην αποκλεισμένη από γη, αέρα και θάλασσα Λωρίδα της Γάζας, από τις ισραηλινές επιδρομές που έχουν κύριο στόχο τις δυνάμεις της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ - Η Ισλαμική Τζιχάντ ανέφερε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών την Παρασκευή, που αναχαιτίστηκαν κι αυτές από την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα, όπως το 97% των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα


(Παλαιστίνιοι μεταφέρουν ένα παιδί μακριά από ένα σπίτι στη Λωρίδα της Γάζας που χτυπήθηκε από ισραηλινό πύραυλο, σήμερα Κυριακή 7/8/22 - Φωτ.: Mohammed Salem - από το σχετικό ρεπορτάζ της Χααρέτζ)

Η κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου από την Παρασκευή έχουν τη ζωή τους 31 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, συνεχίζεται αμείωτη καθώς το Ισραήλ εντείνει την επίθεσή του με κύριο στόχο τις δυνάμεις της Ισλαμικής Τζιχάντ

σε αυτή τη σύγκρουση μεταξύ της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ και του Ισραήλ, στην πιο σοβαρή κρίση μετά από πέρυσι.

Η Ισλαμική Τζιχάντ ανέφερε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών την Παρασκευή. Όπως το 97% των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα, αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Το εβραϊκό κράτος, που τονίζει ότι εξαπέλυσε μια «προληπτική επίθεση» με στόχο την Ισλαμική Τζιχάντ, ισχυρίζεται ότι σκότωσε μαχητές και «εξουδετέρωσε» τους ηγέτες της οργάνωσης, που θεωρείται τρομοκρατική από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κύριοι στρατιωτικοί ηγέτες του κινήματος στη Γάζα, Ταϊσίρ αλ Τζαμπάρι και Χαλίντ Μανσούρ, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον στρατό, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την Ισλαμική Τζιχάντ.

«Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς θρηνούν τον ηγέτη τους Χαλίντ Μανσούρ, μέλος του συμβουλίου ασφαλείας και διοικητή του νότιου τομέα (της Λωρίδας της Γάζας) ο οποίος έγινε “μάρτυρας” ως αποτέλεσμα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής χθες (Σάββατο)», αναφέρει η ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς είναι το ένοπλο σκέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή είχε βρει τον θάνατο ο Ταϊσίρ Τζαμπάρι, φερόμενος επικεφαλής της Ισλαμικής Τζιχάντ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

31 οι νεκροί ως τώρα, ανάμεσά τους έξι παιδιά

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, 31 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και 265 τραυματίστηκαν εδώ και δύο ημέρες στον παλαιστινιακό θύλακα υπό τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Οι ισραηλινές αρχές αντικρούουν αυτήν την εκτίμηση και υποστήριξαν ότι παιδιά Παλαιστινίων σκοτώθηκαν το Σάββατο από μια αποτυχημένη επίθεση με ρουκέτα της Ισλαμικής Τζιχάντ προς το Ισραήλ.

Αναταραχή στην Ιερουσαλήμ, φόβοι για επεισόδια από εθνικιστές

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν σήμερα στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ενώ δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν εκρήξεις από μακριά.

Οι εκτοξεύσεις ρουκετών σημειώθηκαν καθώς εκατοντάδες Ισραηλινοί συγκεντρώνονται στην Παλιά Πόλη για μια εβραϊκή γιορτή, προκαλώντας φόβους για βία καθώς εθνικιστές βαδίζουν προς την Πλατεία Τεμενών, γνωστή και ως Όρος του Ναού.

Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου συνελήφθη για λίγο από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ κάλυπτε την επίσκεψη ενός ακροδεξιού βουλευτή στην Πλατεία Τεμενών.

Χωρίς ρεύμα

Ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων διέκοψε τη λειτουργία του λόγω έλλειψης καυσίμων, καθώς το εβραϊκό κράτος έκλεισε τις συνοριακές διαβάσεις με τη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, διακόπτοντας ουσιαστικά τις παραδόσεις ντίζελ.

Οι διακοπές ρεύματος, συχνές στον θύλακα, έχουν πολλαπλασιαστεί έκτοτε, σημείωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Χαμάς: Είμαστε «ενωμένοι στη μάχη»

Η Χαμάς, ένα ισλαμιστικό κίνημα που κυβερνά τη Γάζα από το 2007, προειδοποίησε σε ανακοίνωσή της ενάντια σε αυτές τις ισραηλινές «επιδρομές» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια «ανεξέλεγκτη» κατάσταση.

«Η αντίσταση» είναι «ενωμένη στη μάχη» εναντίον του Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο Φαουζί Μπαρχούμ, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, μιας οργάνωσης που έχει διεξάγει πολλούς πολέμους ενάντια στο εβραϊκό κράτος, αλλά δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής μέρος σε αυτή την ένοπλη σύγκρουση.

Η κλιμάκωση της βίας των τελευταίων ημερών μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των ενόπλων οργανώσεων στη Γάζα είναι η χειρότερη μετά από τον πόλεμο του Μαΐου του 2021 που άφησε πίσω του 260 νεκρούς σε έντεκα ημέρες από την παλαιστινιακή πλευρά, συμπεριλαμβανομένων μαχητών, και 14 νεκρούς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη.

«Κάθε μέρα ξυπνάμε με νεκρούς, παιδιά και γυναίκες», είπε ο Αμπού Μαχμούντ αλ-Μαντχούν, 56 ετών, στην πόλη της Γάζας. «Κάθε στιγμή που καταστρέφεται ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι, άνθρωποι σκοτώνονται, τραυματίζονται ή εκτοπίζονται».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι η επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχιστεί για «όσο χρειαστεί», χαρακτηρίζοντας τον βομβαρδισμό που σκότωσε τον Χαλίντ Μανσούρ «εξαιρετικό αποτέλεσμα». Αυτός ο βομβαρδισμός στη Ράφα στην νότια Λωρίδα της Γάζας σκότωσε οκτώ ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας.

Στο Ισραήλ, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από ρουκέτες, σύμφωνα με διασώστες.

Διακοπές ρεύματος

Η σύλληψη ενός αρχηγού της ομάδας στη Δυτική Όχθη την περασμένη Δευτέρα οδήγησε σε αυτόν τον νέο κύκλο βίας. Οι ισραηλινές αρχές, λέγοντας ότι φοβούνται αντίποινα, πραγματοποίησαν τα πρώτα πλήγματα την Παρασκευή στη Γάζα, όπου είναι εδραιωμένη η Ισλαμική Τζιχάντ.

Περίπου 40 μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν επίσης τις τελευταίες δύο ημέρες στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχεται από το εβραϊκό κράτος από το 1967.

Η Αίγυπτος, ιστορικός μεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και των ένοπλων ομάδων στη Γάζα, προσπαθεί να παρέμβει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε το Σάββατο ότι εργάζεται «ακούραστα» για να αποκαταστήσει την ηρεμία, αλλά στο πεδίο, η ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται και οι κάτοικοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα.

ΗΠΑ: Πλήρης κάλυψη στο Ισραήλ, με την καραμέλα του «δικαιώματος στην αυτοάμυνα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, τόνισε χθες Σάββατο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προτρέποντας όλες τις πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σφυροκοπούσαν τη Γάζα ενώ η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ εκτόξευε ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Ισραηλινός στρατός: Επιχείρηση εκκαθάρισης της οργάνωσης

Οι κορυφαίοι στρατιωτικοί ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα «εξουδετερώθηκαν» τις τελευταίες δύο ημέρες στη διάρκεια των επιδρομών που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός κατά της παλαιστινιακής οργάνωσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης.

«Η ανώτερη ηγεσία της στρατιωτικής πτέρυγας της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα έχει εξουδετερωθεί», δήλωσε ο Οντέντ Μπασιόκ, επικεφαλής των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού (IDF) στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Η εκκαθάριση της ηγεσίας αυτής της οργάνωσης συνιστά και την πρόφαση για τα νέα λουτρά αίματος από το Ισραήλ στη πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας.

Κραυγή αγωνίας από τα νοσοκομεία της Γάζας

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη!». Ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ-Σίφα στην Γάζα σημαίνει συναγερμό λέγοντας ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη φαρμάκων και ηλεκτροδότησης για να συνεχισθεί η περίθαλψη Παλαιστινίων που έχουν τραυματισθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Τραυματίες καταφθάνουν «κάθε λεπτό» στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, λέει ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, διευθυντής ενός από τα σημαντικότερα νοσοκομεία της πόλης της Γάζας.

«Υπάρχει έλλειψη γιατρών, κρίση φαρμάκων, κρίση ηλεκτροδότησης», λέει.

Από την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών κατά της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, 31 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 6 παιδιά και μαχητές, έχουν σκοτωθεί και 275 έχουν τραυματισθεί.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν σήμερα στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Ισλαμικός Τζιχάντ συνέχισε την εκτόξευση πυραύλων κατά του Ισραήλ, σχεδόν το σύνολο των οποίων αναχαιτίσθηκε από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα.

Ο μοναδικός ηλεκτρικός σταθμός της Γάζας έκλεισε χθες λόγω ελλείψεως καυσίμων, τέσσερις ημέρες αφού το Ισραήλ έκλεισε τα περάσματα ανάμεσα στον παλαιστινιακό θύλακα και το ισραηλινό έδαφος επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη!», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια. «Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σύνορα για την είσοδο φαρμάκων και καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Το ντίζελ που προορίζεται για τον ηλεκτρικό σταθμό μεταφέρεται με φορτηγά από την Αίγυπτο ή το Ισραήλ, που διατηρεί τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ και η Χαμάς, που ελέγχει την Γάζα, θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από το Ισραήλ.

Η έλλειψη ηλεκτροδότησης θα προκαλέσει «την διακοπή της προσφοράς υπηρεσιών υγείας» το απόγευμα της Τρίτης, διότι οι γεννήτριες δεν έχουν καύσιμα, προειδοποίησε το υπουργείο Υγείας στην Γάζα. Τα χειρουργεία και οι ανεμιστήρες έχουν ανάγκη ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσουν.

Η έλλειψη καυσίμων απειλεί επίσης να πλήξει την κίνηση των ασθενοφόρων, προειδοποιεί η υπηρεσία συντονισμού ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ.

Τα 2,3 εκατομμύρια των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα υποφέρουν από την έλλειψη ηλεκτροδότησης από τον περασμένο μήνα, έχοντας ηλεκτρικό ρεύμα 11 ώρες ημερησίως κατά μέσο όρο.

Χωρίς την επανάληψη της τροφοδοσίας σε ηλεκτρικό ρεύμα, θα πληγεί σύντομα και η παροχή νερού στην Λωρίδα της Γάζας από πηγάδια ή από τα εργοστάσια αφαλάτωσης.

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση «επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής στην Λωρίδα της Γάζας», εξηγεί ένας κάτοικος.

«Διαταράσσει την ζωή των ανθρώπων, κυρίως αυτήν την περίοδο της σφοδρής ζέστης. Υποχρεώνει τους ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια τους, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την ζωή τους εξαιτίας της συνέχισης των βομβαρδισμών».

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)