to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:45 | 29.10.2020

Διεθνή

Πανεθνικό lockdown ξανά στη Γαλλία - Ένα βήμα πριν το ολικό κλείσιμο και η Γερμανία

Πανεθνικό λοκντάουν τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου στη Γαλλία, ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Εμανουέλ Μακρόν - Τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, αλλά κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, χρήση μάσκας «ακόμα και μέσα στο σπίτι» - «Το 2ο κύμα πιθανόν θα είναι χειρότερο. Η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία θα ήταν κάτι το απαράδεκτο» είπε ο Γάλλος πρόεδρος - Μερικό lockdown και στη Γερμανία, ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη η Α. Μέρκελ - Ισχυρή άνοδος της επιδημίας και σε Ιταλία και Ισπανία


(O Mακρόν στο τηλεοπτικό του διάγγελμα - φωτ. από το σχετικό ρεπορτάζ στη Λιμπερασιόν)

Η Γαλλία θα μπει εκ νέου σε πανεθνικό λοκντάουν, από αυτήν την εβδομάδα, και τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία COVID-19 που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς το έθνος.

Το νέα μέτρα παραπέμπουν στο λοκντάουν των 8 εβδομάδων που επιβλήθηκε στη Γαλλία την περασμένη άνοιξη, όταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό κορυφώθηκαν.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, είπε ο Μακρόν. Όμως, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως χρειάζονται νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επιδημία Covid-19.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νόσος κυκλοφορεί ταχύτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί και όλες οι περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού σε σχέση με τον νέο κορονοϊό.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε» σε σχέση με τον νέο κορονοϊό. Εξάλλου, όπως τόνισε, το δεύτερο κύμα πιθανόν θα είναι χειρότερο από το πρώτο. Υπογράμμισε, δε, ότι η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία θα ήταν κάτι το απαράδεκτο. «Πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

(ενδεικτικό το tweet της Μαρίας Δεναξά)

Επιπλέον, προειδοποίησε πως εάν τίποτα δεν γίνει, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν «τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι» σε λίγους μήνες στη Γαλλία.

"Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική" που θα σήμαινε τη "διαλογή μεταξύ των ασθενών", με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας.

Τι προβλέπουν τα μέτρα

Μεταξύ των βασικών μέτρων που ανακοινώθηκαν, περιλαμβάνονται:

*Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγαίνουν εφόσον έχουν δικαιολογία να το κάνουν. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η καραντίνα τώρα θα είναι ανάλογη με εκείνη που επιβλήθηκε την άνοιξη, όταν επιτρεπόταν στους πολίτες να βγουν για ιατρικούς λόγους, για εργασία, για να πάνε στο σχολείο, να κάνουν απαραίτητες αγορές ή για άσκηση μια ώρας ημερησίως.

*Οποιοσδήποτε κυκλοφορεί εκτός του σπιτιού του θα χρειάζεται να έχει μαζί του ένα έγγραφο με το οποίο θα δικαιολογεί την παρουσία του έξω. Αυτό θα μπορεί να ελεγχθεί από την αστυνομία.

*Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, μια διαφορά σε σύγκριση με το προηγούμενο λοκντάουν την άνοιξη, όταν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν κλείσει.

*Τα πανεπιστήμια θα κλείσουν.

*Οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα θα κλείσουν, εκτός από εκείνα που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Αυτό μπορεί να επανεξεταστεί σε δύο εβδομάδες.

*Οι κρατικές υπηρεσίες για το κοινό θα παραμείνουν ανοικτές, μεταξύ αυτών οι υπηρεσίες των δήμων.

*Όλοι όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, θα πρέπει να το κάνουν.

*Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 00:01 την Παρασκευή και θα διαρκέσουν έως την 1η Δεκεμβρίου.

244 οι θάνατοι στη χώρα σε ένα 24ωρο - 36 χιλιάδες τα νέα κρούσματα 

Η Γαλλία κατέγραψε 244 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 35.785, σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε η γαλλική τηλεόραση, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Βάσει των στοιχείων των υγειονομικών αρχών, η Γαλλία κατέγραψε 36.437 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, με το σύνολο να ανέχεται πλέον σε 1.235.132.

Δεν αρκεί η διάρκεια ως 1η Δεκεμβρίου

Η καραντίνα που θα επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία με στόχο την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της COVID-19 μπορεί να παραταθεί πέραν της 1ης Δεκεμβρίου, δηλαδή της ημερομηνίας που ορίστηκε σε αρχικό στάδιο, δήλωσε σήμερα ο επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί.

Ο Μακρόν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η Γαλλία μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει κάποια από τα μέτρα καραντίναςαν τα νέα κρούσματα του κορονοϊού μειωθούν ξανά σε περίπου 5.000 την ημέρα από περίπου 40.000 που είναι τώρα. Ωστόσο ο Ντελφρεσί σημείωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως αυτό θα μπορεί να έχει επιτευχθεί ως την 1η Δεκεμβρίου.

"Ως την 1η Δεκεμβρίου, δεν θα έχουμε πέσει στα 5.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Αυτό μπορώ να σας το πω ευθέως ήδη από σήμερα. Θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο", υπογράμμισε ο Ντελφρεσί, ο οποίος είναι επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την γαλλική κυβέρνηση για την πανδημία της COVID-19.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ διευκρίνισε σήμερα σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό RTL ότι τα πάρκα στο Παρίσι θα μείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια του νέου lockdown που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Μακρόν, σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που είχε επιβληθεί καραντίνα στη Γαλλία κατά την οποία είχαν κλείσει.

Την ίδια στιγμή: Σε μερικό lockdown και όλη η Γερμανία - Για «μεγάλη εθνική προσπάθεια» κάνει λόγο η Μέρκελ

Μερικό «lockdown» από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα για όλη τη Γερμανία αποφάσισαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης και η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, καλώντας τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια».

Η Α.Μέρκελ έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη μέρα» και, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα περιορισμού, μίλησε για εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού, ενώ τόνισε ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να δράσουμε - και μάλιστα τώρα!». Ομοσπονδία και κρατίδια έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία, την εργασία και την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, προσέθεσε.

Κλείνουν εστιατόρια, λειτουργούν σχολεία, καταστήματα

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψή της με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, από την προσεχή Δευτέρα κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο. Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά. Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η πολιτεία ζητά και πάλι από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι. Ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξάγονται χωρίς θεατές. Η γενική κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες, διευκρίνισε η Άγγελα Μέρκελ (διαβάστε αναλυτικά)

Διαβάστε ακόμη για την επιδημία στην Ευρώπη:

Δεν θα υπάρξουν αρκετά εμβόλια κατά του COVID-19 για όλη την ΕΕ μέχρι το 2022

Ισπανία και Ιταλία δοκιμάζονται (κι αυτές) από την πανδημία -Στην Ισπανία ωστόσο ανακοινώθηκε ο μεγαλύτερος κοινωνικός προϋπολογισμός στην ιστορία της

Και στην Ελλάδα: Νέο άλμα την Τετάρτη 28/10: 1.547 νέα κρούσματα, 10 θάνατοι - 108 ασθενείς διασωληνωμένοι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)