to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:05 | 28.01.2013

left.gr

Διεθνή

«Νέο κοινωνικό συμβόλαιο», με την αποδοχή της κοινωνίας, ζητά ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας ζήτησε, σήμερα, να καταρτιστεί "νέο κοινωνικό συμβόλαιο", αντικαθιστώντας το τωρινό υπόδειγμα λιτότητας στις δημόσιες δαπάνες, για το οποίο υπόδειγμα πάντως σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις.




"Πρέπει να προκύψει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που να στηρίζεται στην ανάπτυξη θεσμών, οι οποίοι θα καταφέρουν να υποτάξουν το σύστημα δημοσίων δαπανών σε μια συνολική δημοσιονομική προσπάθεια με χαρακτηριστικό της, όμως, την αποδοχή της κοινωνίας μας", δήλωσε ο κ. Κάρλος Κόστα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στη Λισαβόνα --με θέμα της την αποτελεσματική διαχείριση του ευρέος δημόσιου τομέα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιου --η κυβέρνηση του οποίου σχεδιάζει για φέτος να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κατά τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ--, έχει εξίσου προσκαλέσει σε μια "μεταρρύθμιση των δομών του κράτους, αλλά και προσκαλέσει την Αριστερά να συμμετάσχει σεαυτήν τη μεταρρύθμιση.

"Η δημοσιονομική απειθαρχία και η αναποτελεσματικότητα στο δημόσιο τομέα απετελέσαν δύο φαινόμενα με διάρκεια" στην Πορτογαλία, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας. "Καιρός είναι, λοιπόν, να αλλάξουμε τον προσανατολισμό".

"Κάτι τέτοιο πάντως χρειάζεται και μεθοδολογία και χρόνο", πολύ περισσότερο που η πορτογαλική κοινωνία "μπορεί να αντισταθεί σεαυτήν την προσπάθεια με παθητική αντίσταση, καθώς νοιώθει πλέον μια κόπωση", εξαιτίας της δυσπραγίας στην οικονομική μας ζωή, αλλά και της καθοδικής τάσης στην αγοραστική της δύναμη, επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας στην ίδια συνέντευξη.

Πηγή: ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)