to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το νέο κίνημα Γκλικσμάν...

Και εγεννήθη στη γαλλική Αριστερά νέο κόμμα. Κίνημα, για την ακρίβεια


Και εγεννήθη στη γαλλική Αριστερά νέο κόμμα. Κίνημα, για την ακρίβεια. Ιδρυτής ο γιος του φιλοσόφου Αντρέ Γκλικσμάν, Ραφαέλ. Ο 39χρονος ταλαντούχος δοκιμιογράφος (το βιβλίο του με τίτλο «Τα παιδιά του κενού. Από το ατομικιστικό αδιέξοδο στο ξύπνημα των πολιτών» εκδόθηκε στις αρχές Οκτωβρίου φέτος) επιχειρεί να τοποθετήσει τη νέα κίνηση, που αποτελείται κυρίως από διανοούμενους, μεταξύ Μακρόν και Μελανσόν. Στο πλαίσιο αυτό, το βιβλίο λειτουργεί ως μανιφέστο της κίνησης αυτής για μια οικολογική, ουμανιστική και φιλοευρωπαϊκή Αριστερά.

Την πρωτοβουλία αυτή την ξεκίνησε με τον οικονομολόγο Τομά Πορσέ και την οικολόγο Κλερ Νουβιάν, με την ονομασία «Place publique», που παραπέμπει (η ακριβής μετάφραση είναι «Δημόσια Πλατεία») στα κινήματα των πλατειών - Ταχρίρ, Μαϊντάν κ.ά. Στόχος, η δημιουργία ενός νέου πολιτικού «λογισμικού», στην κατεύθυνση μιας νέου είδους ανάμειξης των πολιτών, με επίκεντρο το οικολογικό ζήτημα. Στο βιβλίο, ο Ραφαέλ Γκλικσμάν ξεκινά από το γεγονός ότι η γενιά του, χωρίς σημεία αναφοράς, πρέπει να επανεφεύρει μια Αριστερά που βρίσκεται σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου.

Την περασμένη Πέμπτη, η κίνηση έκανε την πρώτη δημόσια εκδήλωσή της, στο Μοντρέιγ (στο Seine-Saint-Denis), δίνοντας έμφαση στην άμεση δημοκρατία, την οικολογία, την Ευρώπη, την κοινωνική δικαιοσύνη και υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «μη μελανσονική Αριστερά». Μεταξύ εκείνων που παραβρέθηκαν ήσαν εκπρόσωποι του Σοσιαλιστικού κόμματος, των οικολόγων, του ΚΚΓ και άλλων. Κανείς όμως από την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν. Παραβρέθηκαν και ηθοποιοί όπως η Εμανουέλ Μπεάρ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης πολλοί πήραν τον λόγο, αναπτύσσοντας τα προτάγματα της νέας κίνησης. Ένα κίνημα οριζόντιο, οικολογικό, αριστερό. Ο ίδιος ο ιδρυτής του παραδέχθηκε ότι ήταν λίγο «αγχωμένος» μπροστά στην επιτυχία της πρωτοβουλίας του. «Ζούμε μια στιγμή αλλαγής, κυρίως οικολογικής. Θα κτίσουμε ένα νέο, ανοιχτό σπίτι, χωρίς περιφρούρηση. Απέναντι στις αυταρχικές τάσεις, ζητάμε περισσότερη δημοκρατία. Απέναντι στην ξενοφοβία, υποστηρίζουμε την υποδοχή των μεταναστών. Δεν πρέπει ποτέ να σκεφτόμαστε το εκλογικό κόστος», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «η πρόκληση είναι τεράστια». Ο Γκλικσμάν υπογράμμισε την ανάγκη του αγώνα κατά της κλιματικής υπερθέρμανσης, κατά των λαϊκισμών των «Τραμπ, Σαλβίνι, Πούτιν, Ερντογάν και του Brexit». Από την πλευρά του, ο Τομά Πορσέ παρατήρησε ότι «ο κόσμος δεν πάει καλά». «Δεν μπορείτε να συνηθίσετε τους άστεγους, δεν μπορείτε να δεχθείτε ότι ένας άνθρωπος εγκατέλειψε τη χώρα του και γίνεται λόγος για μια τρύπα στο νερό, για στατιστικές...». «Τι είναι αυτός ο κόσμος; Κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η οικολόγος Κλερ Νουβιάν τόνισε ότι η κίνηση μπορεί να γίνει «όχι μόνο ένα ισχυρό κίνημα πολιτών αλλά μια πλειοψηφική δύναμη». Η ίδια κατήγγειλε «τις σχέσεις αίματος μεταξύ των λόμπι και της εξουσίας» καθώς και τον «καπιταλισμό που μας οδηγεί στον γκρεμό». «Δεν υπάρχει τίποτε το προδιαγεγραμμένο. Το μόνο προδιαγεγραμμένο είναι η απραξία».

Το μέλλον της νέας κίνησης είναι προς το παρόν άγνωστο και... δύσκολο. Ωστόσον το παράδειγμα του Μακρόν, που κατέκτησε την προεδρία της χώρας χωρίς καν κομματικό μηχανισμό, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά... Πάντως ο πρώτος στόχος είναι η κάθοδος στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου...

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)