to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέο ηλεκτροσόκ φέρνει ο Απρίλιος

Ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι καταναλωτές καθώς η τιμολόγηση για τις καταναλώσεις στο ρεύμα του Απριλίου θα λάβει υπόψη το ρεκόρ του Μαρτίου


Με ακόμα υψηλότερες τιμές και περισσότερες επισφάλειες στην ενέργεια μπήκε ο Απρίλιος, ο οποίος για τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους φέρνει το ακριβότερο ρεύμα στα χρονικά, μετά τα ρεκόρ του Μαρτίου στην εγχώρια χρηματιστηριακή τιμή, ενώ η αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις αξιώσεις Πούτιν για το αέριο προμηνύει τροφοδοσία μετ' εμποδίων και ακραία ακρίβεια διαρκείας.

Δεδομένου ότι η τιμή του ρεύματος στη χαμηλή τάση εξαρτάται από τη μέση χονδρεμπορική τιμή του αμέσως προηγούμενου μήνα, η τιμολόγηση της ρήτρας για τις καταναλώσεις του Απριλίου θα λάβει υπόψη το υψηλό του Μαρτίου, δηλαδή τα 272,7 ευρώ / μεγαβατώρα.

Για την ιστορία, υποθέταμε ότι η υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ήταν αυτή του Δεκεμβρίου, στα 235,4 ευρώ / μεγαβατώρα, που επηρέασε δραματικά τις τιμολογήσεις των καταναλώσεων του Ιανουαρίου (η ρήτρα διαμορφώθηκε σε 23,22 λεπτά / κιλοβατώρα), αλλά μάλλον είναι παρακινδυνευμένο πια να τίθεται “οροφή” στις ανατιμήσεις, που βρίσκονται εκτός ελέγχου.

Σε αυτό το επίπεδο, η αύξηση, μόνο από τη ρήτρα, υπολογίζεται περίπου στα 27,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ αν προστεθεί και η βασική τιμή κιλοβατώρας (π.χ. τα 11,058 λεπτά της ΔΕΗ στο βασικό τιμολόγιο Γ1), τότε αυτή εκτοξεύεται (χωρίς εκπτώσεις, επιδοτήσεις κ.τ.λ.), στα 38,55 ευρώ!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Καθαρή αύξηση 82,5 ευρώ για κατανάλωση 300 κιλοβατωρών τον Απρίλιο, σε σχέση με πέρσι (προ ρήτρας).

Πανάκριβες εναλλακτικές

Υπό τις απειλές Πούτιν και τον κίνδυνο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα, τα βασικά σενάρια έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν:

* Μεγαλύτερες προμήθειες - εισαγωγές ακριβού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σε συνδυασμό με την προσθήκη πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, που επίσης θα έχει κόστος.

* Αλλαγή καυσίμου στις μονάδες αερίου που έχουν τη δυνατότητα μετατροπής, ώστε να λειτουργήσουν και με πετρέλαιο, επίσης σε πολύ υψηλές τιμές στην παρούσα συγκυρία και εντελώς εισαγόμενο.

* Λιγνιτικές μονάδες στα όρια όχι της δυναμικότητάς τους αλλά της παραγωγής λιγνίτη, που είναι πιο περιορισμένη λόγω απολιγνιτοποίησης.

Στην ακραία περίπτωση που εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω έκτακτα μέτρα, ακόμα κι αν δεν διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία με φυσικό αέριο, κατά βάση των ηλεκτροπαραγωγών (αντιστοιχούν σε 68% της ζήτησης σε φυσικό αέριο το 2021), οι τιμές θα “χτυπήσουν κόκκινο”, με την καύση των εισαγόμενων LNG και πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι χθες η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου (ολλανδική πλατφόρμα TTF) διαμορφωνόταν το μεσημέρι κοντά στα 118 ευρώ / μεγαβατώρα, ενώ το αργό πετρέλαιο τύπου brent έφτασε έως τα 106 δολάρια το βαρέλι.

Οι επιπτώσεις του ακριβού πετρελαίου είναι ορατές εδώ και μήνες στην εγχώρια αγορά υγρών καυσίμων, καθώς από τον Μάρτιο τόσο η αμόλυβδη όσο και το diesel έσπασαν το όριο των 2 ευρώ, τιμή στην οποία εξακολουθούν να βρίσκονται: 2,076 ευρώ / λίτρο η αμόλυβδη, 2,005 ευρώ / λίτρο το diesel (μέσες πανελλαδικές τιμές από τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων).

Η μόνη... ανακούφιση για τα νοικοκυριά είναι η καλοκαιρία, που περιορίζει σημαντικά τις ανάγκες για θέρμανση και τις αντίστοιχες καταναλώσεις, μειώνοντας έτσι τις μεγάλες δαπάνες σε όλα τα καύσιμα (ρεύμα, αέριο, πετρέλαιο) για την κάλυψή τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)