to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέο ευρωπαϊκό ταμείο, παλιά δεξιά κόλπα...

Πώς η κυβέρνηση, αντί για τους μικρομεσαίους, ενισχύει τις τράπεζες...


Περί τα 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ δικαιούται η Ελλάδα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ιδιωτικών επιχειρήσεων από το Next Generation Fund της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Ο τρόπος όμως συμμετοχής και αξιολόγησης των επιχειρήσεων σ’ αυτό το πολύ μεγάλο πρόγραμμα εξελίσσεται σε μεγάλο αίνιγμα, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στο να παίξουν τον βασικό ρόλο οι ελληνικές τράπεζες. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν θέλουν τις ελληνικές τράπεζες στην εικόνα.

Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ακριβή εικόνα για τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι ελληνικές συστημικές τράπεζες στη διάθεση της τεράστιας ρευστότητας που τους παρέχει η ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια εν μέσω πανδημίας.  Όπως είχαμε παλιότερα παρουσιάσει αναλυτικά από την ΑΥΓΗ, ελάχιστο ποσοστό (λιγότερο από 10%-12% ) καταλήγει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το υπόλοιπο το νέμονται οι «εκλεκτοί και φίλοι» μεγαλοπελάτες.

Ας σημειωθεί ότι η ελληνική αντιπροσωπία στην Κομισιόν είναι η μοναδική που υποστηρίζει ένθερμα την εμπλοκή των ιδιωτικών τραπεζών στο πρότζεκτ, προφανώς λόγω των υψηλών προμηθειών που θα εξασφαλίσουν.

Αντιθέτως, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της αγγλόφωνης έκδοσης της Καθημερινής: «Σε τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη (σ.σ.: 21.1.2021) αξιωματούχοι της Ε.Ε. πρότειναν η κυβέρνηση να μεταβιβάσει τα δάνεια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά μόνο μέσω ευρωπαϊκών δανειστών, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ή το έργο Invest E.U. (επίσης γνωστό ως Juncker Plan), και όχι μέσω ελληνικών τραπεζών»…

Αν και το σχέδιο με το οποίο οι τράπεζες έχουν εφοδιάσει την ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαιτέρως λεπτομερειακό, πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από την Κομισιόν...

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)