to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το νέο ΕΣΡ μπροστά στη ναζιστική πρόκληση

Η ΕΡΤ έχει ήδη δεχτεί έντονη κριτική για την προβολή από τις συχνότητές της των κηρυγμάτων μίσους του ναζιστικού μορφώματος, το οποίο εκμεταλλεύεται τη βιτρίνα του «νόμιμου κόμματος» για να κρύψει το γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες βρίσκεται στο εδώλιο με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.


Kαλά καλά δεν συγκροτήθηκε το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, τα μέλη του οποίου ορκίζονται σήμερα το μεσημέρι σε ειδική τελετή, και έχει να εξετάσει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Στο γραφείο του νέου προέδρου βρίσκεται ήδη η επιστολή της ΕΡΤ, με την οποία ζητείται να γνωμοδοτήσει η ανεξάρτητη αρχή για το ζήτημα της προβολής της Χρυσής Αυγής από τη δημόσια τηλεόραση.

Η ΕΡΤ έχει ήδη δεχτεί έντονη κριτική για την προβολή από τις συχνότητές της των κηρυγμάτων μίσους του ναζιστικού μορφώματος, το οποίο εκμεταλλεύεται τη βιτρίνα του «νόμιμου κόμματος» για να κρύψει το γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες βρίσκεται στο εδώλιο με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα το ΕΣΡ δεν έχει δείξει καμιά δημοκρατική ευαισθησία απέναντι στη ναζιστική πρόκληση. Παγιδευμένο σε μια ακατανόητη τυπολατρία, εμφανίζεται να κυνηγάει τα κανάλια για να προβάλλουν περισσότερο τη Χρυσή Αυγή, υιοθετώντας άκριτα την προπαγανδιστική συλλογιστική των ναζιστών και αγνοώντας επιδεικτικά το γεγονός ότι υπάρχει τόσο το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα, όσο και ο νόμος 4203/2013, ο οποίος αναστέλλει την κρατική χρηματοδότηση σε κόμματα που διερευνώνται ως εγκληματικές οργανώσεις.

Ο νόμος έχει ήδη επικυρωθεί από το ΣτΕ. Θυμίζω μερικές από τις αποφάσεις που έλαβε το ΕΣΡ, μετά την άσκηση της δίωξης εις βάρος της οργάνωσης, από τότε δηλαδή που κανείς δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται:

 Στις 27.3.2014 επιβλήθηκε σύσταση στο MEGA επειδή σε δελτίο ειδήσεων προβλήθηκαν τμήματα ένορκων καταθέσεων μαρτύρων ενώπιον ανακριτικών αρχών (απόφαση 90/2014).

 Στις 2.3.2015 επιβλήθηκε σύσταση στο Mega, «κατόπιν καταγγελίας του κόμματος Χρυσή Αυγή», επειδή σε δελτίο ειδήσεων «δεν προβλήθηκαν οι απόψεις του κόμματος της Χρυσής Αυγής, παρότι είχε εκδώσει δελτίο για τη συνεδρίαση του Eurogroup» και ενώ «προβλήθηκαν οι απόψεις του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Τέρενς Κουίκ, του Φώτη Κουβέλη και του Δημήτρη Κουτσούμπα». Κατά το ΕΣΡ, «το επίμαχο δελτίο δεν εξασφάλισε την από τον νόμο επιβαλλόμενη πολιτική πολυφωνία και πολυμέρεια» (80/2015).

 Την ίδια μέρα επιβλήθηκε σύσταση στον Alpha, επειδή δεν μετέδωσε την άποψη της Χρυσής Αυγής για ένα «επεισόδιο που δημιουργήθηκε στη Βουλή, κατά το οποίο ο υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε κατά τρόπο απαράδεκτο στο επεισόδιο των βουλευτών Κανέλλη-Κασιδιάρη με τη φράση “Κασιδιάρη θέλετε να με κάνετε”» (82/2015).

 Την ίδια μέρα επιβλήθηκε και δεύτερη σύσταση στον Alpha, και πάλι «κατόπιν καταγγελίας του κόμματος Χρυσή Αυγή», διότι στο δελτίο ειδήσεων που αναφέρθηκε η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν μεταδόθηκαν οι απόψεις της Χρυσής Αυγής «σχετικά με το σημαντικότατο για το δημοκρατικό πολίτευμα ζήτημα» (83/2015).

 Στις 3.3.2015 επιβλήθηκε στον Antenna πρόστιμο 15.000 ευρώ επειδή παρέλειψε σε κάποιο δελτίο να αναφέρει τις απόψεις της Χρυσής Αυγής για μια συνεδρίαση του Eurogroup (97/2015).

 Στις 30.3.2015 επιβλήθηκε στο Mega η κύρωση της σύστασης διότι «κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2014 προέβαλε τις απόψεις του πολιτικού κόμματος Χρυσή Αυγή σε ποσοστό 1,7%, καίτοι υφίσταντο σημαντικά γεγονότα που αφορούσαν το εν λόγω κόμμα» (145/2015).

 Την ίδια μέρα επιβλήθηκε –κατόπιν καταγγελίας της Χρυσής Αυγής- σύσταση στο STAR, επειδή «δεν προβλήθηκαν οι απόψεις της για το ζήτημα της πρότασης να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας» (146/2015).

 Την ίδια μέρα επιβλήθηκε σύσταση στη ΝΕΡΙΤ, με την ίδια αιτιολογία (147/2015).

● Στις 15.4.2015 επιβλήθηκε σύσταση στο Mega, επειδή δεν πρόβαλε την προεκλογική συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής (171/2015).

● Την ίδια μέρα επιβλήθηκε στο ίδιο κανάλι πρόστιμο 15.000 ευρώ επειδή δεν πρόβαλε τις απόψεις της Χρυσής Αυγής για το ζήτημα της εκλογής Δήμα.

Το ΕΣΡ μάλιστα αποφαίνεται ότι «ο ισχυρισμός του εκπροσώπου του τηλεοπτικού σταθμού ότι είχε την ευχέρεια να αξιολογήσει και να επιλέξει από το σύνολο της καθημερινής δραστηριότητας των πολιτικών κομμάτων εκείνα τα γεγονότα της πολιτικής επικαιρότητας που είναι άξια μεταδόσεως και ότι οι απόψεις του ως άνω κόμματος δεν ήταν άξιες προβολής, κατά τα ως άνω δύο δελτία ειδήσεων, είναι προσχηματικός» (172/2015).

 Στις 17.9.2015 επιβλήθηκε σύσταση στη ΝΕΡΙΤ (πλέον ΕΡΤ) για τη μη μετάδοση δήλωσης της Χρυσής Αυγής περί της δανειακής σύμβασης της χώρας (290/2015).

 Την 1.10.2015 επιβλήθηκε σύσταση στον ΣΚΑΪ, επειδή δεν μετέδωσε κάποιες δηλώσεις της Χρυσής Αυγής, με την ακόλουθη παρατήρηση: «Παρά το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος έχει την ευχέρεια αξιολόγησης των ειδήσεων και τη δυνατότητα να κρίνει κατά πόσο ήταν άξιες μετάδοσης ή όχι οι ανακοινώσεις του κόμματος Χρυσή Αυγή, δεν πρέπει όμως να παραλείπει συστηματικά την προβολή δηλώσεων ενός κόμματος σε σημείο ώστε αυτό να προβάλλεται δυσανάλογα» (323/2015).

Για τον τρόπο που αντιμετώπιζε το ΕΣΡ τη ναζιστική βία ενδεικτική είναι η απόφαση της έκτακτης συνεδρίασής του στις 7.6.2012, μετά την επίθεση του Κασιδιάρη εναντίον της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου σε τηλεοπτικό στούντιο και την άρνηση όλων των δημοκρατικών κομμάτων να συμμετάσχουν σε πάνελ με χρυσαυγίτες.

Το μόνο που βρήκε να πει το ΕΣΡ ήταν ότι τα κανάλια «μπορούν να οργανώσουν συζητήσεις με επιμέρους ομάδες των πολιτικών κομμάτων ούτως ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα» και ότι τα ίδια πρέπει «να λαμβάνουν μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των συζητήσεων».

Μάλιστα λίγες μέρες νωρίτερα (29.5.2012) το ΕΣΡ είχε λειτουργήσει ως δικαστικός κλητήρας της Χρυσής Αυγής, μοιράζοντας σε κανάλια και ραδιόφωνα την εξώδικη διαμαρτυρία των ναζιστών για ελλιπή προβολή, με την υπόδειξη να συμμορφωθούν! Το πιο ανατριχιαστικό είναι ότι μια μέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 20.9.2013, το ΕΣΡ κάλεσε εγγράφως το Mega σε απολογία για «παράλειψη προβολής της Χρυσής Αυγής» (αρ. πρωτ. 7719)!

Τα νέα μέλη του ΕΣΡ μπορεί βέβαια να αναθεωρήσουν αυτήν την προκλητική τακτική των προκατόχων τους. Ομως η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα δεν μπορεί να περιοριστεί στις αρμοδιότητες μιας ανεξάρτητης αρχής. Στην προκλητική αυτή πρακτική πρέπει να δώσουν απάντηση η κυβέρνηση και τα δημοκρατικά κόμματα, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής με τη δεδομένη δημοκρατική ευαισθησία αναμένεται να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)