to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:51 | 20.02.2015

πηγή: 1againstracism

Κοινωνία

Νένα Μεντή: Όχι ανοχή αλλά παρέμβαση, για να νικήσουμε την ξενοφοβία

Η ηθοποιός μας καλεί να αναζητήσουμε την ανθρωπιά μας και να αναπτύξουμε αλληλεγγύη .


«Ζω στην πλατεία Αμερικής εδώ και χρόνια. Αυτό που βλέπω να κυριαρχεί είναι ο φόβος – ένα συναίσθημα που μας κάνει είτε πολύ παθητικούς ή επιθετικούς. Χρειάζεται παιδεία και σκέψη για να διαχειριστούμε το φόβο, τον οποίο ως ένα βαθμό κατανοώ. Όταν βλέπεις, λόγου χάρη, είκοσι ξένους έξω από το σπίτι σου, γιατί δεν έχουν πού να μείνουν, δεν μπορείς εύκολα να υπερβείς το φόβο . Πρέπει να αναλογιστείς ότι είναι άνθρωποι σαν κι εσένα, με τα καλά τους και τα κακά τους – είναι κατατρεγμένοι και φτωχοί. Να σκεφτείς πως, ακόμη κι αν χρησιμοποιούν παρανομίες, έχει σημασία, εάν το κάνουν για να επιβιώσουν».

«Αν δεν τα σκεφτείς αυτά, γίνεσαι μισαλλόδοξος και αναπτύσσεις φασιστική νοοτροπία. Ιδιαίτερα σε ένα κλίμα φτώχιας, απαξίας, αναξιοπρέπειας και άγχους για την επιβίωση, είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί ο φόβος για το μετανάστη, ο οποίος δήθεν σου τρώει τη δουλειά, σου τρώει το χώρο, σου τρώει το οξυγόνο. Είναι εύκολο να θεωρήσεις πως αυτός ο άνθρωπος είναι εχθρός και περιμένει να σου αρπάξει τα κεκτημένα. Ε, λοιπόν, δεν είναι αυτός που θα το κάνει!»

«Για να αντιμετωπίσουμε το φόβο, πρέπει να αναζητήσουμε την ανθρωπιά εντός μας. Ουσιαστικά, να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη. Όταν βλέπεις έναν άνθρωπο να τρώει από τα σκουπίδια, είτε είναι μαύρος είτε είναι λευκός, είναι το ίδιο πράγμα. Οι λύσεις δεν θα έρθουν από την πολιτεία –οι κινήσεις πρέπει να είναι πολύ πιο μαζικές και να προέρχονται απ’ τον καθένα μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όχι με ανοχή, αλλά με παρέμβαση. Βέβαια, με ένα φαγητό, ένα ζευγάρι παπούτσια ή με κάποιες κουβέρτες, μπορείς να ανακουφίσεις κάποιους ανθρώπους, αλλά δεν θα λύσεις το πρόβλημα. Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να δεις τις αιτίες της φτωχοποίησης και του ξεριζώματος των λαών. Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, η μετανάστευση και ο φασισμός».

*Η Νένα Μεντή εμφανίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο έργο «Ο Βουρκόλακας» στο θέατρο Αποθήκη (Ώρα 21:15, Σαρρή 40, Ψυρρή, Τηλ. 210 3253153)

**Οι απόψεις που εκφράζονται στο παρόν άρθρο δεν εκφράζουν κατ” ανάγκη την επίσημη άποψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)