to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:29 | 06.08.2019

πηγή: 105,5 Στο Κόκκινο

Οικονομία

Νεκτ. Σαντορινιός: Προκαλούν πλήγμα στην ναυπηγοεπισκευή για να πάρουν πελάτες τα ιδιωτικά ΙΕΚ (ηχητικό)

«Η ναυπηγοεπισκευή είναι συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Σαντορινιός, καθώς «οι ελληνικές ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες είναι από τις καλύτερες σε εμπειρία και γνώση. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η γνώση δεν μεταδίδεται».


Οι ιδιωτικοί φορείς δεν μπορούν να επωμιστούν το κόστος που απαιτεί η εκπαίδευση ειδικοτήτων στην ναυπηγοεπισκευή, η αναστολή της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελεί πλήγμα σε έναν κλάδο που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, τόνισε ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

«Η ναυπηγοεπισκευή είναι συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Σαντορινιός, καθώς «οι ελληνικές ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες είναι από τις καλύτερες σε εμπειρία και γνώση. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η γνώση δεν μεταδίδεται. Γι’ αυτό ως κυβέρνηση είχαμε συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο της διετούς επαγγελματικής εκπαίδευσης που καθιερώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να υπάρξει πρόγραμμα που θα ξεκινούσε αυτό τον Σεπτέμβριο, για την εκπαίδευση μαθητών στην ναυπηγοεπισκευή και σχετικές ειδικότητες (σωληνουργός, ηλεκτροσυγκολλητής, ελαιοχρωματιστής, κτλ.), ειδικότητες κρίσιμες για να μπορέσει να συνεχιστεί η ναυπηγοεπισκευή στην χώρα μας». Όλα τα παραπάνω «είχαν γίνει σε συνεννόηση με όλους τους φορείς της ναυπηγοεπισκευής, που συμμετείχαν στην επιτροπή που είχε συσταθεί», προσέθεσε.

Η ανακοίνωση της κ. Κεραμέως για αναστολή της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια οδηγεί σε αναστολή και του συγκεκριμένου προγράμματος, συνέχισε ο κ. Σαντορινιός, κάτι που είναι «πλήγμα στον ουσιαστικό αυτό τομέα που μπορεί να φέρει μεγάλη ανάπτυξη και κεφάλαια στην χώρα … για κατασκευή πλοίων με παραγγελίες από άλλες χώρες».

Η συνολική ακύρωση των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης από δημόσια ΑΕΙ, όπως υπογράμμισε, «δίνει την δυνατότητα σε ιδιωτικά ΙΕΚ να παρέχουν τέτοιου είδους εκπαίδευση. Προφανώς ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτική εκπαίδευση», συνέχισε ο κ. Σαντορινιός, αλλά στον συγκεκριμένο τομέα της ναυπηγοεπισκευής «δεν έχουν την δυνατότητα αυτά τα ΙΙΕΚ να υλοποιήσουν τέτοια προγράμματα, γιατί είναι κοστοβόρα. Τα προγράμματα που θα υλοποιήσουν θα είναι σαφώς μικρότερου κόστους. Επομένως, η δυνατότητα συνέχισης τέτοιων προγραμμάτων για την ναυπηγοεπισκευή σταματά».

Νωρίτερα, ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε εκτενώς στα ευρύτερα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά από έναν μήνα στην διακυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για το μόνο που ήταν σίγουρα έτοιμος ήταν η άλωση του κράτους, που γίνεται όχι από την ΝΔ, αλλά από ομάδες συμφερόντων … το είδαμε και στην σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου … πλέον οι ομάδες συμφερόντων δεν έχουν απλώς καλές σχέσεις με συγκεκριμένους υπουργούς, αλλά είναι οι υπουργοί … όπως ο υφυπουργός Περιβάλλοντος που είναι αρμόδιος για την διαπραγμάτευση του Ελληνικού και προέρχεται από την Lamda Development που έχει πάρει το Ελληνικό … ή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ που ήταν διευθυντής του ΣΕΒ … ο νέος διοικητής της ΕΥΠ που το μόνο που έχει κάνει στη ζωή του είναι υπάλληλος όλων των βαθμίδων σε ιδιωτική εταιρεία security, χωρίς το βιογραφικό που από τον νόμο χρειάζεται για να βρίσκεται σε αυτή την θέση … αν σκεφτεί κανείς άλλες γειτονικές χώρες τι διοικητές έχουν στις μυστικές τους υπηρεσίες, καταλαβαίνει πλέον ποιο είναι το στρατηγικό μειονέκτημα της χώρας», όπως υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, υποβαθμίζονται σημαντικοί θεσμοί που στήριξαν την χώρα την προηγούμενη περίοδο, όπως το ΣΔΟΕ που έφερε έσοδα στο κράτος και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που μείωσε την εργασιακή αυθαιρεσία και την αδήλωτη εργασία, τόνισε ο κ. Σαντορινιός, προσθέτοντας σε αυτά και την κατάργηση του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που αυτή την στιγμή ελέγχει τα σκάνδαλα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Υγεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)