to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:32 | 16.06.2015

Διεθνή

Νεκρός ο υπαρχηγός της Αλ-Κάιντα

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ-Κάιντα και ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος στην Υεμένη Νάσερ αλ-Ουαχίσι έγινε στόχος αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορία που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ από την Washington Post, και σκοτώθηκε, σύμφωνα με το CNN - Η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της Νάσερ αλ-Ουαχίσι


Νεότερη ενημέρωση:

Η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της Νάσερ αλ-Ουαχίσι, σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, με βίντεο που ανήρτησε στο Ιντερνετ.

Ο Ουαχίσι "σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, της οποίας ήταν στόχος, μαζί με άλλους δύο μουτζαχεντίν", ανακοίνωσε μέλος της οργάνωσης στο βιντοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο YouTube από το Al Malahem, το όργανο προπαγάνδας της Αλ-Κάιντα, διευκρινίζοντας ότι η οργάνωση όρισε στη θέση του τον πρώην στρατιωτικό διοικητή της Κασίμ αλ-Ραΐμι.

 
 
_________________________

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί ότι το μέλος αυτό της ηγεσίας της Αλ-Κάιντα σκοτώθηκε κατά το αεροπορικό πλήγμα της 9ης Ιουνίου. "Προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε τον θάνατό του", δήλωσε στην εφημερίδα αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας της Υεμένης, ο Νάσερ αλ-Ουαχίσι σκοτώθηκε στις 12 Ιουνίου στην περιοχή του Χαντραμούτ, ανατολικά του Αντεν.

Τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Υεμένης δήλωσε από την πλευρά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Ουαχίσι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Μουκάλα, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της αλ-Κάιντα, και ότι το πτώμα του βρίσκεται σε νεκροτομείο που φυλάσσεται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Ο Νάσερ αλ-Ουαχίσι είχε ορισθεί το 2013 υπαρχηγός της Αλ-Κάιντα από τον ηγέτη της οργάνωσης Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Εάν επιβεβαιωθεί, ο θάνατός του αποτελεί πλήγμα για την Αλ-Κάιντα στην Υεμένη (Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο) , η οποία θεωρείται από την Ουάσινγκτον ως η πιο επικίνδυνη πτέρυγα της οργάνωσης.

Το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE ανήρτησε την πληροφορία ότι μέλη της Αλ Κάιντα ανταλλάσσουν μηνύματα που παραπέμπουν στον θάνατο του Νάσερ αλ-Ουαχίσι και στην αντικατάστασή του από τον στρατιωτικό διοικητή της Αλ-Κάιντα στην Υεμένη Κασίμ αλ-Ρίμι.

Η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2009 από την ένωση της σαουδαραβικής και της υεμενικής πτέυγας της Αλ-Κάιντα. 

Αυτή η διττή υπόσταση απεικονίζεται στην ηγεσία της οργάνωσης: ο ηγέτης της είναι ένας Υεμενίτης ο οποίος απέδρασε από τη φυλακή του 2006, ενώ ο υπαρχηγός του είναι Σαουδάραβας, ο Σαΐντ αλ-Σίχρι, ο οποίος απελευθέρωθηκε από το στρατιωτικό κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο το 2007.

Η εξτρεμιστική οργάνωση επωφελήθηκε από την αποδυνάμωση της κεντρικής εξουσίας στην Υεμένη το 2011, έπειτα από λαϊκή εξέγερση κατά του τότε προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, για να ενισχύσει τη θέση της στη χώρα.

Η Αλ-Κάιντα στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατά της σατιρικής εφημερίδας Charli Hebdo στο Παρίσι και είναι μία από τις τοπικές οργανώσεις του δικτύου της Αλ-Κάιντα, που ιδρύθηκε από τον Οσάμα μπιν Λάντεν, και περιλαμβάνει τους σεμπάμπ στη Σομαλία, το Μέτωπο Αλ-Νόσρα στη Συρία, την Αλ-Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) και την αλ-Κάιντα, στην ινδική υποήπειρο.

Η Λιβύη ανακοίνωσε χθες τον θάνατο του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, πρώην ηγέτη της αλ-Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ και εγκέφαλο της επιχείρησης σύλληψης ομήρων στο Ιν Αμένας στην Αλγερία το 2013, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής επιδρομής στην ανατολική Λιβύη. Η Ουάσινγκτον δεν επιβεβαίωσε το γεγονός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)