to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:44 | 05.05.2022

Κοινωνία

Νεκρός ο 28χρονος εργάτης από την έκρηξη σε εργοστάσιο βιομάζας στα Γρεβενά

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η υγεία του άτυχου εργαζόμενου επιδεινωνόταν σταδιακά, με αποτέλεσμα να χάσει τη μάχη για τη ζωή


Κόπηκε το νήμα της ζωής του 28χρονου εργαζόμενου που νοσηλευόταν, τις τελευταίες ώρες, με βαριά εγκαύματα σε κρίσιμη κατάσταση στο «Παπανικολάου», στη Θεσσαλονίκη, μετά τη χθεσινή έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο ξυλείας και βιομάζας στα Γρεβενά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η υγεία του άτυχου εργαζόμενου επιδεινωνόταν σταδιακά, με αποτέλεσμα να χάσει τη μάχη για τη ζωή.

Παράλληλα, ένας ακόμη εργαζόμενος τραυματίστηκε έπειτα από εισπνοή μεγάλης ποσότητας καπνού, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Γρεβενών. Ωστόσο, δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο και η υγεία του είναι καλή.

Προς το παρόν, δεν έχουν διαπιστωθεί τα αίτια που προκάλεσαν τη δεύτερη ισχυρή έκρηξη σε διάστημα δύο μηνών σε εργοστάσιο των Γρεβενών. Εργατικές ομοσπονδίες επιρρίπτουν τις ευθύνες στη διοίκηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας Alfa Wood για αποτυχία λήψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας στον χώρο εργασίας. Η ίδια πετάει το μπαλάκι σε «αστάθμητους παράγοντες» αρνούμενη τις κατηγορίες.

Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος

Τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην έκρηξη και τον θάνατο του 28 χρόνου εργαζόμενου και τον ελαφρύ τραυματισμό ενός δεύτερου στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αlfa Wood στα Γρεβενά, ανέλαβε το προανακριτικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έπειτα από εντολή του εισαγγελέα Γρεβενών.

Στο πλαίσιο αυτό, ορίστηκε τετραμελής επιτροπή από πραγματογνώμονες, αποτελούμενη από δύο μηχανολόγους, έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό κι έναν χημικό μηχανικό, που μετά από διεξοδική έρευνα θα συντάξει το σχετικό πόρισμα που θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρεβενών Αντώνη Καλαϊδόπουλο, «το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων θα ξεκινήσει τις έρευνες μόλις η εταιρία αντλήσει τα νερά που έχουν κατακλύσει το χώρο που σημειώθηκε η έκρηξη και η ακολούθησε η πυρκαγιά».

Η ανακοίνωση του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το εργατικό δυστύχημα στη βιομηχανία Alpha Wood:

Εκφράζουμε την οδύνη μας για τον τραγικό θάνατο ενός νέου ανθρώπου σε εργατικό δυστύχημα, στο εργοστάσιο της βιομηχανίας  επεξεργασίας ξύλου Alpha Wood στα Γρεβενά.

Πρόκειται για το δεύτερο εργατικό δυστύχημα στην περιοχή των Γρεβενών μέσα σε ενάμιση μήνα και για έναν ακόμα τραγικό θάνατο  στη συνεχώς αυξανόμενη μακάβρια λίστα θανάτων και σοβαρών τραυματισμών εργαζομένων το τελευταίο διάστημα.

Απαιτούμε την άμεση διαλεύκανση των συνθηκών, την απόδοση  ευθυνών και την τιμωρία των υπευθύνων  για το τραγικό δυστύχημα, συγχρόνως με τη στήριξη της οικογένειας του θύματος.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας οφείλουν να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη για την  διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και τη γενικευμένη ασυδοσία στους εργασιακούς χώρους, με αποτέλεσμα τα εργατικά ατυχήματα το τελευταίο διάστημα να έχουν πάρει μορφή επιδημίας. Να προχωρήσουν επιτέλους άμεσα στις απαραίτητες κινήσεις για τη στήριξη της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας , προτού θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς.

Στην οικογένεια και τους οικείους του αδικοχαμένου εργαζόμενου εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας.

Εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν στην Πυροσβεστική ότι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής βρισκόταν εκτός λειτουργίας και γίνονταν συντηρήσεις σε ηλεκτρομηχανολογικά μέρη της εγκατάστασης υπό την επίβλεψη αλλοδαπών τεχνικών.

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Γρεβενών σημειώνει ότι «το ατύχημα συνέβη από έκρηξη στον λέβητα της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής» και επισημαίνει ότι η εταιρεία κατασκευής του εργοστασίου, «που είχε την ευθύνη για τη συντήρηση δεν τήρησε τα μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα ένας συνάδελφος να δίνει μάχη για τη ζωή του με πολλαπλά τραύματα». Επίσης, ζητούν «την πλήρη διερεύνηση του ατυχήματος και την πραγματική τιμωρία των υπευθύνων» και απαιτούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κράτους «να πραγματοποιούν αιφνίδιους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφαλείας στην εργασία».

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα είναι ισχύος 1 ΜW και τέθηκε σε λειτουργία στις 15 Απριλίου 2021.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)