to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:10 | 08.10.2014

Κοινωνία

Κηδεύτηκαν σήμερα οι τρεις οπλίτες - Εκτός κινδύνου ο 30χρονος υπολοχαγός

Μετά το δυστύχημα στο πεδίο ασκήσεων «Γλαφυρων» Μαγνησίας, κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων βολών βαρέων όπλων Πεζικού, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις οπλίτες


Τελευταία ενημέρωση (Τετάρτη 8/10, 18:10):

Ο επίλογος του δράματος γράφεται στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Βόλο για τις οικογένειες των δύο αδικοχαμένων λοχιών - επαγγελματιών οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, του 33χρονου Ορφανίδη Γεώργιου και του 34χρονου Μεζάλα Αναστάσιου, οι οποίοι σκοτώθηκαν μαζί με τον 19χρονο έφεδρο δεκανέα, Ανδρικόπουλο Φώτιο, το μεσημέρι της Τρίτης, στο πεδίο βολής των Γλαφυρών Μαγνησίας, όταν εξερράγη απαρχαιωμένος πυροσωλήνας όλμου κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων βολών.

Ο 19χρονος- η σορός του οποίου μεταφέρθηκε χθες τα μεσάνυχτα με C130 από την 110 πτέρυγα μάχης στη Λάρισα- κηδεύεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Πετρωτά Αχαΐας.

Χθες χειρουργήθηκε με επιτυχία, ο τραυματισθείς, στο ίδιο δυστύχημα, υπολοχαγός, από τον οποίο αφαιρέθηκε θραύσμα από την κοιλιακή χώρα.

Στα θύματα του δυστυχήματος θα απονεμηθεί Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στις 5 το απόγευμα: Σε πορεία προς το υπουργείο Εθν. Άμυνας καλεί το Δίκτυο «Σπάρτακος»

Νωρίτερα:

Oι σωροί των τριών στρατιωτών μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Λάρισας για τη διενέργεια ιατροδικαστικών εξετάσεων.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης ολοκληρώθηκε η νεκροψία-νεκροτομή και όπως είπε ο ιατροδικαστής και «οι τρεις στρατιώτες έφεραν συντριπτικά τραύματα. Ήταν αδύνατο να επιβιώσουν. Ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος». 

Οι σωροί θα μεταφερθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες των οπλιτών, όπου σήμερα θα γίνουν οι κηδείες τους. Η κηδεία του 19χρονου φαντάρου θα γίνει το απόγευμα στις 16:30 στην Αχαΐα και των άλλων δύο επαγγελματιών οπλιτών στις 16:00 στο Βόλο.

Εκτός κινδύνου ο 30χρονος υπολοχαγός

Σε απλό δωμάτιο της χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, εκτός κινδύνου, νοσηλεύεται ο 30χρονος υπολοχαγός Β.Κ., ο οποίος τραυματίστηκε στην τραγωδία που έλαβε χώρα νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης στο πεδίο βολής τστις Γλαφυρές Mαγνησίας, μετά από εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε και κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι έφερε τραύμα στους μυς της κοιλιακής χώρας από θραύσμα. 

Τρίτη 7/10

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, από τη διάρρηξη του σωλήνα του όλμου τραυματίστηκαν θανάσιμα οι Επαγγελματίες Οπλίτες λοχίες (ΠΖ) Γ.Ο. 33 ετών και Α.Μ. 34 ετών και ο δεκανέας (ΠΝ) Φ.Α. 19 ετών, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο υπολοχαγός (ΠΖ) Κ.Β. 30 ετών. Ο τραυματίας αξιωματικός διακομίστηκε στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Πηγές του νοσοκομείου ανέφεραν ότι ο αξιωματικός είναι εκτός κινδύνου, με τραύμα στο κοιλιακό τοίχωμα εξωτερικά.

Το δυστύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια άσκησης με βαρέα όπλα στον Βόλο, σε πεδίο βολής της Μαγνησίας (Μελισσάτικα), όπου διερράγη σωλήνας όλμου 81mm με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο επαγγελματίες οπλίτες και ένας οπλίτης θητείας. Εκτός από τους τρεις νεκρούς έχει τραυματιστεί βαρύτατα ένας υπολοχαγός.

Επί τόπου έχουν μεταβεί ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας Στρατοδικείου Λάρισας και έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές.

______________

Οι αρμόδιοι οφείλουν να πραγματοποιήσουν και να ολοκληρώσουν το ταχύτερο την έρευνα για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν αυτή την τραγωδία

Ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος, συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου για θέματα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω την βαθειά οδύνη μας για τον θάνατο των τριών οπλιτών και τον τραυματισμό του νεαρού αξιωματικού στη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης στο πεδίο Γλαφυρών Μαγνησίας.

Αυτές τις στιγμές του ανείπωτου πόνου, οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι τους ας δεχθούν τα ειλικρινή συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στο δράμα που ζουν.

Οι αρμόδιοι οφείλουν να πραγματοποιήσουν και να ολοκληρώσουν το ταχύτερο την έρευνα για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν αυτή την τραγωδία».

________________

Διαβάστε επίσης:

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το τραγικό δυστύχημα στο Βόλο 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)