to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:58 | 18.08.2014

πηγή: naftemporiki.gr

Διεθνή

Νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες από φίλια πυρά

Οι πέντε από τους 64 Ισραηλινούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν από «φίλια πυρά», που προέρχονταν δηλαδή από συναδέλφους τους, αποκάλυψε σήμερα το εβδομαδιαίο περιοδικό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.


Οι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν αφού ξεκίνησε, στις 17 Ιουλίου, η χερσαία επιχείρηση του στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο στρατός επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο θάνατός τους οφειλόταν σε πυρά συναδέλφων τους.

Συνολικά, καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις όπου Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν συναδέλφους τους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το περιοδικό Bamahane. Από τα πυρά σκοτώθηκαν πέντε και τραυματίστηκαν 23 στρατιώτες.

«Οι στρατιώτες, ιδίως στην αρχή μιας επιχείρησης είναι σε κατάσταση μέγιστης επαγρύπνησης για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή. Επιπροσθέτως, η περιοχή στην οποία δρούσαν οι δυνάμεις μας ήταν πολύ περιορισμένη από άποψη χώρου», εξήγησε ο αξιωματικός που είχε αναλάβει να ερευνήσει τα γεγονότα. Το όνομά του ωστόσο δεν αποκαλύφθηκε από το περιοδικό, που περιγράφει όμως την περίπτωση ενός στρατιώτη ο οποίος προσπάθησε να μαζέψει την εξάρτυση μάχης ενός τραυματισμένου συναδέλφου του. Μέσα όμως υπήρχε μια χειροβομβίδα που εξερράγη, σκοτώνοντας έναν ανώτερο αξιωματικό.

Το Bamahane δεν διευκρινίζει τις συνθήκες θανάτου των υπόλοιπων στρατιωτών.

Περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τις αρχές Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εναντίον της Χαμάς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους πολίτες και μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλές γυναίκες και παιδιά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)