to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:43 | 04.08.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Νεκρή οκτάχρονη στη Γάζα εν μέσω της ισραηλινής «εκεχειρίας»

Κενό γράμμα η μονομερής ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας επτά ωρών που κήρυξε το Ισραήλ τη Δευτέρα μετά τη διεθνή κατακραυγή για τη νέα αιματοχυσία σε σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ.


Αεροπορική επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό της Πόλης της Γάζας σκότωσε οκτάχρονο κορίτσι και τραυμάτισε δεκάδες Παλαιστινίους μόλις έξι λεπτά μετά την έναρξη ισχύος της προσωρινής, μερικής εκεχειρίας.

Νεκρή οκτάχρονη στη Γάζα εν μέσω της ισραηλινής «εκεχειρίας»

Η οκτάχρονη ανασύρεται νεκρή από τα ερείπια του σπιτιού της στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Σάτι στην Πόλη της Γάζας (Φωτογραφία: ΑΠΕ)


Το ανηλεές σφυροκόπημα της Γάζας από ξηράς, αέρος και θαλάσσης έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε  1.822 Παλαιστινίους, ανάμεσά τους 398 παιδιά. Οι τραυματίες φθάνουν τις 9.370. Και 2.744 εξ αυτών είναι παιδιά, βάσει των τελευταίων στοιχείων από το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν το πρωί της Δευτέρας την κατοικία της οικογένειας αλ-Μπάκρι στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Σάτι, σκοτώνοντας την οκτάχρονη Ασίλ Μοχαμάντ αλ-Μπάκρι και προκαλώντας τον τραυματισμό 30 ατόμων. Οι τραυματίες -παιδιά ανάμεσά τους- μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην Πόλη της Γάζας.

Λιγότερο από μία ώρα αργότερα οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν επίσης κατοικία στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα προκαλώντας τραυματισμούς, όπως μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Ma'an.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι ερευνώνται τα δύο περιστατικά.

Η μονομερής εκεχειρία -η οποία δεν καλύπτει το σύνολο της Γάζας, εξαιρείται η Ράφα- θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ στις 10 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) και έχει διάρκεια επτά ωρών ώστε να μπορέσουν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι να επιστρέψουν στις -βομβαρδισμένες- κατοικίες τους.

Η Χαμάς είχε αντιμετωπίσει με επιφύλαξη την ανακοίνωση περί προσωρινής παύσης των εχθροπραξιών, η οποία κηρύχθηκε μετά την ασυνήθιστη έντονη κριτική της Ουάσινγκτον κατά του Ισραήλ για τις βόμβες που έπνιξαν ξανά στο αίμα αμάχων σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ.

«Η μονομερής εκεχειρία που ανακοίνωσε το Ισραήλ συνιστά απόπειρα να απομακρύνει την προσοχή από τις ισραηλινές σφαγές. Το κίνημα της Χαμάς δεν αποδέχεται μία τέτοια εκεχειρία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Ισραηλινός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι η εκεχειρία ισχύει σε όλη τη Γάζα εκτός της Ράφα, όπου οι χερσαίες δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις μετά το θάνατο τριών στρατιωτών σε ενέδρα της Χαμάς την Παρασκευή.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα απαντήσουν εν μέσω της εκεχειρίας εφόσον δεχθούν επίθεση.

Στην πλέον έντονη μέχρι στιγμής κριτική των ΗΠΑ κατά του Ισραήλ η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέν Ψάκι δήλωσε την Κυριακή «συγκλονισμένη» από τον νέο, «επαίσχυντο» βομβαρδισμό του σχολείου, καλώντας το Ισραήλ «να κάνει περισσότερα" για να μην πλήττονται άμαχοι.
 

«Οι ΗΠΑ είναι συγκλονισμένες από τον επαίσχυντο βομβαρδισμό ενός σχολείου της UNRWA στη Ράφα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος. «Επιμένουμε για άλλη μία φορά ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει περισσότερα» επισήμανε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)