to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:36 | 21.08.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Νεκρή δημοσιογράφος σε μάχες στο Χαλέπι

Μια 45χρονη Γιαπωνέζα δημοσιογράφος έχασε τη ζωή της σε μάχες στο Χαλέπι, επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.



«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως πρόκειται για την Μίκα Γιαμαμότο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου και πρόσθεσε πως η δημοσιογράφος βρέθηκε εν μέσω πυρών, ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις ανάμεσα στα συριακά στρατεύματα και τους αντάρτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Συνάδελφός της στο ίδιο πρακτορείο, ο Καζουτάκα Σάτο δήλωσε στο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV πως οι δυο τους έπεσαν πάνω σε ομάδα στρατιωτών. «Φορούσαν κράνη και σκέφτηκα πως είναι κυβερνητικά στρατεύματα. Είπα στην Μίκα να τρέξει, βρισκόμασταν σε απόσταση 20 ή 30 μέτρων όταν άνοιξαν πυρ. Χωριστήκαμε και δεν την είδα ξανά. Μετά μου είπαν να πάω στο νοσοκομείο όπου βρήκα το πτώμα της» είπε ο δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τους Σύρους αντάρτες, η δημοσιογράφος τραυματίστηκε σοβαρά στη συνοικία Σλεϊμάν αλ-Χαλάμπι, στο ανατολικό Χαλέπι.

Η Μίκα Γιαμαμότο ήταν πολεμική ανταποκρίτρια για το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων και είχε κερδίσει πλήθος βραβείων για τη δουλειά της. Είχε εργαστεί ως ανταποκρίτρια στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η σορός της μεταφέρθηκε στην Τουρκία.

Ο πατέρας της, Κόζι Γιαμαμότο, παλιός δημοσιογράφος, είπε για την κόρη του πως ήταν ένας άνθρωπος που «μιλούσε πάντα για τις τραγωδίες στις εμπόλεμες περιοχές και για την ειρήνη στον κόσμο».

Η Γιαμαμότο είχε καλύψει πολλές ένοπλες συγκρούσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Είναι η τέταρτη ξένη δημοσιογράφος που χάνει τη ζωή της στη Συρία από την έναρξη των συγκρούσεων τον Μάρτιο του 2011.

Σκληρή κριτική ασκήθηκε στον νέο ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, επειδή αρνήθηκε να πει εάν ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα πρέπει να παραιτηθεί.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (SNC) δήλωσε ότι η στάση του Λ.Μπραχίμι δείχνει «αδιαφορία για το αίμα του συριακού λαού και για το δικαίωμά τους να αυτοκαθορίζονται». Παράλληλα, απαίτησε από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ να ζητήσει συγγνώμη.

«Έχω δεσμευτεί να βρω λύση. Αυτό είναι. Είμαι μεσολαβητής, δεν έχω προσχωρήσει σε κανένα συριακό κόμμα. Είμαι μεσολαβητής και ένας μεσολαβητής μιλά στον καθένα και σε όλους, χωρίς επιρροή ή συμφέροντα» τόνισε ο Λ.Μπραχίμι από την πλευρά του.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)