to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νεκρά ψάρια για 3η συνεχή φορά στη λίμνη Κάρλα

Για δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες η λίμνη Κάρλα γέμισε από νεκρά ψάρια, ενώ το γεγονός εκμεταλλεύθηκαν παράνομοι αλιείς. Για το θέμα ερώτηση στη Βουλή απεύθυνε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ηρώ Διώτη.


Οι υπεύθυνοι του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη θλιβερή εικόνα εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών ή ημιθανών ψαριών να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού, στην Είσοδο 2Τ της Λίμνης Κάρλας. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η μείωση της στάθμης του νερού στη λίμνη είχε ως συνέπεια τον εγκλωβισμό μεγάλου πληθυσμού ιχθύων στην περιοχή της τάφρου 2Τ. 

Το γεγονός εκμεταλλεύθηκαν 15 παράνομοι αλιείς -που έγιναν αντιληπτοί από τους φύλακες του φορέα διαχείρισης, οι οποίοι έσπευσαν να συλλέξουν τα ψάρια, χρησιμοποιώντας παράνομα αλιευτικά μέσα (δίχτυα, απόχες, ψαροντούφεκα).Ενώ έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για συντονισμένη επιχείρηση των λαθραλιέων, προκειμένου να διευκολύνουν την ψαριά τους, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των ψαριών.

Το επιστημονικό προσωπικό του ΦΔΠΟ Κάρλας μετέβη από την πρώτη στιγμή στην περιοχή της 2Τ, προκειμένου να εκτιμήσει το μέγεθος της επιβάρυνσης μέσω επιτόπιων φυσικοχημικών μετρήσεων της ποιότητας του νερού, μακροσκοπικών εξετάσεων των ιχθύων και συλλογής δειγμάτων νερού για τον έλεγχο της παρουσίας φυτοφαρμάκων και βαρέων μετάλλων. Παράλληλα, διενεργούνται έρευνες, προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν η θνησιμότητα των ιχθύων οφείλεται σε φυσικά αίτια ή στη δραστηριότητα των λαθραλιέων. Έγιναν επιτόπου φυσικοχημικές μετρήσεις της ποιότητας του νερού, μακροσκοπικών εξετάσεων των ιχθύων και συλλογής δειγμάτων νερού για τον έλεγχο της παρουσίας φυτοφαρμάκων και βαρέων μετάλλων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι φυσικοχημικές παράμετροι του νερού κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, μη δικαιολογώντας οτι τα ψάρια βρέθηκαν νεκρά. Εντούτοις, αναμένονται τα υπόλοιπα αποτελέσματα ελέγχου της ποιότητας του νερού από εξειδικευμένα εργαστήρια. 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποδυναμώνει πλήρως τους 29 Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών, συγχωνεύοντάς τους σε 14 φορείς, κατά προσέγγιση αντίστοιχους των Περιφερειών – σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αφήνοντας το περιβάλλον περισσότερο εκτεθειμένο σε κακόβουλες επιθέσεις λαθραλιέων και λαθροθήρων.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Η. Διώτη, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών αλλά και ζήτησε ενημέρωση για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν για την αποτελεσματική προστασία του υδάτινου οικοσυστήματος της λίμνης Κάρλας καθώς και της ευρύτερης προστατευομένης περιοχής, δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώνεται.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)