to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Α. Νεφελούδης: Θα εξασφαλίσουμε να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις για τη δικαίωση των εργαζομένων στα Λιπάσματα

Θετικές είναι οι εξελίξεις για τους απολυμένους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα. Όπως είπε στο www.stokokkino.gr ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δικαιωθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι.


Σύμφωνα με την απόφαση που έγινε χθες γνωστή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας δικαιώθηκαν δύο ακόμα εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε αγωγές ενάντια στις παράνομες απολύσεις που έγιναν πριν από ένα χρόνο στα Φωσφορικά Λιπάσματα Καβάλας.

Σύμφωνα με όσα είπε στο www.stokokkino.gr ο πρόεδρος των Λιπασμάτων Καβάλας, Νίκος Βογιατζίδης, «και οι 180 εργαζόμενοι που απολύθηκαν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να αποζημιωθούν για την καταβολή των μισθών ενός χρόνου αλλά και για ηθική βλάβη». Όπως τόνισε ο ίδιος, «πρόκειται συνολικά για περίπου 25.000 με 27.000 ευρώ ανά εργαζόμενο». 

Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετική, αφού πριν από δύο εβδομάδες, είχαν δικαιωθεί δύο ακόμα απολυμένοι εργαζόμενοι των Λιπασμάτων. Τις επόμενες μέρες αναμένονται και οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, των οποίων οι απολύσεις είχαν γίνει «σπαστά». Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζίδη, περιμένουν να βγει  άμεσα η απόφαση για τις αγωγές και απαιτούν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους. 
 
Μεγάλη αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι το σκεπτικό της δίκης ήταν ότι οι απολύσεις χαρακτηρίστηκαν άκυρες και καταχρηστικές. Επίσης, το ποσό της αποζημίωσης χαρακτηρίστηκε προσωρινά εκτελεστό, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρήματα θα πρέπει άμεσα να καταβληθούν στους πρώην εργαζόμενους. Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί στους εργαζόμενους ότι ο κύριος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης δεν εμφανίζεται πρόθυμος να υπαναχωρήσει και ήδη κατέθεσε αίτηση αναστολής της πρώτης απόφασης δικαίωσης των εργαζομένων.
Όπως ανέφερε ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, «αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει η κυβέρνηση από την πλευρά της, είναι να εξασφαλίσει ότι θα εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες δικαιώνονται οι απολυμένοι εργαζόμενοι». Μέχρι το τέλος του μήνα θα βγουν και οι υπόλοιπες δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν, οι οποίες, εκτιμά ότι θα είναι θετικές.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη, πέρυσι το καλοκαίρι άφησε στο δρόμο 180 εργαζόμενους στα Λιπάσματα ενώ τους είχε αφαιρέσει και το δικαίωμα αποζημίωσης, καταθέτοντας σε βάρος τους πλαστές μηνύσεις. Τέλος, αναφορικά με το εργοστάσιο, αυτό συνεχίζει μέχρι σήμερα να λειτουργεί κανονικά ενώ είναι στελεχωμένο με άλλους εργαζόμενους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)