to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:47 | 13.07.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Αν. Νεφελούδης: Η αδράνεια της Δικαιοσύνης κρατάει 1.369 εργαζόμενους ομήρους του Καρυπίδη

Μετά την αυτοκτονία απλήρωτης εργαζόμενης στην αλυσίδα, ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης σχολίασε: Έχει 15 μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους γιατί δεν λειτουργούν τα 151 καταστήματα, και ταυτόχρονα έχει άλλες δραστηριότητες και αλωνίζει. Προσβάλλει κάθε έννοια επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα


Παρά τις εκατοντάδες εγκλήσεις για μη καταβολή δεδουλευμένων και δώρων, τις μηνυτήριες αναφορές του ΣΕΠΕ, την κατάθεση πλήρους φακέλου με το σύνολο των υποχρεώσεων του Καρυπίδη προς τους εργαζόμενους που είναι 15 μήνες απλήρωτοι, η Δικαιοσύνη δεν κινητοποιεί τα νομικά εργαλεία και την ίδια ώρα κάνει νέες επενδύσεις ενώ χρωστάει πάνω από 30 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα, είπε ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 15 μήνες απλήρωτη και εγκλωβισμένη: Αυτοκτόνησε 42χρονη εργαζόμενη του «Καρυπίδη» - Τι δηλώνει στο Left.gr ο Ανδ. Νεφελούδης

«Η υπόθεση Καρυπίδη είναι η πιο ακραία παραβατική στην ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν έχω συναντήσει χειρότερη αυτά τα δύο χρόνια», είπε ο κ. Νεφελούδης, «Ο άνθρωπος αυτός χρωστάει πάνω από 30 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, στο ασφαλιστικό σύστημα. Έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων κτλ».

«Άρα, προκύπτει το ερώτημα πώς κάνει νέες επενδύσεις. Όχι μόνο πού βρίσκει τα λεφτά, αλλά πώς. Με τι ασφαλιστικές ενημερότητες, με τι νομιμοποιητικά έγγραφα. Επίσης, έχει κρατήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους εδώ και 15 μήνες και δεν υπήρξε καμία αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης» όπως τόνισε.
 
«Έχουμε εκφράσει κατά καιρους και δημόσια με έγγραφο του υπουργείου Εργασίας την απορία για το πώς πρέπει να παρέμβει η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση αυτή, αιτιολογώντας ότι δεν μπορεί να κάνει το ένα και να χρωστάει τόσα λεφτά και δεν έχει ασφαλιστικές ενημερότητες κτλ. Επιπρόσθετα, έχουν επιβληθεί περίπου 100 εγκλήσεις με αυτόφωρη διαδικασία για τη μη πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων του 2016, του δώρου Πάσχα του 2016 και άλλα πολλά, αλλά δεν έχει γίνει καμία απολύτως διαδικασία για ένα ποινικό, αυτόφωρο αδίκημα», συνέχισε ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας.
 
Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε, «τα τοπικά παραρτήματα του ΣΕΠΕ στη βόρεια Ελλάδα έκαναν μηνύσεις για μη πληρωμή δεδουλευμένων αποδοχών και εμείς κεντρικά, σαν ΣΕΠΕ, καταθέσαμε πολύ καιρό πριν μηνυτήρια αναφορά με φάκελο για το σύνολο των υποχρεώσεων της Καρυπίδης απέναντι στους εργαζόμενους ... δεν έχει γίνει τίποτα».
 
«Έχουμε εξαντλήσει όλα τα όρια, πιστέψτε με, στο πεδίο αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, έχουμε γνωματεύσει για να υπερασπιστούμε τους εργαζόμενους (επειδή γίνεται μία προσπάθεια αλλαγής ιδιοκτήτη σε μερικά υποκαταστήματα της Καρυπίδης από άλλα super market στη βόρεια Ελλάδα) και με βάση το ΠΔ 178 έχουμε εξειδικεύσει ότι η αλλαγή εργοδότη στο ίδιο υποκατάστημα, στον ίδιο χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας, με τα ίδια χαρακτηριστικά, είναι μεταβίβαση - άρα, υποχρεούται να πάρει όλους τους εργαζόμενους με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις».
 

«Σε αυτή την κατάσταση στον Καρυπίδη είναι 1.369 εργαζόμενοι (με βάση τον αριθμό αυτών που πήραν το έκτακτο βοήθημα των 1.000 ευρώ) σε κατάσταση ομηρίας. Μας κατηγορούν οι εργαζόμενοι ότι δεν τους βοηθάμε, δεν τους προστατεύουμε, αλλά εμείς αξιοποιούμε όλα τα νομικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Αλλά αυτά τα εργαλεία θέλουν και ένα "χέρι", το αρμόδιο "χέρι" για να τα κινητοποιήσει και δυστυχώς δεν είναι το δικό μας, αλλά της Δικαιοσύνης», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)