to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:39 | 05.06.2017

Πολιτική

Α. Νεφελούδης στην Αργολίδα: Επωφελείς ρυθμίσεις για τους δικαιούχους του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Μέτρα ανακούφισης για τους δικαιούχους του ΟΕΚ ανέλυσαν τη Παρασκευή 2 Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, σε ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Εργατικό Κέντρο Άργους.


Πριν την ομιλία του ο κ. Νεφελούδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του Βουλευτή  Αργολίδας  του ΣΥΡΙΖΑ  Γιάννη Γκιόλα, του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος  Κ. Γρατσέα, του στελέχους των ΑΝΕΛ στην Αργολίδα Κ. Μπόμπου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας.

Θέμα της συνέντευξης ήταν τα ζητήματα που αφορούν πρωτίστως τα στεγαστικά δάνεια του πρώην ΟΕΚ και οι ρυθμίσεις γύρω από αυτά.
Επί τάπητος τέθηκε η στεγαστική πολιτική και η απόφαση του υπουργείου εργασίας για τον τρόπο υπολογισμού της ενιαίας τιμής παραχώρησης ακινήτων των οικισμών του τέως ΟΕΚ- ΟΕΕ (νυν ΟΑΕΔ), η οποία ορίστηκε στο ποσό των 304,41 €/τ.μ. Ας σημειωθεί εδώ ότι οι τιμές των εργατικών κατοικιών όπως είχαν αποτιμηθεί προ ετών ήταν για το Ναύπλιο 725ευρώ  /τ.μ και για το Άργος 450 ευρώ/τ.μ.

 Η απόφαση αυτή απελευθερώνει από την πολύχρονη ομηρία και ανασφάλεια χιλιάδες οικιστές χωρίς Οριστικά Παραχωρητήρια οι οποίοι αδυνατούσαν να αποπληρώσουν το τίμημα, καθώς με τον παλαιότερο τρόπο υπολογισμού καλούνταν να πληρώσουν μεγαλύτερες τιμές .Παράλληλα, με την απόφαση ανακουφίζονται και οι οικιστές με Οριστικά Παραχωρητήρια που ο χρόνος αποπληρωμής τους είναι σε ισχύ και έχουν εκδοθεί με τιμή μεγαλύτερη των 304,41 €/τ.μ.
Στη συνέντευξη Τύπου ως «πολιτική ομηρία» χαρακτήρισε ο κ. Νεφελούδης τα στεγαστικά δάνεια που έλαβαν από τον πρώην ΟΕΚ- ΟΕΕ οι οικιστές των εργατικών κατοικιών.  Τόνισε πως οι οικιστές θα απελευθερωθούν από την πολιτική ομηρία και θα πάρουν τα σπίτια τους σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Ειδικότερα, σημείωσε πως παραμένουν σε εκκρεμότητα οι 32.000 από τις 52.000 εργατικές κατοικίες (που έχει κατασκευάσει ο τέως ΟΕΚ) . Ανέφερε πως 15.000 οικογένειες δεν έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήρια, 10.000 οικογένειες πήραν οριστικά παραχωρητήρια αλλά χρωστούν ακόμη χρήματα και θα κινδύνευαν με υποθήκη οι κατοικίες τους ενώ 8000-9000 οικογένειας πήραν παραχωρητήρια και είναι σε φάση αποπληρωμής.
Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, αναζητώντας η Κυβέρνηση την αιτία του προβλήματος  στις αποπληρωμές,   κατέληξε στο συμπέρασμα πως ευθύνεται  το γεγονός  πως ένα μεγάλο μέρος των οικιστών δεν μπορεί να ανταπεξέλθει λόγω της υψηλής μέσης τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο η οποία  (στους περισσότερους από τους 156 οικισμούς της χώρας) ανερχόταν στα 735 ευρω το τ.μ. όταν στην ελεύθερη αγορά το μέσο κόστος κατασκευής σπιτιού με αντίστοιχα χαρακτηριστικά είναι 410 ευρώ το τ.μ.
Το ερώτημα που κλήθηκε η Κυβέρνηση να απαντήσει, σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, ήταν για ποιο λόγο υπήρχε αυτή η σημαντική απόκλιση της μέσης τιμής στην ελεύθερη αγορά σε σχέση με τις κατοικίες που κατασκεύαζε ο ΟΕΚ ο οποίος άλλωστε δεν ήταν κερδοσκοπικός οργανισμός . Κατέληξε πως στην τελική τιμή του τετραγωνικού μέτρου προσμετρούνταν το κόστος αγοράς της γης πριν από την τιμολόγησή του με αποτέλεσμα να ακολουθήσει υπερτιμολόγηση και τα αύξηση του κόστους για τους οικιστές. Έκανε λόγο για ζέον καθεστώς υπερτιμολογήσεων- υπερβάσεων καθώς κάνεις δεν ήλεγχε , κανείς δεν επέβλεπε.
Πλέον αντικειμενοποιήθηκε η τιμή, έγινε ενιαία σε όλη τη χώρα, 304,41 €/τ.μ , και δεν θίγει όσους στο  πληρώνουν λιγότερο καθώς είναι παλαιότερες οι κατοικίες. Δεν επηρεάζει δηλαδή όσες τιμές είναι χαμηλότερες αλλά όσες είναι υψηλότερες . Υπογράμμισε εξάλλου ο κ. Νεφελούδης πως επιμηκύνθηκε ο χρόνος αποπληρωμής σε 360 από 240 δόσεις , κάτι που πρωτίστως αφορά όσους πήραν οριστικά παραχωρητήρια αλλά χρωστούν ακόμη χρήματα. Για την πολύτεκνες οικογένειες διατηρείται η έκπτωση 50% ενώ ο ΟΑΕΔ θα επιστρέψει υπερβάλλοντα χρήματα σε οικιστές. Προβλέφθηκαν εξάλλου ευνοϊκές ρυθμίσεις , 20%, για κάποιες περιπτώσεις όπως μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, συνταξιούχοι κ.α.

Σε δύο- τρεις μήνες θα υπάρξει ρύθμιση και για όσους έλαβαν δάνεια (πέραν των στεγαστικών) από τον ΟΕΚ ανέφερε ο κ Νεφελούδης ο οποίος επανέλαβε πως πρόθεση είναι η επανασύσταση του ΟΕΚ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)