to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:06 | 11.07.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Α. Νεφελούδης: Πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για αύξηση κατώτατου και υποχώρηση της ανεργίας κάτω του 20% τον Ιούνιο

Από τις 21 Αυγούστου η ισχύς της επεκτασιμότητας σε συνδυασμό με την ένταση που καταγράφεται στην υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, δημιουργεί πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για την αύξηση του κατώτατου μισθού, είπε ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


«Όλα θα μπουν σε διαδικασία της επεκτασιμότητας μετά τις 21 Αυγούστου, οπότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται η επεκτασιμότητα», είπε ο κ. Νεφελούδης, απαντώντας σε ερώτηση ακροατή για το πότε θα τεθεί σε ισχύ η συλλογική σύμβαση στα ταχυφαγεία.
 
Σε άλλο σημείο, ανέφερε επίσης ότι αυτή την περίοδο «έχουμε μία ένταση υπογραφής κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων σε πολλούς κλάδους. Μένει μετά την λήξη του μνημονίου η επέκτασή τους, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας να διαπιστώνει ότι καλύπτουν το 50%+1 των εργαζόμενων του κλάδου και να επικυρώνει την επέκτασή της παντού».
 
Σχολιάζοντας την τάση που καταγράφεται οι εισαγωγικοί μισθοί σε διάφορους κλάδους ή επιχειρήσεις να είναι πολύ υψηλότεροι του θεσμοθετημένου κατώτατου, ο κ. Νεφελούδης είπε ότι είναι «σαφέστατα πάνω από 50% σε σχέση με τον θεσμοθετημένο κατώτατο, φτάνουμε σε πεδία όπου τετράωροι εισαγωγικοί μισθοί σε επιχειρήσεις είναι μεγαλύτεροι του οκτάωρου κατώτατου. Υπάρχουν επίσης κλαδικές στα 761 ευρώ, 781 ευρώ, που έχουν και αυξήσεις ενδιαφέρουσες».
 
Κατά συνέπεια, για την θεσμοθέτηση υψηλότερου κατώτατου μισθού, «υπάρχει πραγματικά ευνοϊκό περιβάλλον», όπως είπε.
 
Εξάλλου, νωρίτερα ο ίδιος εκτίμησε ότι μετά τα εντυπωσιακά στοιχεία της Εργάνης για 300.000 νέες θέσεις εργασίας το πρώτο εξάμηνο φέτος, «βαδίζουμε στην κατεύθυνση» της υποχώρησης της ανεργίας κάτω από το 20% τον Ιούνιο, είπε ο κ. Νεφελούδης, εκτιμώντας ότι θα υπάρχει το «1» στην αρχή του «κατά τα άλλα τερατώδους διψήφιου ποσοστού ανεργίας. Θα είναι όμως μεγάλη επιτυχία να πέσουμε σε τρία-τέσσερα χρόνια δέκα μονάδες κάτω από το σημείο που παραλάβαμε την ανεργία».
 
«Είμαστε σε πολύ καλή κατεύθυνση, τα επενδυτικά σχήματα αναπτύσσονται και μία σειρά άλλες σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες», όπως είπε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)