to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:33 | 08.01.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Α. Νεφελούδης για Λαυρεντιάδη: Η υπόθεση της διοίκησης του εργοστασίου λιπασμάτων, με τα χαρακτηριστικά που είχε, έληξε

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του τριπτύχου λύσης του ζητήματος λειτουργίας του εργοστασίου λιπασμάτων Νέας Καρβάλης, όπως αυτό εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης, στα μέσα του Νοέμβρη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Κόκκινο Καβάλας» ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης.


Κώστας Φιλίδης - Στο Κόκκινο

Η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, με την επάνοδο των παρανόμως απολυμένων εργαζομένων, η εξυγίανση της λειτουργίας του εργοστασίου και η εύρεση επενδυτή αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

«Το πρόβλημα απέκτησε τη σπουδαιότητα που έπρεπε όταν ενεπλάκη στην επίλυσή του το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών, αναλόγως με την αρμοδιότητα του καθενός στα θέματα βιομηχανίας, περιβάλλοντος, ανάπτυξης, εργασιακών σχέσεων¨, τόνισε ο κ. Νεφελούδης, επισημαίνοντας ότι «αυτό εκφράστηκε, τελικά, δια στόματος του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή, με τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις, που αποτελούσαν τις κόκκινος γραμμές για την Κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στα εργασιακά ζητήματα και σε θέματα που αφορούν στα ένσημα αυτής της περιόδου και τις νέες συμβάσεις, είπε πως, «στο εξής έχουμε μια τεράστια δυναμική, διότι είναι ένας αγώνας που δικαιώθηκε. Πρέπει να μπούμε σε καθεστώς κανονικότητας. Στις εργασιακές σχέσεις αποκαταστάθηκε με την επαναφορά των εργαζομένων στο εργοστάσιο, την θέση σε ισχύ των παλαιών συμβάσεων, την τοποθέτησή τους στις ίδιες ή συναφείς θέσεις εργασίας και την αποπληρωμή όσων τους χρωστούν για την περίοδο που παρανόμως ήταν απολυμένοι. Το πλαίσιο της συμφωνίας ήταν αυτό κι ήταν ρητό. Άρα η οποιαδήποτε διαδικασία υπογραφής σύμβασης θα πρέπει να γίνει μόνο με βάση αυτήν τη συμφωνία. Διεμήνυσα και στους εκπροσώπους της εταιρείας και στον πρόεδρο του Σωματείου, ο οποίος κράτησε ηρωική και υπεύθυνη στάση,  ότι αν υπάρχουν εκκρεμότητες, θα οργανώσουμε νέα τριμερή συνάντηση, είτε στο Υπουργείο είτε στην Καβάλα, το επόμενο διάστημα, για να τις λύσουμε».
Πάντως, ούτως ή άλλως, ο κ. Νεφελούδης δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να κρατήσει την υπόσχεσή του και να μπει για πρώτη φορά στο εργοστάσιο μαζί με τους δικαιωμένους εργαζόμενους στις 22 Γενάρη, πρώτη μέρα επανόδου τους στη δουλειά.
 

Θέμα τιμής για την Καβάλα

 
Όσον αφορά τα άλλα ζητήματα της βιομηχανίας, όπως τα χρέη, η άδεια λειτουργίας και η διοίκησή της, ο γενικός γραμματέας σημείωσε πως «το επόμενο στάδιο δικαίωσης είναι να αποτελέσει το εργοστάσιο στοιχείο τιμής για την Καβάλα, διότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα που αφορούν στην υγεία και την ασφάλεια. Επίσης, η βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων θα πρέπει να αποκτήσει το ρόλο της στην αγροτική οικονομία της χώρας και για να το πετύχει πρέπει να στηριχτεί κυρίως στους εργαζόμενούς της. Για τα άλλα δύο ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός στην Κομοτηνή: την εξυγίανση και την εξεύρεση νέου επενδυτή, σας πληροφορώ ότι και τα δύο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Διότι τα χρέη δεν αφορούν μόνο στη ΔΕΠΑ, αλλά και σε τράπεζες, με δάνεια που κάποια έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, στη ΔΕΗ, στους εργαζόμενους, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, σε προμηθευτές κ.α. Εξετάζεται ο τρόπος ρύθμισης επ’ ωφελεία όλων και κυρίως των φορέων του Δημοσίου. Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, και η υπόθεση εξεύρεσης επενδυτή».
Στην ερώτηση αν η υπόθεση «Λαυρεντιάδης» έχει λήξει για την Κυβέρνηση, απάντησε πως «η υπόθεση της διοίκησης του εργοστασίου με τα χαρακτηριστικά που είχε, έληξε», μη θέλοντας να δώσει περισσότερα στοιχεία.
 
Ακολουθεί η συνέντευξη του Ανδρέα Νεφελούδη στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»:

 

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)