to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Α. Νεφελούδης: Το εργοστάσιο λιπασμάτων δεν θα κλείσει, αλλά θα λειτουργεί σε νόμιμο πλαίσιο

«Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης αποκαθιστά τη νομιμότητα, η οποία είχε διαταραχθεί με όλες τις “σκυταλοδρομίες” της μιας εταιρείας μετά την άλλη», δήλωσε στο «Κόκκινο Καβάλας» ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης.


Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης, με την οποία θεωρείται άκυρη η μεταβίβαση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής λιπασμάτων από την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ στην ELFE και, μετά, στη νέα εταιρεία «Λιπάσματα Ν. Καρβάλης ΑΕ», ο κ. Νεφελούδης, χαρακτηρίζει σημαντική την απόφαση «διότι αναγνωρίζει αυτό που φωνάζαμε όλοι, ότι, στην διαδοχή από την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ (που έκλεισε) στην Λιπάσματα Ν. Καρβάλης, μεσολαβεί η αλλαγή σκυτάλης σε αυτούς που δεν είχαν άδεια». Υπενθυμίζεται ότι, όταν τον Φλεβάρη η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Αντιπεριφέρειας Καβάλας, με την υπογραφή του αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου, αποφάσισε την τροποποίηση της άδειας, ώστε να αναλάβει η νέα εταιρεία, τόσο ο κ. Νεφελούδης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, είχαν δηλώσει ότι θα ζητήσουν την ανάκληση της άδειας. Την απόφαση του περιφερειάρχη προσέβαλλαν 101 πολίτες στην Αποκεντρωμένη, η οποία αποφάνθηκε χθες, ύστερα από δύο μήνες.
 

Οι υπογράφοντες θα λογοδοτήσουν

Όπως είπε το κυβερνητικό στέλεχος, θα προβεί στη διερεύνηση των τεχνικών θεμάτων με την Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εργασίας. Επίσης, γνωστοποίησε ότι «θα διαβιβάσω σήμερα την απόφαση της Αποκεντρωμένης στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, διότι δεν μπορεί να μην προκύπτουν ευθύνες για όσους έχουν βάλει την υπογραφή τους για την πρώτη αδειοδότηση». Τόνισε, δε, ότι ακόμη κι αν το έκαναν για να αποφύγουν τις ευθύνες, η πράξη τους προκαλεί κινδύνους για το κοινωνικό σύνολο. «Αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι», τόνισε.

Δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς

Ήταν οξύς στην κριτική του σε όσους θα ισχυριστούν ότι, με αυτήν την απόφαση, θα κλείσει το εργοστάσιο. «Μην τολμήσει κανείς να εμφανιστεί λέγοντας ότι τώρα θα κλείσει το εργοστάσιο, διότι δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Όσοι το κάνουν θα πρέπει να καταγγελθούν συνολικά από όλο το πολιτικό και διοικητικό σύστημα και την κοινωνία της Καβάλας, διότι αυτό αποτελεί ακραίο εκβιασμό για να αναπαραχθεί η παρανομία», είπε.
Διευκρίνισε λέγοντας ότι υπάρχουν δύο σημαντικά δεδομένα:
«Δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί μια επιχείρηση με αυτούς τους όρους των διώξεων απέναντι στους εργαζόμενους που δεν συμφωνούν στην απαλλοτρίωση των δικαιωμάτων τους.
Δεν μπορεί να κινδυνεύει η Καβάλα από μια διαρκή παρανομία.
Όσοι, λοιπόν, επιλέγουν, για λόγους περίεργους, που πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, να συντηρούν αυτό το καθεστώς παρανομίας, θα πρέπει να λογοδοτήσουν άμεσα.
Μάλιστα, όταν του έγινε γνωστό ότι σήμερα, υπήρχαν καταγγελίες των κατοίκων του Χαλκερού για αναπνευστικά προβλήματα, σχολίασε ότι πρόκειται για «τριτοκοσμικές καταστάσεις μιας ακραίας παραβατικότητας και το Υπουργείο Εργασίας δεν είναι διατεθειμένο να υποκύψει σε εκβιασμούς ότι θα κλείσει το εργοστάσιο. Το εργοστάσιο θα λειτουργήσει, όμως με κάθε σεβασμό στην έννοια της νομιμότητας.
 

Επόμενες κινήσεις

Ο κ. Νεφελούδης έθεσε τους όρους της μελλοντικής λειτουργίας του εργοστασίου, λέγοντας ότι «πρώτον θα πρέπει να επαναπροσληφθούν όλοι όσοι απολύθηκαν παρανόμως, κι ας βρει τον τρόπο ο εργοδότης, και, δεύτερον, θα πρέπει να αποκατασταθεί η νομιμότητα σε σχέση με την ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων. Αν αυτό δεν γίνει, τότε το κράτος έχει άλλους τρόπους αντίδρασης. Ξέρω πολύ καλά ότι η Κυβέρνηση θα δεχτεί πιέσεις, με το εκβιαστικό δίλημμα ότι θα κλείσει το εργοστάσιο. Δεν θα κλείσει. Θα προσλάβει τους 180. Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να αφήσει ένα εργοστάσιο που προκαλεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής και να συνεχίσει να λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο. Άρα χρειάζονται να γίνουν μελέτες ασφαλείας κλπ.».
Τέλος, είπε πως συνεχίζονται οι διερευνητικές προσπάθειες της Κυβέρνησης και για το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς, και κατήγγειλε την ύπαρξη «ευρύτερου πολιτικοοικονομικού συστήματος, που κινεί νήματα, με στοιχεία ακραίας παραβατικότητας. Το εργοστάσιο κινδυνεύει από χρέη προς τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, το ΙΚΑ κι αλλού. Έχει συσσωρευτεί ένα πλαίσιο παραβατικότητας που δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο».
 

Ακούστε στο Κόκκινο

    2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
    § Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)