to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:43 | 02.10.2017

Οικονομία

Ανδ. Νεφελούδης: Επίσπευση των διαδικασιών της εκποίησης και του πλειστηριασμού των περιουσιακών της ΕΝΚΛΩ

Την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να διευκολυνθούν η εκποίηση και ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ) ανακοίνωσε ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των πρώην εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ.


«Έχουμε δημόσια δηλώσει την υποστήριξή μας στο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας από την άνοιξη του 2017 και στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των πρώην εργαζομένων» ανέφερε ο κ. Νεφελούδης και συμπλήρωσε ότι επιλογή της κυβέρνηση είναι η επίσπευση των διαδικασιών. «Σε αυτό το πεδίο έχουμε αποφασίσει να αναλάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία εκποίησης και πλειστηριασμού, όπως περιγράφεται από το επενδυτικό σχέδιο» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, επιβάλλεται επίσπευση των διαδικασιών καθώς υπάρχει προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κρατικές ενισχύσεις στην παλιά επιχείρηση. «Εάν δεν τελειώσει γρήγορα η διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης και η συγκρότηση μίας νέας παραγωγικής μονάδας όπως περιγράφεται στο επιχειρησιακό σχέδιο, κινδυνεύει το ελληνικό κράτος και οι Έλληνες φορολογούμενοι να υποστούν τη ζημιά της καθυστέρησης. Είναι πολλά τα εκατομμύρια που θα υποχρεωθεί το ελληνικό κράτος να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα με πλειστηριασμό η διαδικασία αυτή» τόνισε.

Ερωτηθείς για τις κινήσεις της κυβέρνησης προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού, ο γγ του υπουργείου Εργασίας απάντησε: «Πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις επόμενες μέρες θα δούμε πώς αναπτύσσεται η πρωτοβουλία αυτή. Οτιδήποτε κάνουμε δεν έχει φωτογραφικά χαρακτηριστικά. Θα είναι μία γενικότερη ρύθμιση που θα βοηθήσει στο μέλλον και άλλες τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες να αναπτυχθούν. Υπάρχει μία ολόκληρη μελέτη των χαρακτηριστικών μίας σειράς πτωχευμένων ή υπό πτώχευση επιχειρήσεων. Είμαστε στη διαδικασία διερεύνησης μίας σειράς πρωτοβουλιών που θα αφορούν αυτήν τη κατηγορία των επιχειρήσεωνν ενώ σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, η υπουργός Εργασίας έχει ήδη εξαγγείλει ένα νέο πρόγραμμα για την υποβοήθηση των εγκλωβισμένων εργαζόμενων, κυρίως σε αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μουσουλίδης, μέλος της ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου για την ΕΝΚΛΩ, εξέφρασε την έντονη δυσφορία που επικρατεί στους πρώην εργαζόμενους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, καθώς το εγχείρημα της μερικής επαναλειτουργίας του ομίλου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση στηρίζει το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, επισήμανε ότι «θα γίνουν προσπάθειες είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδος να εξασκήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας, διότι δεν μπορεί κάποιες διαδικασίες να φαλκιδεύουν την ανάπτυξη πόλεων και ολόκληρων περιφερειών».

Σύμφωνα με τον κ. Μουσουλίδη, τον περασμένο Αύγουστο πραγματοποιήθηκε σύγκλιση τριμερούς (πολιτεία, σύνδικος, εργαζόμενοι) σύσκεψης συμφιλίωσης από τον γγ Εργασίας, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών πλειστηριασμού, τουλάχιστον εκείνων των εγκαταστάσεων που θα λειτουργήσουν παραγωγικά (τρεις μονάδες). Η σύνδικος δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει τις αποτιμήσεις άμεσα και να προχωρήσει σε πλειστηριασμό, αλλά μέχρι σήμερα έχει κοινοποιηθεί μόνο η αίτηση για αποτίμηση του ακινήτου ενός από τα τρία εργοστάσια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)