to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:41 | 01.12.2016

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Αν. Νεφελούδης: «Εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις ο Κ. Μητσοτάκης» (βίντεο)

«Ιδεοληπτικής εμμονής θέμα που δεν έχει σχέση με τη ζωή την ίδια» το θέμα των ομαδικών απολύσεων τόνισε ο γ.γ. υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης αναφερόμενος στο θέμα της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων όπως τίθεται από την πλευρά των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ καθώς ζητά την απελευθέρωση ή την αύξηση του ορίου των απολύσεων.


Μιλώντας για τον εργασιακό μεσαίωνα στην ελληνική αγορά εργασίας ο κ. Νεφελούδης διευκρίνισε ότι αυτός ξεκίνησε από το 2002 με την ρήση του κ. Σημίτη «απασχολησιμότητα» τονίζοντας ότι «το θέμα θα λυθεί με την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων μέσω της κατοχύρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων» καθώς και με ένα πλαίσιο νομοθετικών ρυθμίσεων.

«Είμαι δύο χρόνια στο υπουργείο εργασίας εκτός από την περίπτωση της Softex (που και εκεί είχαν μπλοκαριστεί οι ομαδικές απολύσεις) δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση που να μας έχει απασχολήσει το θέμα των ομαδικών απολύσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ότι  η κυβέρνηση είναι αρνητική στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Χαρακτήρισε μάλιστα το θέμα των εργασιακών απολύτως «πολιτικό» με ιδεολογική χροιά. Δεν πρόκειται για δημοσιονομικό θέμα για το λόγο αυτό και υπάρχει διαφωνία, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας θα επέλθει με ένα συνολικό πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, την επεκτασιμότητα, την κατοχύρωση ευνοϊκότερης ρύθμισης, τη μετενέργεια.

Ο Κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ακριβώς όλα τα επιχειρήματα του ΔΝΤ, με τις ίδιες λέξεις

Υπενθύμισε ότι στις στις 19 Ιουλίου του 2016 είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων εργασίας, εργοδοσίας και υπουργείο εργασίας και υποστήριζε τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης και των εργαζομένων, η «εθνική γραμμή» για τα εργασιακά όπως είπε ο γενικός γραμματέας. «Αυτή η συμφωνία επιβεβαιώθηκε όταν ανέλαβε και η κ. Αχτσιόγλου ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο ΣΕΒ πήγε να πάρει πίσω την υπογραφή του.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν απέναντι στη στάση των νεοφιλελεύθερων κύκλων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Κ. Μητσοτάκη για τα εργασιακά:

«Το χειρότερο όμως είναι» συνέχισε ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση βγήκε δια του προέδρου της θεωρώντας «ιδεοληπτική εμμονή» την προσπάθεια της κυβέρνησης για τα εργασιακά φτάνοντας ακόμα και να συμφωνήσει  ο κ. Μητσοτάκης «ως εκπρόσωπος του γραφείου τύπου του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις.

Συγκεκριμένα πρόσθεσε ότι: «Έχω στα χέρια μου τα κείμενα της διαβούλευσης του προηγούμενου υπουργού με το ΔΝΤ όπου όχι μόνο συμφωνούσαν στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, αλλά δεχόντουσαν και συμβουλές πως δεν θα χτυπηθούν σε συνταγματικό επίπεδο». «Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει όλα τα επιχειρήματα, του ΔΝΤ, με τις ίδιες ακριβώς λέξεις» ενώ αναρωτήθηκε κλείνοντας «πως θα κοιτάει στα μάτια τους συνδικαλιστές του εργατικού κινήματος που είναι ενταγμένοι στο χώρο της Ν.Δ.;»

Κατ. Μπρέγιαννη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)