to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:11 | 31.10.2016

Πολιτική

Α. Νεφελούδης: «Δεν θα περάσει» η προσπάθεια ανατροπής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά

«Αυτά που ισχύουν παντού, το ΔΝΤ και άλλοι θέλουν να τα εφαρμόσουν αλλιώς στην Ελλάδα. Ε, αυτό δεν θα γίνει», ξεκαθάρισε ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης μιλώντας στην Οικονομία Στο Κόκκινο του Στ. Σχινά.


Η τελική διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου, με το επόμενο διάστημα των επαφών να αφορά λεπτομέρειες που συζητούνται με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, είπε ο κ. Νεφελούδης.

 

Πρόκειται για μία σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά η ελληνική πλευρά μπορεί να επιτύχει την επανακαθιέρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είναι το κλειδί για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει το πλευρό της το Ευρωκοινοβούλιο, την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμώνων.

«Θα πάμε καλά», διαβεβαίωσε ο κ. Νεφελούδης.

Η κατάσταση στην αγορά εργασίας τα προηγούμενα χρόνια περιγράφεται με όρους Μεσαίωνα, καθώς δεν επιβεβαιώθηκε το επιχείρημα των δανειστών περί ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας με τα μέτρα απορρύθμισης που επιβλήθηκαν. «Βλέπετε τι γίνεται σε αγορά εργασίας και επιχειρήσεις, αυτό πρέπει να αλλάξει», όπως είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που δεν εφάρμοσαν τις μνημονιακές πολιτικές για τον κατώτατο, επένδυσαν σε ανθρώπινο δυναμικό και πάνε πολύ καλά. Αντίθετα, όσες τα εφάρμοσαν, «έχουν πάει χάλια ... αυτό δεν αποτέλεσε για τους θεσμούς δίδαγμα», σημείωσε.

Επανέλαβε επίσης ότι σε χώρα μέλος της ΕΕ και μάλιστα παλιό δεν είναι δυνατόν να μην εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο ... αυτό για τον υπο-κατώτατο μισθό για νέους αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία, κατώτατος πουθενά δεν επιβάλλεται από την κυβέρνηση αλλά προκύπτει από την διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων.

«Αυτά που ισχύουν παντού, το ΔΝΤ και άλλοι θέλουν να τα εφαρμόσουν αλλιώς στην Ελλάδα. Ε, αυτό δεν θα γίνει», ξεκαθάρισε ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας.

Όπως είπε, στόχος είναι να ενδυναμωθούν τα επιχειρησιακά σωματεία και να θεσπιστεί ευνοϊκότερη ρύθμιση σε σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις.

Ακούστε στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)