to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 23.08.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Α. Νεφελούδης: Αυτό το νομοσχέδιο για την εργασία είναι δικό μας, όχι μνημονιακή υποχρέωση - οι τρεις άξονες

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας έρχεται να αντιμετωπίσει την αδήλωτη και υποπληρωμένη εργασία, την μη καταβολή δεδουλευμένων, να αντιμετωπίσει τις «επιχειρήσεις-θερμοκοιτίδες ανεργίας», να ρυθμίσει θέματα των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και να βάλει ένα πλαίσιο για την αναπηρία και την ισότητα των ΑΜΕΑ, είπε ο γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά.


«Είναι το πρώτο νομοσχέδιο που παρουσιάζει το υπουργείο Εργασίας με δική του αυτοτελή εργασία, όχι λόγω μνημονιακής υποχρέωσης», τόνισε ο κ. Νεφελούδης και έχει τρεις άξονες

Εργασιακά θέματα, στην κατεύθυνση της προστασίας της εργασίας. «Εκτός από την αντιμετώπιση της ανεργίας και τις πολιτικές προστασίας όσων έχουν χάσει τη δουλειά τους, έχουμε μεγάλο κεφάλαιο για την προστασία των ήδη εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που έχουν υψηλό ποσοστό παραβατικότητας και είναι "θερμοκοιτίδες ανεργίας". Εκεί χρειάζεται σειρά από παρεμβατικές ενέργειες προστασίας των εργαζόμενων ... έχουμε μέτρα για την αδήλωτη εργασία, την υποπληρωμένη εργασία και την μη καταβολή δεδουλευμένων, αλλά και μέτρα με θετικό χαρακτήρα, καθώς επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα δεν θα μπαίνουν στην διεκδίκηση δημόσιου χρήματος ... αυτό είναι μεγάλο κίνητρο για επιχειρηματίες, ώστε να αξιοποιείται δημόσιο χρήμα με όρους υγείας στο επιχειρείν».

Ασφαλιστικά μέτρα, «για διορθώσεις παθογενειών του παρελθόντος, με αιχμή αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί για δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς που δεν θα υπόκεινται σε διαδικασία πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών όταν δεν παρουσιάζουν εισόδημα, ειδικά τους νέους».

Νόμος πλαίσιο για την αναπηρία, «όχι μόνο τις αναπηρικές συντάξεις, αλλά πλαίσιο που καθορίζει την ισότητα των ΑΜΕΑ σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό στην κοινωνική, πολιτική και άλλη λειτουργία τους».

Ο κ. Νεφελούδης είπε ότι «όλη η αδήλωτη και υποπληρωμένη εργασία αναφέρεται στο ΣΕΠΕ ...  έχουμε παραδείγματα για την προστασία των υπερωριών και την ανάδειξή τους στο χώρο ... πολλά πρακτικά θέματα που έχουν μεγάλη σημασία».

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «βλέπεις π.χ. σε τραπεζικούς χώρους να μην καταγράφονται στην ΕΡΓΑΝΗ οι υπερωρίες ... αυτό με τεχνικούς τρόπους αντιμετωπίζεται», όπως είπε, παραπέμποντας για τις λεπτομέρειες στις προσεχείς ανακοινώσεις της υπουργού Έφης Αχτσιόγλου.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)