to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:02 | 14.05.2020

Πολιτισμός

Νέες προχειροδουλειές του ΥΠΠΟΑ με το μητρώο καλλιτεχνών: Καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν διορθώσεις

Όσοι έμπαιναν στο «μητρώο» έβλεπαν μία τεράστια και ετερόκλητη λίστα ειδικοτήτων, κάποιες με διπλές και τριπλές εγγραφές, άλλες πολύ βασικές να απουσιάζουν εντελώς και άλλες στα όρια του κωμικού. Θέματα και με την προϋπηρεσία δημιουργών και τεχνικών.


Με καθυστέρηση μίας εβδομάδας από την χαρακτηριστική πλέον μέρα που η κυβέρνηση εξήγγειλε κακήν κακώς μέτρα για να κατευνάσει το κίνημα διαμαρτυρίας στον πολιτισμό, πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, η περίφημη τηλεδιάσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη με φορείς του πολιτισμού.

Εκεί συνομίλησε με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και των πρωτοβάθμιων σωματείων Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), Σωματείο Τεχνικών Αυτοαπασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις (ΣΤΑΖΟΕ), Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδας και Σύλλογος Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού.

Την τηλεδιάσκεψη απασχόλησε η νέα εξαγγελία για τη δημιουργία μητρώου καλλιτεχνών, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στη διαμάχη με τους καλλιτέχνες που τόσο η υπουργός μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όσο και η επίθεση Γεωργιάδη κατά του Φοίβου Δεληβοριά φρόντισαν να δυναμιτίσουν.

Λίγη ώρα αργότερα άνοιξε η πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Απογραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών Δημιουργών και Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού».

Όπως καταγγέλθηκε από την πρώτη στιγμή, όσοι έμπαιναν έβλεπαν μία τεράστια και ετερόκλητη λίστα ειδικοτήτων, κάποιες με διπλές και τριπλές εγγραφές (αοιδός όπερας, μεσόφωνος, μέτζοσοπράνο), άλλες πολύ βασικές να απουσιάζουν εντελώς όπως οι φωτιστές και άλλες στα όρια του κωμικού («διακοσμητές βιβλίων με φύλλα χρυσού», «στεγνωτές κινηματογραφικών φιλμ», «συγγραφείς βιβλίων τσέπης διηγημάτων» κλπ). Ταυτόχρονα στις προϋποθέσεις εγγραφής βρίσκεται η διετής προϋπηρεσία αν υπάρχει τίτλος σπουδών ή τετραετής αν δεν υπάρχει.

Όπως αναφέρει η ίδια καταγγελία, δεν υπάρχει, όμως, καμία ένδειξη για το τι ακριβώς θεωρείται προϋπηρεσία, αν υπάρχει μίνιμουμ αριθμού ενσήμων και τι συμβαίνει με όσους έχουν ένσημα με διαφορετικό κωδικό. Επιπλέον οι περιγραφές των επαγγελμάτων δεν αντιστοιχούν σε κωδικούς ενσήμων, οπότε πώς ακριβώς θα γίνει η αντιπαραβολή;

Το νέο φαινόμενο που ξυπνάει τις νωπές ακόμα μνήμες του γνωστού πλέον σκανδάλου με τα voucher τηλεκατάρτισης, ανάγκασε το υπουργεί να δώσει σήμερα διευκρινήσεις, ανακοινώνοντας πως θα προχωρήσει από κοινού με το υπουργείο Εργασίας σε «σχετικές συμπληρώσεις και διορθώσεις».

Μάλιστα κάλεσε για τον σκοπό αυτό τους εργαζόμενους στον πολιτισμό να αποστείλουν σχετικές προτάσεις και επισημάνσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ώστε να επικαιροποιηθεί ο σχετικός κατάλογος.

Οι διευκρινήσεις του ΥΠΠΟΑ για το μητρώο καλλιτεχνών

«Προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία καταγραφής των εργαζομένων στον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Τομέα στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι υπηρεσίες του ακολούθησαν την Στατιστική Ταξινόμηση των Επαγγελμάτων (ΣΤΕΠ-92) η οποία βασίζεται στη διάρθρωση της Διεθνούς Τυποποιημένης Ταξινόμησης των Επαγγελμάτων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, όπως προσαρμόστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ISCO-88 COM» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο «καθώς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους εργαζομένους στον πολιτισμό όσο και με το υπουργείο Εργασίας, και καθώς έχει εντοπίσει ελλείψεις και αρρυθμίες στη διατύπωση επαγγελματικών κλάδων και ειδικοτήτων, θα προχωρήσει από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας σε σχετικές συμπληρώσεις και διορθώσεις».

Για τον σκοπό αυτό καλεί τους εργαζόμενους στον πολιτισμό να αποστείλουν σχετικές προτάσεις και επισημάνσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ώστε να επικαιροποιηθεί ο σχετικός κατάλογος.

«Πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η πλατφόρμα να μετεξελιχθεί σε ένα απολύτως δυναμικό εργαλείο το οποίο θα αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα» καταλήγει η ανακοίνωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)