to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:01 | 30.11.2020

Διεθνή

Νέες πιέσεις στη Ρωσία από την Ευρώπη για την υπόθεση Ναβάλνι

Η Ρωσία κλήθηκε εκ νέου σήμερα, Δευτέρα, από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, στο συνέδριο για την επιτήρηση των διεθνών χημικών όπλων, να δώσει αναλυτικά στοιχεία για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Ναβάλνι τον Αύγουστο, από το σοβιετικό νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ


Η διαμάχη Ρωσίας-ΕΕ γύρω από την υπόθεση Ναβάλνι τους τελευταίους μήνες μεταφέρθηκε σήμερα στο ετήσιο συνέδριο του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων στη Χάγη (ΟΑΧΟ).

Η Ρωσία κλήθηκε εκ νέου σήμερα, Δευτέρα, από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, στο συνέδριο για την επιτήρηση των διεθνών χημικών όπλων, να δώσει αναλυτικά στοιχεία για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Ναβάλνι τον Αύγουστο, από το σοβιετικό νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

Ο Ναβάλνι αρρώστησε κατά τη διάρκεια εσωτερικής πτήσης στη Ρωσία στις 20 Αυγούστου, και μεταφέρθηκε δύο μέρες αργότερα στη Γερμανία για να νοσηλευτεί σε συνθήκες εντατικής επιτήρησης και θεραπείας. Απευθείας, οι συνεργάτες του Ρώσου αρχηγού της αντιπολίτευσης, κατηγόρησαν το Κρεμλίνο ως ενορχηστρωτή της επιχείρησης δηλητηρίασής του. Υπαίτιος για τη δηλητηρίαση ανακαλύφθηκε ο νευροτοξικός παράγοντας Νόβιτσοκ, σύμφωνα με τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε δείγμα από το μπουκαλάκι νερού του Ναβάλνι, από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία σε συνεργασία με τον ΟΑΧΟ.

Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης, Φερνάντο Αρίας, σημείωσε στη σημερινή διεθνή συνάντηση ότι «η δηλητηρίαση ενός ατόμου μέσω της χρήσης νευροτοξικού παράγοντα αποτελεί χρήση χημικού όπλου».

Μια συστάδα 56 εθνών εξέδωσε μια εισήγηση κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου των μελών-κρατών του ΟΑΧΟ, καλώντας τη Μόσχα να παραθέσει «με άμεσο και διαφανή τρόπο τις συνθήκες αυτής της χημικής επίθεσης». Από τη μεριά της η Ρωσία, που αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση Ναβάλνι, αντέδρασε έντονα στη γραπτή της τοποθέτηση στο συνέδριο. «Αντί να προσπαθούν να ανακαλύψουν τι πραγματικά έγινε, η Γερμανία και οι σύμμαχοί της επιδόθηκαν σε διπλωματία μεγαφώνου, εξαπέλυσαν μια μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης απέναντι στη Ρωσία και ξεκίνησαν να απαιτούν μία "ανεξάρτητη διεθνή έρευνα" υπό την αιγίδα του OAXO», αναφέρει η τοποθέτηση της Ρωσίας.

Νωρίτερα, τον Οκτώβρη, η Ρωσία είχε ζητήσει από τον ΟΑΧΟ να αποστείλει ειδικούς στη Ρωσία για «τεχνική βοήθεια», στις δικές της έρευνες. Ο Αρίας αποκρίθηκε στο συνέδριο πως πραγματοποιούνται διμερείς συζητήσεις ώστε να οριστούν «όλες οι νομικές, τεχνικές, επιχειρησιακές και λογιστικές παράμετροι που θα καταστήσουν δυνατή την επίσκεψη».

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ έχει επιβάλλει κυρώσεις σε έξι Ρώσους αξιωματούχους και ένα κρατικό ινστιτούτο έρευνας αναφορικά με τη δηλητηρίαση. Ως απάντηση η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα το Νοέμβρη πως υιοθέτησε κυρώσεις εις βάρος μιας σειράς Γερμανών και Γάλλων αξιωματούχων.

Τέλος, το ετήσιο συνέδριο του ΟΑΧΟ θα πραγματοποιηθεί σε δύο τμήματα συνεδράσεων αυτή τη φορά, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή τη βδομάδα θα γίνουν δύο ημερήσιες συνεδριάσεις, οι οποίες θα επικεντρωθούν στην επικύρωση του προτεινόμενου ετήσιου προϋπολογισμού, για το 2021, ύψους 71,74 εκατομμυρίων ευρώ. Η δεύτερη περίοδος συνεδριάσεων προβλέπεται να γίνει το επόμενο έτος.

Με πληροφορίες από το Associated Press

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)