to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:57 | 10.02.2013

πηγή: https://left.gr/91

Κοινωνία

Νέες μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις για το 80% των εργαζομένων

Αντιμέτωποι με νέες μειώσεις μισθών θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.


Η τυπική λήξη της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης στα μέσα Μαρτίου θα επιφέρει μείωση των μισθών κατά 10% λόγω (δυνατότητας) περικοπής του επιδόματος γάμου, ενώ οι πιέσεις της τρόικας να καταργηθούν οι τριετίες (ωριμάνσεις), που σήμερα διατηρούνται "παγωμένες", απειλούν με νέες μειώσεις σχεδόν το σύνολο των μισθωτών.


Με μειώσεις απειλούνται και οι κατώτατες αποδοχές που σήμερα αντιστοιχούν στα 586 ευρώ μεικτά, καθώς η τρόικα συναρτά το επίπεδο του κατώτατου μισθού με την πορεία της ανεργίας και της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, αν αυτές οι νέες παρεμβάσεις δρομολογούν μειώσεις τους επόμενους μήνες, καταλυτικό ρόλο στις περικοπές, και μάλιστα άμεσα, δρομολογεί η λήξη της συντριπτικής πλειονότητας των κλαδικών συμβάσεων την ερχόμενη εβδομάδα (14 Φεβρουαρίου), που αναμένεται να οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους να αποδεχθούν (υπό την απειλή των απολύσεων) την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας.


Αναλυτικά:

* Από την 1η Απριλίου του 2013 ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και όχι με συμφωνία των "κοινωνικών εταίρων". Θα ακολουθηθεί δηλαδή η ίδια διαδικασία με την οποία μειώθηκε κατά 22% ο κατώτατος μισθός (και 32% για τους νέους έως 25 ετών). Ο υπουργός Εργασίας έχει υποστηρίξει ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα των 586 ευρώ για το 2013. Ωστόσο στη νέα ρύθμιση θα υπάρχει σύνδεση των κατώτατων αποδοχών με την πορεία της ανεργίας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Με άλλα λόγια η συνεχής αύξηση της ανεργίας τόσο το 2013 όσο και το 2014 είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέα μείωση των κατώτατων μισθών. Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ γίνεται ευθεία αναφορά στον συσχετισμό κατώτατου μισθού και επιπέδου ανεργίας.


* Επίσης η τρόικα -και κυρίως το ΔΝΤ στην έκθεσή του- επιμένει στην πλήρη κατάργηση των τριετιών αντιδρώντας στο «πάγωμα» της καταβολής τους που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση έως ότου η ανεργία «πέσει» στο 10%. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή του Μνημονίου 3, ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση της τρόικας και κυρίως του ΔΝΤ να «απογυμνώσει» των κατώτατο μισθό από κάθε επίδομα, τριετία ή ωρίμανση...

 

Με ατομικές συμβάσεις το 80%


* Η λήξη των περισσοτέρων εν ενεργεία κλαδικών συμβάσεων στις 14 Φεβρουαρίου αναμένεται να οδηγήσει τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων που καλύπτονταν από αυτές σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και σε (νέα) δραματική μείωση των αποδοχών τους. Κατ' αρχάς από τα μέσα Μαρτίου που παύει η ισχύς της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και θα έχουν λήξει και οι όποιες ισχύουσες συμβάσεις οι μισθοί θα μπορούν να μειωθούν κατά 10%, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα περικοπής του επιδόματος γάμου.


Επιπλέον οι εργοδότες είτε θα αρνούνται να διαπραγματευτούν σε επίπεδο κλάδου είτε θα τηρούν αρνητική στάση κατά τις διαπραγματεύσεις. Με δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση των δύο πλευρών προκειμένου να επιλύσει ο ΟΜΕΔ τις διαφορές, η άρνηση προσφυγής από την πλευρά των εργοδοτών θα υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε αναγκαστική υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας. Υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2013, το 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα έχει οδηγηθεί σε ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Ήδη υπολογίζεται ότι, συνολικά, η λήξη των κλαδικών συμβάσεων που έχει συντελεστεί το τελευταίο έτος έχει οδηγήσει τουλάχιστον 1.200.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή περίπου το 60%, στις ατομικές συμβάσεις ή στην αλλαγή των όρων εργασίας με στροφή στην ευέλικτη απασχόληση.



ΣΕΠΕ: Μείωση 22% και εκτόξευση υποαπασχόλησης

Η συνεχής υποχώρηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ που αφορούν το 2012. Συγκεκριμένα, κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, στις υπηρεσίες του Σώματος κατατέθηκαν 631 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούν 79.186 εργαζόμενους και ο μέσος όρος μείωσης των αποδοχών τους ήταν 21,09%. Για το ίδιο χρονικό διάστημα -και κατ' εφαρμογή του Ν. 4046/2012- 40.297 επιχειρήσεις προχώρησαν σε μειώσεις αποδοχών που αφορούσαν 178.058 εργαζόμενους με μέσο όρο μείωσης των αποδοχών 21,72%.

Ωστόσο οι μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν και αυτά τα επίπεδα με τη συνεχή μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας, με αποτέλεσμα οι μισθοί σε ορισμένες περιπτώσεις να κατρακυλάνε σε 300 και 400 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή κάτω και από τα επίπεδα που διαμορφώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω της μείωσης των κατώτατων μισθών κατά 22% με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, για το πρώτο εννιάμηνο του 2012 κατατέθηκαν 61.113 μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε άλλες ευέλικτες μορφές εργασίας. Από αυτές οι 35.351 αφορούν μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική απασχόληση, οι 15.814 αφορούν μετατροπή συμβάσεων από πλήρη απασχόληση σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας με σύμφωνη γνώμη εργοδότη - εργαζόμενου και οι 9.948 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.


Του Α. Πετρόπουλου 

Πηγή: Αυγή 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)