to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:24 | 13.09.2014

Διεθνή

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που απειλεί με αντίποινα (ενημέρωση)

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θέτει σε ισχύ από σήμερα η Δύση, μετά την παραδοχή του Κιέβου πως έχει χάσει έδαφος έναντι των ανταρτών, αλλά και με ορατή πλέον την απειλή για απάντηση από τη Μόσχα.


Νεότερη ενημέρωση:

Στην ανατολική Ουκρανία πέρασε ρωσικό κονβόι 100 και πλέον φορτηγών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να καταβάλει 760 εκατ. ευρώ -στο πλαίσιο ενός πακέτου δανείων- στην Ουκρανία μέσα στον επόμενο μήνα εάν εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εναντίον των κυρώσεων που της έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες. 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν σήμερα να αναβληθεί η εφαρμογή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ.

H Ρωσία θα επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα ουκρανικά προϊόντα αρχής γενομένης από 1ης Νοεμβρίου εάν το Κίεβο θέσει σε ισχύ την εμπορική συμφωνία που σύναψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. 

H εκεχειρία που επιτεύχθηκε πριν από μία εβδομάδα μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων ανταρτών στην Ουκρανία δεν επαρκεί για να εξασφαλιστεί η ειρήνη, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδεικνύει «απαράδεκτη συμπεριφορά». 

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σήμερα, οι οποίες στοχοθετούν κυρίως τις ρωσικές βιομηχανίες πετρελαίου και άμυνας, ενώ έχουν επίσης σκοπό να περιοριστεί η πρόσβαση μεγάλων ρωσικών τραπεζών στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, στο πλαίσιο των κινήσεων της Ουάσινγκτον με σκοπό να τιμωρηθεί η Μόσχα για την επέμβασή της στην Ουκρανία.

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης εναντίον της Ρωσίας στοχεύουν στο να διαταράξουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην ανατολική Ουκρανία, ενώ επισήμανε ότι η Μόσχα εξετάζει την επιβολή αντιποίνων.

Οι νέες κυρώσεις οι οποίες τέθηκαν σήμερα σε εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πλήττουν τις προσπάθειες να αρχίσει μια ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, κατήγγειλε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο χαιρέτισε σήμερα τον νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας που έθεσε νωρίτερα σε εφαρμογή η ΕΕ και δήλωσε ότι αυτές υπογραμμίζουν τον βαθμό της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι στη χώρα του σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση με τη Μόσχα και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Ομπάμα είναι αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) Σεργκέι Ναρίσκιν, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria-Novosti. 

-------------------

Όπως δήλωσαν χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ευρωπαίοι διπλωμάτες, σήμερα Παρασκευή αναμένεται να αρχίσει η εφαρμογή του νέου γύρου κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, ενώ την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα προανήγγειλε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Τα μέτρα αυτά θα αρθούν ανάλογα με την κατάσταση επί του πεδίου και κυρίως αν, όπως συνόψισε ο Μπαράκ Ομπάμα, «η Ρωσία τιμήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της», μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία συνήφθη πριν από μία εβδομάδα ανάμεσα στην Ουκρανία και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσης πως 1.000 Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία ενώ 20.000 άλλοι παραμένουν συγκεντρωμένοι κατά μήκος των συνόρων. Η συμμαχία διαβεβαίωσε πως «η Ρωσία συνεχίζει να παρέχει στους αυτονομιστές εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό».

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις έκαναν το ρωσικό νόμισμα να καταγράψει νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Με το άνοιγμα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, η ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε πάνω από το χθεσινό ρεκόρ και έφθασε λίγο αργότερα για πρώτη φορά τα 37,72 ρούβλια.

Οι κυρώσεις δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στον Ιγκόρ Λεμπέντεφ, αναπληρωτή πρόεδρο της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, τον Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, εθνικιστή πολιτικό, και αριθμό ηγετών των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία -- αξιωματούχους στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και την Κριμαία.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στον Σεργκέι Τσεμέζοφ, ο οποίος περιγράφεται ως στενός συνεργάτης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πουτιν από τότε που ήταν πράκτορας της KGB στην Ανατολική Γερμανία. Είναι πρόεδρος της Rostec, ενός κορυφαίου αμυντικού και βιομηχανικού ομίλου στον οποίο ανήκει ο προμηθευτής όπλων Rosoboronexport καθώς και μια εταιρεία η οποία σχεδιάζει να οικοδομήσει σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Κριμαία.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν ακόμη στις αμυντικές εταιρείες OPK Oboronprom, United Aircraft Corporation και Uralvagonzavod.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή

Από την πλευρά της, η Μόσχα, η οποία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της στη σύγκρουση αυτή, έκρινε πως «η Ε.Ε. έκανε ουσιαστικά μια επιλογή εναντίον της διαδικασίας ειρηνικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης». «Δώστε επιτέλους στους ανθρώπους μια ευκαιρία για την ειρήνη», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, την ώρα που η ουκρανική κρίση έχει στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε περισσότερους από 2.700 ανθρώπους.

Ενδεχόμενη αναστολή

Ανάλογα με την εκτίμηση που θα γίνει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου για την πρόοδο που θα έχει επέλθει επί του πεδίου, η Ε.Ε. διαβεβαίωσε πως θα μπορούσε να «αναστείλει», ακόμη και να «καταργήσει» αυτές τις νέες κυρώσεις, οι οποίες έκαναν το ρωσικό νόμισμα να σημειώσει νέο ρεκόρ χαμηλής ισοτιμίας έναντι του δολαρίου.

Οι ΗΠΑ είπαν επίσης πως είναι έτοιμες να άρουν ενδεχομένως τις κυρώσεις.

Έπειτα από πολλές ημέρες αναβολών, οι 28 χώρες μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν να προσθέσουν σήμερα 24 προσωπικότητες, «μεταξύ των οποίων οι νέοι ηγέτες του Ντονμπάς, τα μέλη της κυβέρνησης της Κριμαίας καθώς και Ρώσοι αξιωματούχοι και ολιγάρχες», στον κατάλογο των προσώπων σε βάρος των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις.

Οι νέες κυρώσεις απαγορεύουν επίσης οποιαδήποτε χρηματοδότηση του χρέους τριών ρωσικών επιχειρήσεων του αμυντικού τομέα και τριών της ενέργειας, μεταξύ των οποίων οι πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft και Transneft, καθώς και του πετρελαϊκού τμήματος της Gazprom.

Οι παραπάνω αποφάσεις ανακοινώθηκαν μετά τη χθεσινή ομολογία του Κιέβου πως οι αντάρτες έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους από τα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία μέχρι την Αζοφική Θάλασσσα.

Αν οι αντάρτες καταλάβουν το λιμάνι της Μαριούπολης, την τελευταία μεγάλη ουκρανική πόλη στην περιοχή που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού, αυτό θα επέτρεπε να δημιουργηθεί μια χερσαία γέφυρα από τα ρωσικά σύνορα και μέχρι την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε το Μάρτιο από τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, η Πολωνία κατηγόρησε τη ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom ότι μείωσε σχεδόν κατά το ήμισυ τις παραδόσεις της. Η ρωσική εταιρεία χαρακτήρισε από την πλευρά της την ανακοίνωση αυτή «ανακριβή», τονίζοντας ότι «οι εξαγωγές προς την Πολωνία παραμένουν ακριβώς στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες».

Η Αυστρία και η Σλοβακία ανέφεραν επίσης μείωση στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου κατά 15% και 10% αντιστοίχως.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)