to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:12 | 01.11.2018

Κοινωνία

Νέες κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τη ΒΙΟΜΕ

Σε νέα κινητοποίηση με στόχο την αποτροπή πλειστηριασμού σε βάρος της ΒΙΟΜΕ καλούν οι εργαζόμενοι στη συνεργατική ΒΙΟΜΕ, σήμερα Πέμπτη 1 Νοεμβρίου, στις 11 π.μ. στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί έξω από το το υπουργείο Εργασίας στις 12 μ.μ.


Όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους, ζητούν «την στήριξη από σωματεία εργαζομένων, από εργατικές συλλογικότητες, από συνδικαλιστικά σχήματα, φοιτητικούς συλλόγους, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις και από κάθε εργαζόμενο και άνεργο που νιώθει στο πετσί του την καταπίεση των αφεντικών και της πολιτικής εξουσίας και να έρθει στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί που σκοπό έχουν την παρεμπόδιση στη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου».

«Δεν θα αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ που ακόμη και σήμερα, χάρις στην παρουσία μας στο χώρο και την περιφρούρησή του, παραμένει λειτουργικό να γίνει βίδες και μπάζα. Αντίθετα δηλώνουμε ότι το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ είναι και θα μείνει ανακτημένο εργοστάσιο στα χέρια των εργαζομένων και της κοινωνίας. Ότι θα συνεχίζει να παράγει προϊόντα και να διασφαλίζει τον βιοπορισμό των εργαζόμενων. Ότι θα παραμείνει μια βιομηχανία παραγωγής αξιοπρέπειας απέναντι και ενάντια στην σπέκουλα και αδιαφορία των αφεντικών και της "αγοράς"» καταλήγουν.

Θυμίζεται ότι στις 25/10, είχε ματαιωθεί η προσπάθεια πλειστηριασμού των οικοπέδων της Φίλκεραμ Τζόνσον μεταξύ των οποίων και των οικοπέδων της ΒΙΟΜΕ στα οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ανακτημένου εργοστασίου και αυτοδιαχειριστικού εγχειρήματος.

Με ανακοίνωση τους οι προϊστάμενοι των Δικαστικών Υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγαρου Θεσσαλονίκης, είχαν απαγορεύσει τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον χώρο του δικαστηρίου. Και τότε, οι αλληλέγγυοι και αλληλλεγγυες στους εργαζομένους και τις εργαζόμενες της ΒΙΟΜΕ είχανε δώσει το παρών παρά την απαγόρευση για συγκέντρωση στα δικαστήρια ενώ δεν είχε υπάρξει καμία κατάθεση πρότασης ενδιαφέροντος για τον πλειστηριασμό.

«Πρόκειται για τον τρίτο γύρο πλειστηριασμών της Φίλκεραμ Τζόνσον που ακολουθεί την πτωχευτική διαδικασία με το τίμημα να έχει πέσει στα περίπου 15 εκατ. ευρώ, θέτοντας σε κίνδυνο το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ» ανέφεραν τότε χαρακτηρηστικά οι εργαζόμεμενοι/ες.

 «Δεν αποδεχόμαστε ότι οι πλειστηριασμοί είναι δυνατό να γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες με την παρουσία μόνο όσων έχουν να επιδείξουν τραπεζικές επιταγές. Έχουμε κάθε δικαίωμα, ως εργαζόμενοι του ομίλου αλλά και σε κάθε περίπτωση όπως κάθε πολίτης, να έχουμε παρουσία σε μια δικαστική πράξη που εξ ορισμού είναι δημόσια» σημειώναν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους διερωτώμενοι -ες: «Αλήθεια τι θα γίνει με τις επιταγές που η οικογένεια  Φιλίππου και οι συνεταίροι τους εισέπραξαν για δεκαετίες από την κερδοφόρα λειτουργία του ομίλου. Τι θα γίνει με τα κεφάλαια που αποσύρανε με την μορφή των μερισμάτων ακόμη και τις χρονιές που τα εργοστάσια "ζορίζονταν" οικονομικά; Πότε θα γίνει έλεγχος για την κακοδιαχείριση. Μήπως κάποια στιγμή, κάποιες από αυτές τις επιταγές, θα χρησιμοποιηθούν για να "αρπάξουν" την περιουσία του ομίλου "έναντι πινακίου φακής" και καθαρές από χρέη;»

«Η πτωχευμένη εταιρεία Philkeram-Johnson, ιδιοκτήτρια των χώρων και κτιρίων της ΒΙΟΜΕ, που χρωστά χιλιάδες ευρώ σε εργαζόμενους, δημόσιο και ιδιώτες, επιχειρεί έναν νέο, τρίτο γύρο πλειστηριασμών της περιουσίας της, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι χώροι που λειτουργεί η ΣΕ ΒΙΟΜΕ».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους που λειτουργούν το εργοστάσιο σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης από το 2013, «το κράτος θα μπορούσε να δημεύσει την περιουσία της Philkeram, όπως δικαιούται αλλά και υποχρεούται να πράξει με βάση καταδίκες για χρέη προς το Δημόσιο (Νόμος 3691/2008, Κεφ. Η’) και να παραχωρήσει το εργοστάσιο στους εργαζόμενους που ήδη το λειτουργούν».

Με πληροφορίες από το Κόκκινο, το OmniaTV και το twitter της Πρωτοβουλίας

tags: ΒΙΟΜΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)