to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:33 | 13.04.2019

Διεθνή

Σερβία: Χωρίς επεισόδια πραγματοποιήθηκε τελικά η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι

Διαδήλωση αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι – Χωρίς επεισόδια πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης - Δεν θα προκληθεί βία είχαν δηλώσει από την πλευρά τους οι ηγέτες της αντιπολίτευσης


Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επανέλαβαν τα αιτήματα τους για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές σε όλα τα επίπεδα εξουσίας. Πρότειναν τη σύσταση μεικτής διακομματικής επιτροπής που θα καθορίσει τις συνθήκες του πολιτικού αγώνα, διασφαλίζοντας ίδιους όρους για όλα τα κόμματα, καθώς και ισότιμη προβολή από τα δημόσια ΜΜΕ.

Η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης άρχισε στις τέσσερις το απόγευμα, μπροστά από τη Βουλή, με ομιλητές δημόσιες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και στη συνέχεια οι διαδηλωτές επανήλθαν μπροστά από τη Βουλή, όπου μίλησαν ηγέτες του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για τη Σερβία»(SzS).

Ο αρχηγός του κινήματος DVERI Μπόσκο Ομπράντοβιτς στην ομιλία του επισήμανε ότι «γελιέται ο Βούτσιτς αν πιστεύει ότι η αντιπολίτευση θα υποχωρήσει και θα παραιτηθεί από το αίτημα για ελεύθερες εκλογές». Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDS) και πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπόρις Τάντιτς τόνισε ότι «η αντιπολίτευση υπερασπίζεται τη δημοκρατία και αντιστέκεται στην προσπάθειες του Βούτσιτς να δημιουργήσει υποτελείς και ανελεύθερους πολίτες». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι ομιλίες των άλλων ηγετών της ενωμένης αντιπολίτευσης.

Μπροστά από το κτήριο της βουλής είχε στηθεί μία μεγάλη εξέδρα απ όπου οι ηγέτες της ενωμένης αντιπολίτευσης, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι φοιτητών, ηθοποιοί και καλλιτέχνες θα απευθύνουν λόγο. Αναμένεται η συμμετοχή του κόσμου να είναι μαζική με την προσέλευση πολιτών όχι μόνο από την πρωτεύουσα αλλά και από το εσωτερικό της χώρας.

Κομβικής σημασίας αλλά και μετ' εμποδίων η συγκέντρωση για την αντιπολίτευση

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για την Σερβία» (SzS) ανακοίνωσε, χθες, ότι η οργανωμένη μεταφορά του κόσμου, από το εσωτερικό προς την πρωτεύουσα, είναι αδύνατη διότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων αρνήθηκαν να νοικιάσουν λεωφορεία στην αντιπολίτευση.

Όπως καταγγέλλουν από την SzS οι αρχές απειλούν τους ιδιοκτήτες λεωφορείων με αφαίρεση άδειας και έκτακτους τεχνικούς ελέγχους, αν μεταφέρουν διαδηλωτές στο Βελιγράδι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Ν-1 μετέδωσε σήμερα το πρωί ότι στον σταθμό συγκοινωνιών της πόλης Πάντσεβο, αναρτήθηκε ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι «διακόπτονται όλα τα τακτικά δρομολόγια των λεωφορείων προς το Βελιγράδι λόγω έλλειψης καυσίμων».

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης απέδωσαν μεγάλη σημασία στη μαζικότητα της σημερινής διαδήλωσης διότι πιστεύουν ότι μόνο έτσι θα αναγκαστεί ο Βούτσιτς να αποδεχθεί τα αιτήματα τους.

Τελικά, οι οργανωτές εκτιμούν ότι στην συγκέντρωση συμμετείχαν 30.000-35.000 διαδηλωτές. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι η εκτίμηση της αστυνομίας είναι ότι δεν ξεπέρασαν τους 7.500 ενώ, με μεγάλη δόση κυνισμού σχολίασε: «Ο πρόεδρος Βούτσιτς σκέφτηκε, κάποια στιγμή να βγει να μιλήσει στους διαδηλωτές αλλά παραιτήθηκε όταν είδε πόσοι ήταν».

Η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε στις οχτώ το βράδυ και οι διαδηλωτές αποχώρησαν ήρεμα, ενώ δόθηκε ραντεβού για το επόμενο Σάββατο.

Το παρασκήνιο

Η ενωμένη αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο της Σερβίας για απολυταρχισμό και ζητά την παραίτηση του. Ζητάει επίσης, να συσταθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με θητεία έξι μηνών, που θα δημιουργήσει συνθήκες ισοτιμίας και δημοκρατίας στον πολιτικό αγώνα και θα οργανώσει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, με την επιτήρηση ξένων παρατηρητών.

Ένα από τα βασικά αιτήματα είναι και η ισότιμη προβολή των κομμάτων από τα δημόσια ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αρνείται κάθε επαφή με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας τους «φασίστες και κλέφτες». Σε συνέντευξη του , σήμερα το πρωί, στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Tv Pink, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση αποτελεί απόλυτη μειοψηφία στην κοινωνία. «Εγώ, σε οποιοδήποτε χωριό μπορώ να συγκεντρώσω περισσότερο κόσμο» ανέφερε ο Βούτσιτς σχολιάζοντας την σημερινή συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι. Ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της διαδήλωσης θα βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο και θα εκτελεί τα καθήκοντα του.

Από χθες βράδυ, εντός του κτηρίου της βουλής βρίσκονται όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) οι οποίοι όπως ανακοινώθηκε «θα παραμείνουν στον χώρο για να υπερασπιστούν τους θεσμούς από την βία της αντιπολίτευσης». Εντός του κτηρίου της βουλής βρίσκονται, από σήμερα το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο βίαιης εισόδου των διαδηλωτών στο κτήριο.

Δυνάμεις καταστολής διαδηλώσεων, αναπτύχθηκαν και σε διάφορα σημεία της πόλης.

Η ηγεσία του συνασπισμού «Συμμαχία για την Σερβία» (SzS) ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να προκληθεί βία και κατήγγειλε τις αρχές ότι, προκαλούν μεθοδευμένα και συστηματικά κλίμα έντασης και τρόμου, για να αποτρέψουν την μαζική συμμετοχή των πολιτών, στην σημερινή διαδήλωση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)