to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:38 | 26.09.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Νέες «αποδείξεις» για χρηματοδότηση Σαρκοζί από τη Λιβύη του Καντάφι

Στο προσκήνιο επανέρχονται οι καταγγελίες κατά του Νικολά Σαρκοζί περί συμφωνίας χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του από το καθεστώς Καντάφι του 2007.


Η ερευνητική ειδησεογραφική πύλη Mediapart παρουσιάζει αστυνομική έκθεση, η οποία φέρεται να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του επίμαχου εγγράφου της λιβυκής κυβέρνησης που είχε αποκαλύψει ο δικτυακός τόπος το 2012 ξεσηκώνοντας σάλο και την οργή του πρώην προέδρου που διεκδικεί εκ νέου σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Όσον αφορά τη Λιβύη, [οι δικαστές] γνωρίζουν ότι τα έγγραφα είναι πλαστά» δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί στη εφημερίδα Journal du Dimanche.

Περνώντας στην αντεπίθεση η Mediapart δημοσιοποίησε αστυνομική έκθεση, βάσει της οποίας «η ομόφωνη άποψη των ανθρώπων που εξέτασαν το έγγραφο είναι ότι φέρει όλα τα χαρακτηριστικά των επίσημων εγγράφων της λιβυκής κυβέρνησης την εποχή εκείνη σε ό,τι αφορά τη χρονολογία, την τυπολογία και το στιλ γραφής που χρησιμοποιεί».

Το έγγραφο αυτό, που χρονολογείται από το 2006, φέρει την υπογραφή του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών της Λιβύης Μούσα Κούσα και κάνει λόγο για συμφωνία Τρίπολης  να προσφέρει στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

Το έγγραφο, το οποίο χρονολογείται στο 2006 και αποδίδεται στον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης Μούσα Κούσα, και κάνει αναφορά σε συμφωνία χρηματοδότησης του Νικολά Σαρκοζί από την Τρίπολη με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ το 2007. Δεν διευκρινίζεται, όμως, εάν όντως δόθηκαν τα χρήματα στην προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Η υπόθεση του εγγράφου είναι ξεχωριστή από αυτή της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου από τον Μοαμάρ Καντάφι. Ακόμη και αν η Δικαιοσύνη αποφανθεί πως το επίμαχο έγγραφο πλαστό, το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει την υπόθεση της χρηματοδότησης, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)