to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:49 | 27.09.2022

Πολιτική

Νέες απειλές Ερντογάν προς την Ελλάδα - «Η Τουρκία απομονώνεται», λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ούτε μία ώρα δεν πέρασε από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την τουρκική ηγεσία για τις προκλητικές της δηλώσεις και ενέργειες στο Αιγαίο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδίδεται σε νέο κρεσέντο απειλών κατά της χώρας μας


Mήνυμα προς την Άγκυρα, στον απόηχο των νέων προκλήσεων που εκφράστηκαν χθες, Δευτέρα, από τον Ταγίπ Ερντογάν, επιχείρησε να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις κόκκινες γραμμές της, όσο και για τη φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της, αλλά σε αυτό το γαϊτανάκι έχει μείνει μόνη», είπε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας:

«Μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις, με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας και τη συμπαράσταση των συμμάχων μας».

«Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια. Είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτή τη φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις ειρηνικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικόυ διαλόγου», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας

«Απέναντί τους δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη της Ευρώπη αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Ερντογάν: Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη θα σώσουν την Ελλάδα

Αμέσως μετά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέο κρεσέντο απειών κατά της χώρας μας. Κατά την ομιλία του στη συνάντηση με προέδρους των επαρχιών της Τουρκίας, αναφέρθηκε ξανά στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, λέγοντας πως η «Ελλάδα συσσωρεύει όπλα σε Δυτική Θράκη και νησιά. Αυτό για εμάς δεν λέει τίποτα».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις προθέσεις της Ελλάδας και αυτών που μας προκαλούν», συνέχισε και δήλωσε πως η δύναμη της Τουρκίας είναι μεγαλύτερη και δεν θα περιοριστεί στην άμυνά της.

Από την ομιλία του δεν άφησε ασχολίαστη τη χθεσινή δήλωση υποστήριξης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Ελλάδα, λέγοντας πως «ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη μπορούν να σας σώσουν».

Από την ομιλία του δεν έλειψαν και οι αναφορές στην «εκπαίδευση τρομοκρατών στην Ελλάδα».

«Σχεδόν σε κάθε χώρα στην Ευρώπη και ειδικά στο Λαύριο στην Ελλάδα βρίσκουν προστασία οι δολοφόνοι που χύνουν το αίμα του λαού μας», είπε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τα τουρκικά ΜΜΕ, χθες υπήρξε μια πολύ σημαντική εξέλιξη που ενδεχομένως πυροδοτήσει καταιγιστικές εξελίξεις.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ πραγματοποίησαν συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με διοικητές δυνάμεων, αναπληρωτές υπουργούς και διοικητές μονάδων.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι ξεκάθαρο πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την τουρκική κυβέρνηση έχουν διακοπεί. Ειδικά μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και την κλήση του Έλληνα πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν σχετικά πως η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)