to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:11 | 22.10.2019

Πολιτική

Νέα υπαναχώρηση της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων - Τι δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος

Η σημερινή συζήτηση είχε ως αποκλειστικό θέμα την εξεύρεση λύσης για το πώς θα πιστοποιείται το όριο των 30 ετών παραμονής των ψηφοφόρων στο εξωτερικό.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε κατ' αρχήν συμφωνία κατέληξε η διακομματική επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μετά από τρεις συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την αποδοχή, με τουλάχιστον 200 ψήφους, του σχετικού νομοσχεδίου που θα καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών. Η σημερινή συζήτηση είχε ως αποκλειστικό θέμα την εξεύρεση λύσης για το πώς θα πιστοποιείται το όριο των 30 ετών παραμονής των ψηφοφόρων στο εξωτερικό.

Τελικά, επειδή οι ελληνικές κρατικές αρχές αδυνατούν να τεκμηριώσουν κάτι τέτοιο, επελέγη η λύση της πιστοποίησης της παρουσίας των εκλογέων του εξωτερικού για τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 έτη (εργασία, φοίτηση σε ελληνικά σχολεία, εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων κ.ά.).

Γ. Κατρούγκαλος για την ψήφο των αποδήμων: Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο

Ο τομεάρχης Εξωτερικών και γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία στην πρόταση για την πρόβλεψη θέσεων αρχής που έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική αναθεώρηση και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 30/10 στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. «Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει» τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Κατρούγκαλου

Προσήλθαμε στη διαπραγμάτευση με τις θέσεις αρχής που από την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ:
Να θωρακιστεί η λύση στην οποία θα καταλήξουμε με ρητή ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση.
Να επιδιωχθούν συγκλίσεις ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό σώμα, βάσει της δημοκρατικής αρχής και της ευρωπαϊκής εμπειρίας.
Υπήρξε συμφωνία στην πρότασή μας  για την πρόβλεψη των παραπάνω στη συνταγματική αναθεώρηση και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 30/10 στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει.

Αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά κέντρα - Αύξηση των βουλευτών Επικρατείας

Με βάση τη συμφωνία, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού (θα ψηφίζουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων) θα είναι ισότιμη με αυτήν των Ελλήνων του εσωτερικού, δηλαδή θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα. Σχετικά με το πώς θα ψηφίζουν οι εκτός επικρατείας εκλογείς, η λύση της επιστολικής ψήφου που επιθυμούσε η κυβέρνηση και στην οποία συναινούσε το ΚΙΝΑΛ, τελικά απορρίφθηκε από τα άλλα κόμματα, με αποτέλεσμα να επιλεγεί μόνο η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα εκλογικά κέντρα που θα στηθούν σε πρεσβείες, προξενεία κλπ.. Εκτός από το χρονικό όριο απουσίας από τη χώρα, και φυσικά της εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές απαιτείται και η ενεργή οικονομική - φορολογική σχέση με τη χώρα, με την κατοχή ενεργού ΑΦΜ. Τέλος, υιοθετήθηκε η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών για αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, ώστε τα κόμματα να έχουν την ευχέρεια να εντάξουν στα ψηφοδέλτιά τους και εκπροσώπους από την Ομογένεια.

Σε δηλώσεις τους, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για το σχετικό νομοσχέδιο, για το οποίο κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να το στηρίξουν. Δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διότι «μας έδωσε τη δυνατότητα και μας ενίσχυσε να πετύχουμε τη συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα και οι Έλληνες, που είμαστε πολλοί λίγοι για να είμαστε διχασμένοι, να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό το θέμα».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ βουλευτής Γιάννης Γκιόκας, εμφανίστηκε κατ' αρχήν θετικός με τη λύση, αλλά επιφυλάχθηκε για την τελική τοποθέτηση των κομμάτός του μετά την αναθεώρηση του άρθρου 54 και την κατάθεση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου. Η αναθεώρηση του άρθρου αυτού, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη, είναι αναγκαία για να μην εκπέσουν ως αντισυνταγματικές οι προϋποθέσεις της παραμονής των ψηφοφόρων και της κατοχής ΑΦΜ. 

Η εκπρόσωπος του ΜέρΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, δήλωσε πάντως ότι το κόμμα της δεν μπορεί να δεχτεί την πρόταση, καθώς υπολείπεται από την πρόταση του κόμματός της, ενώ θετικοί με τη συμφωνία εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Σκανδαλίδης και Νίκος Πολίτης αντίστοιχα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)