to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 23.06.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Νέα βρετανικά πυρά κατά ευρωπαίων ηγετών για την υποψηφιότητα Γιούνκερ

Για διπροσωπία κατηγόρησε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν, ευρωπαίους ηγέτες, επειδή συζητούν τον ενδεχόμενο διορισμό του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που το Λονδίνο θέλει να εμποδίσει.



Ο Όζμπορν, μιλώντας πριν από τη συνάντηση με τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι, δήλωσε πως ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν κεκλεισμένων των θυρών διαφορετικές απόψεις για τον Γιούνκερ.

«Πιστεύω πως υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα μάλλον παράξενο φαινόμενο, το οποίο συμβαίνει, είτε το πιστεύετε είτε όχι, στα πολιτικά πράγματα, το οποίο έγκειται στο ότι άνθρωποι λένε πολλά πράγματα ιδιωτικά τα οποία δεν λένε δημοσίως» δήλωσε ο Όζμπορν στο ραδιόφωνο του BBC.

Η Βρετανία αντιτίθεται στο διορισμό του Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, επειδή πιστεύει πως δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και πιστεύει κατηγορηματικά ότι οι ηγέτες της ΕΕ, και όχι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως στην περίπτωση του Γιούνκερ, θα πρέπει να ανακηρύσσει υποψηφίους.

Το θέμα είναι πιθανόν να κριθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή οπότε θα συνεδριάσουν οι ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τη Βρετανία να φαίνεται όλο και πιο απομονωμένη στο θέμα.

Την ίδια ώρα, Βαρσοβία και Μαδρίτη δήλωσαν τη στήριξή τους στον Γιούνκερ.

Στη Βαρσοβία ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η χώρα του θα υποστηρίξει τον Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, αν η υποψηφιότητά του τεθεί προς ψήφιση μεταξύ των ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πολωνία και βρισκόταν δίπλα στον Τουσκ κατά τη συνέντευξη Τύπου, είπε πως και και η Ισπανία θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιούνκερ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)