to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:47 | 25.02.2016

Κοινωνία

«Ασφυξία» στην Ειδομένη - Καραβάνια προσφύγων κατά μήκος της Εθνικής Οδού, συγκινητική η αλληλεγγύη - Το ΝΑΤΟ ξεκινά περιπολίες στο Αιγαίο (συνεχής ενημέρωση)

Έκτακτη συνεδρίαση των υπ. Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες - Σφοδρές επικρίσεις κατά της Αυστρίας, ανακαλεί την πρέσβειρά της για οδηγίες η Ελλάδα - Με το σταγονόμετρο η διέλευση από την Ειδομένη των προσφύγων από Συρία και Ιράκ - Καραβάνια προσφύγων σε διάφορα σημεία της ηπειρωτικής χώρας, συγκινητική η αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων - Όλες οι εξελίξεις στο προσφυγικό σε liveblog


Φωτογραφία από το ΣΕΑ Αλμυρού, στη Μαγνησία: Φοίβος Παπαγεωργίου

Σε μόλις 100 πρόσφυγες δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν, προς το παρόν, τη διέλευση οι αρχές της ΠΓΔΜ. Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά χαμηλής ροής είναιότι την Τετάρτη, από το πρωί έως το μεσημέρι, επετράπη η διέλευση μόλις σε 250 πρόσφυγες, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν μέρες που περνούσαν μέχρι 2.000 άτομα.

Αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται πάνω από 3.000 άνθρωποι, ενώ στο πρώην στρατόπεδο "Αναγνωστοπούλου" στα Διαβατά Θεσσαλονίκης παραμένουν περίπου 2.000 - κάποιοι νεαρότεροι σε ηλικία πρόσφυγες έφυγαν προς τα σύνορα, ωστόσο επέστρεψαν μερικές ώρες αργότερα. Υπολογίζεται, επίσης,  ότι σε διάφορα σημεία των εθνικών οδών της χώρας βρίσκονται δεκάδες λεωφορεία με 5.000 πρόσφυγες. Αλληλέγγυοι, με ή χωρίς θεσμικές ιδιότητες, παλεύουν για να συνδράμουν τους φυγάδες του πολέμου - ενδεικτική η κατάσταση στον Αλμυρό ή στο γυμναστήριο Μπάρας Τρικάλων.

Σήμερα διεξάγεται και η σύνοδος των υπ. Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, σφοδρές επικρίσεις κατά της Αυστρίας για τις μονομερείς κινήσεις της που συντέλεσαν στον ασφυκτικό περιορισμό του βαλκανικού διαδρόμου. Η Ελλάδα ανακάλεσε την πρέσβειρά της στην Αυστρία για διαβουλεύσεις.

H Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί να γίνει Λίβανος, να γίνει αποθήκη ψυχών, ακόμα και αν αυτό πάρει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης, προειδοποίησε ο Έλληνας υπουργός, αρμόδιος για το μεταναστευτικό Γιάννης Μουζάλας. Να σημειωθεί ακόμα ότι ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο (διαβάσε τις σχετικές δηλώσεις Καμμένου και Στόλτενμπεργκ). Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αναμένεται να συγκληθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου.
 
 

Σχετικά hashtag: #Idomeni - #RefugeesGR

Όλες οι εξελίξεις στο προσφυγικό στο liveblog που ακολουθεί:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)