to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 21.03.2016

Οικονομία

Στις 2 Απριλίου επιστρέφουν οι θεσμοί - Πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση σε φορολογικό, ασφαλιστικό & κόκκινα δάνεια (ενημέρωση)

Εφικτή η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκτιμά η κυβέρνηση, «σημαντική πρόοδο» στα φλέγοντα ζητήματα του φορολογικού και του ασφαλιστικού διαπιστώνει και το ΔΝΤ


Το ζήτημα της αξιολόγησης απασχόλησε, τη Δευτέρα, τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες στο γραφείο του, στη Βουλή. Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως είναι εφικτή η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος, όπως αυτό έχει περιγραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ παραμένουν οι αποκλίσεις για τα κόκκινα δάνεια. Η εκτίμηση είναι, επίσης, ότι το αφορολόγητο δεν θα πέσει κάτω από τις 9.000 ευρώ, ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της και ότι η διαφορά ανάμεσα στους θεσμούς και το ΔΝΤ είναι πλέον σαφής

Πρόοδο «βλέπει» το ΔΝΤ, στο ίδιο μήκος κύματος η Κομισιόν

«Σημαντική πρόοδο στο φορολογικό και το ασφαλιστικό» σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ανακοίνωσή του, Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά το διάλειμμα των εορτών του Πάσχα, διαβεβαιώνει το ΔΝΤ και στη συνέχεια αποσαφηνίζει ότι «οι επικεφαλής της αποστολής θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για να επαναλάβουν τις συνομιλίες, με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό».

Νωρίτερα χθες, στο ίδιο μήκος κύματος, και η Κομισιόν είχε κάνει λόγο για  σημαντική πρόοδο στον φόρο εισοδήματος και στο συνταξιοδοτικό. «Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και σχετικά με βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού» είχε σημειώσει εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, είχε προσθέσει πως «οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Καθολικού Πάσχα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διαπίστωσε ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν σημαντική πρόοδο στα ζητήματα όπως η φορολόγηση του εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

«Στην παρούσα φάση η Ελλάδα έχει επαρκή χρηματικά αποθέματα. Εντούτοις είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί άμεσα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου», σημειώνει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτηρίζει αγκάθια τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. «Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά», εκτιμά. Επίσης, δεν έχουν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης και ειδικότερα της φορολογικής διοίκησης, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει ακόμη δύσκολες αποφάσεις».  

Όπως αναφέρει η Frankfurter Rundschau, η Κομισιόν προχωρά στην εκτίμηση ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος λαθώς και αξιοσημείωτη πρόοδος επί σημαντικών πτυχών της ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.

 
 
 

Πού ακριβώς βρισκονται οι διαπραγματέυσεις που διεκόπησαν λόγω του Πάσχα των Δυτικών

Για συμφωνία/σύγκλιση σε σημεία - κλειδιά του ασφαλιστικού και σχεδόν πλήρη συμφωνία για το φορολογικό έκανε λόγο την Κυριακή κυβερνητικός παράγοντας.   Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας της τελευταίας συνάντησης, οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 4 του μηνός. Όπως είπε, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν, μέχρι την Πέμπτη. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών έως τις 11 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group (EWG). Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι τα θέματα τα οποία έχουν κλείσει, είναι η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων. Ωστόσο, όπως τόνισε, σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει στα ποσοστά αναπλήρωσης. Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι ανοιχτό είναι και το θέμα της αύξησης των εισφορών.

Αναλυτικά, όπως τα συμπυκνώνει ο Στ. Σχινάς:

Ασφαλιστικό: Εχει συμφωνηθεί η διατήρηση της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ, αλλά και η διάσωση των κύριων συντάξεων, ενώ η προσωπική διαφορά συζητείται μόνο για «τεχνικά θέματα».Υπάρχει διαφωνία ως προς το υψος της βασικής σύνταξης στη 15ετία, ενώ για 20ετία και πλέον ισχύει το 384.

Υπάρχει  ακόμη απόκλιση στα ποσοστά αναπλήρωσης. Παραμένει η διαφορά και στο θέμα της αύξησης των  ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών που θα αποφέρουν 600 εκατ. ευρώ, με το ΔΝΤ να εμφανίζει και σε αυτό το σκέλος τις μεγαλύτερες ενστάσεις.

Φορολογικό: Εδώ υπάρχει η μεγαλύτερη προσέγγιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συγκλίνουν στα εξής ως προς τη φορολογική κλίμακα:

  • 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος (η κυβέρνηση παλεύει το 25.000 ως όριο).Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν η κλίμακα είναι ενιαία από το 2017 οι ελέυθεροι επαγγελματίες από το 29% από το πρώτο ευρώ  θα κερδίσουν σημαντικά μια και ελαφρύνονται σημαντικά (πλην 7 ποσοστιαίες μονάδες)
  • 29% για τα επόμενα 10.000 ευρώ (από 20.001 έως και 30.000 ευρώ)
  • 37% για το επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο των 10.000 ευρώ (από 30.001 έως και 40.000 ευρώ) και
  • 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση το αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 9.100 ευρώ με έκπτωση φόρου στα 2.000 ευρώ (από 2.100) την οποία δικαιούνται αυτούσια όσοι έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Στη συνέχεια-σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες- για κάθε χίλια ευρώ αύξησης εισοδήματος, η έκπτωση φόρου 

ΔημοσιονομικόΕδώ οι αποκλίσεις είναι μεγαλύτερες. Ειδικά το ΔΝΤ αμφισβητεί έντονα τα δημοσιονομικά επιτεύγματα του πρώτου διμήνου που εμφανίζουν πρωτογενές πλεόνασμα γυρω στο 1,6% του ΑΕΠ.Η ελληνική π[ρόταση για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές δεν βρίσκει σύμφωνη την άλλη πλευρά.

Κόκκινα δάνεια (NPLs):  Εδώ εντοπίζονται οι μεγαλύτερες διαφορές, όχι όμως στην προστασία της πρώτης κατοικίας όπως αυτή προσδιορίζεται από τον τροποποιημένο νόμο Κατσέλη. Δηλαδή οι θεσμοί αποδέχονται μεν τη μη δυνατότητα μεταβίβασης για όσα δάνεια συνδέονται με την πρώτη κατοικία(στεγαστικά, μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά) των οποίων η πώληση εξαιρείται  και τώρα (μέχρι τις 15 Απριλίου)

Ζητείται όμως η πλήρης απελευθέρωση για όλα τα άλλα. Με βάση τα όσα είχε δηλώσει ο κ. Σταθάκης η προστασία πρέπει να επεκταθεί στην προστασία  από την πώληση στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για όσα δάνεια δεν έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, η ελληνική κυβέρνηση με βάση την αρχική της πρόταση πρότεινε εξαίρεση από την πώληση σε funds επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 500.000 ευρώ, δανείων ελεύθερων επαγγελματιών ύψους μέχρι 250.000 ευρώ και καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.
 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)