to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέα συμφωνία ΟΛΠ-COSCO: Η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου όπως παρουσιάζεται

Όχι μόνο δεν είναι επωφελής η συμφωνία για τον ΟΛΠ και το Δημόσιο αλλά μάλιστα ζημιώνεται κιόλας.


Στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΛΠ αναφέρεται ότι κατέληξαν οι «διαπραγματεύσεις» για τον «Φιλικό Διακανονισμό» με την ΣΕΠ-COSCO και πρόκειται: (α) να κατασκευαστεί και να εκμεταλλευτεί τον Δυτικό Προβλήτα III του Σ.ΕΜΠΟ. του ΟΛΠ Α.Ε. η ΣΕΠ Α.Ε, (β) να κατασκευαστεί για λογαριασμό του ΟΛΠ Α.Ε ο Προβλήτας Πετρελαιοειδών και (γ) να αναβαθμιστεί με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό των Προβλητών II και Ανατολικού Προβλήτα ΙΙΙ ΣΕΜΠΟ. Επίσης αναφέρεται, για τα παραπάνω, ότι θα επενδυθούν €230 εκ. αλλά είναι πράγματι έτσι;

Η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου όπως παρουσιάζεται. Όχι μόνο δεν είναι επωφελής η συμφωνία για τον ΟΛΠ και το Δημόσιο αλλά μάλιστα ζημιώνεται κιόλας.

Ακόμη και με τη νεοφιλελεύθερη λογική των ιδιωτικοποιήσεων, κανονικά θα έπρεπε να βγει νέος διαγωνισμός και να δοθεί στον πλειοδότη ο Δυτικός Προβλήτας ΙΙΙ. Το οικονομικό αντάλλαγμα για τον ΟΛΠ (και κατ' επέκταση για το Δημόσιο) για αυτή τη νέα παραχώρηση είναι μηδενικό, δηλ. χαρίζεται στην COSCO.

Από την επένδυση των €230 εκατ., τα περίπου €130 εκατ. αφορούν τον μηχανολογικό εξοπλισμό δηλ. γερανογέφυρες, RMG, E-RTG και λοιπά μηχανήματα που από την μέχρι τώρα πρακτική της ΣΕΠ τα προμηθεύεται από κινέζικες εταιρείες. Άρα, τα πολλαπλασιαστικά οφέλη θα τα καρπωθεί η κινεζική οικονομία κι όχι η ελληνική.

Η κατασκευή του Προβλήτα Πετρελαιοειδών κοστολογείται σε €20 εκατ. θα αποπληρωθεί από τον ΟΛΠ με δανεισμό από την COSCO με επιτόκιο 4%+Euribor, συνεπώς αυτή η επένδυση θα γίνει από τον δημόσιο ΟΛΠ κι όχι από την COSCO!

Βέβαια, δεν αναφέρεται πουθενά ότι η υποχρέωση της COSCO για ολοκλήρωση των έργων είναι σε βάθος 4,5 ετών και για την εγκατάσταση των μηχανημάτων επεκτείνεται στα 7 χρόνια ενώ η αναστολή-κατάργηση του εγγυημένου ανταλλάγματος που ισχύει μέχρι σήμερα, ενεργοποιείται από την επομένη της ψήφισης από τη Βουλή. Αντί λοιπόν να κερδίσει κάποιο αντάλλαγμα ο ΟΛΠ από τη νέα παραχώρηση, υπαναχωρεί στο εγγυημένο αντάλλαγμα (ενοίκιο) από την COSCO και ουσιαστικά το καταργεί.

Για τις θέσεις εργασίας αναφέρονται, σε δημοσιεύματα κι όχι στην ανακοίνωση, εν είδει ευχολογίου κάποιες εκατοντάδες θέσεις εργασίας αλλά είναι γνωστό και από παλαιότερες εξαγγελίες ότι είναι υπερβολικός ο αριθμός τους. Οι γνωστές ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χωρίς συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, θα συνεχίσουν για όσες θέσεις δημιουργηθούν.

Τέλος, αν συνυπολογιστούν οι φοροαπαλλαγές και η επιστροφή του ΦΠΑ που έχουν ήδη δοθεί στην COSCO, είναι μια πολύ επικερδής συμφωνία αλλά όχι για τον ΟΛΠ και το Δημόσιο αλλά για την COSCO και μόνο.

Γαβρίλης Γιώργος, γραμματέας Αυτόνομης Παρέμβασης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)