to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:00 | 14.03.2018

Πολιτική

ΑΥΓΗ: Σημείωμα Σαμαρά προς τον Φρουζή... και «οδηγίες» Novartis προς τον Άδωνι για τα «απαραίτητα» φάρμακα

Συμπληρωματικά στοιχεία αναφορικά με την υπόθεση Novartis, διαβιβάστηκαν κατά πληροφορίες στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, από την προϊσταμένη της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη


Την ύπαρξη ιδιόχειρης επιστολής του Αντώνη Σαμαρά προς τη Novartis αποκαλύπτει σύμφωνα με πληροφορίες η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση σε νέα κατάθεσή της στην εισαγγελέα Διαφθοράς. Ακόμη στη Βουλή έφτασαν τρεις επιστολές στελεχών της Novartis προς το γραφείο του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και CD με αρχεία.

Σε γνώση των μελών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis βρίσκονται νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

H εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση από το 2016 και συνεχίζει την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα και για άλλα αδικήματα, διαβίβασε στην επιτροπή της Βουλής αμελλητί, χωρίς δηλαδή αξιολόγηση, τα στοιχεία που της κατέθεσε η μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση, όταν προσήλθε την περασμένη Παρασκευή στην Εισαγγελία αυτοβούλως.

Η διαβίβαση των συμπληρωματικών στοιχείων πυροδοτεί νέο κύκλο αντιπαράθεσης με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κάνουν λόγο για "συνέχιση της γελοιότητας από τη γνωστή συμμορία" και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να κατηγορεί την Ελένη Τουλουπάκη για παράβαση καθήκοντος. Την ίδια ώρα η εφημερίδα "ΑΥΓΗ" επικαλείται έγγραφο της Novartis, υπό τον τίτλο "Proposal for Adonis", με το οποίo η εταιρεία φέρεται να δίνει οδηγίες στην κυβέρνηση Σαμαρά για την φαρμακευτική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει. 

Γράφει σήμερα η Αυγή:

Το ιδιόχειρο σημείωμα και οι επιστολές στον Α. Σαμαρά

Ιδιόχειρο σημείωμα, που αποδίδεται στον Αντώνη Σαμαρά και βρέθηκε στο αρχείο του πρ. αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, κατέθεσε στην εισαγγελέα Διαφθοράς η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση! Ο Α. Σαμαράς για άγνωστο λόγο εμφανίζεται να δίνει στον Κ. Φρουζή το τηλέφωνο του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τις πληρωμές και τις δαπάνες του κράτους... Παράλληλα η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη έστειλε στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής επιστολές της Novartis με τις οποίες η εταιρεία ζητούσε συναντήσεις με τον Α. Σαμαρά!

Έδωσε τα τηλέφωνα

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αικ. Κελέση προσήλθε αυθορμήτως στην Εισαγγελία Διαφθοράς την Παρασκευή προκειμένου να προσκομίσει έγγραφο, το οποίο (όπως φέρεται να κατέθεσε) είχε μαζί του ο Κ. Φρουζής την επομένη της συνάντησής του με τον Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Το έγγραφο αυτό, σύμφωνα με την Αικ. Κελέση, ο Κ. Φρουζής το έβγαλε φωτοτυπία την οποία κράτησε ο ίδιος για δική του χρήση.

Πρωθυπουργικό έγγραφο

Το επίμαχο έγγραφο φέρεται να έχει τη σφραγίδα «Ελληνική Δημοκρατία - Ο πρωθυπουργός» και χειρόγραφα αναγράφονται δύο τηλέφωνα και το όνομα «Σταϊκούρας Χρ.». Σύμφωνα με το έγγραφο και τα δύο τηλέφωνα είναι κινητά (αρχίζουν από 6943 και από 6946). Ακόμη υπάρχει στα αγγλικά η κάρτα του πρ. πρωθυπουργού «Antonis C. Samaras Prime Minister», με τα τηλέφωνα του γραφείου του, το φαξ και το mail του. Υπενθυμίζεται ότι στη δικογραφία για τη Novartis υπάρχουν αναφορές στην προνομιακή αποπληρωμή της εταιρείας από το Δημόσιο την περίοδο Γεωργιάδη, όταν η εταιρεία μέσα σε έξι μήνες πήρε περίπου 65 εκατ. ευρώ. Βεβαίως είναι άγνωστο αν τα τηλέφωνα του Χρ. Σταϊκούρα, που ενδεχομένως έδωσε ο Α. Σαμαράς στον Κ. Φρουζή, σχετίζονται με αυτές τις αποπληρωμές.

Ερωτήματα

Τα ερωτήματα είναι:

α) Αποδέχεται ο Α. Σαμαράς την πατρότητα του σημειώματος;

β) Γιατί φέρεται να παραπέμπει τον Κ. Φρουζή στον Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τα δαπάνες και όχι για τα φάρμακα;

γ) Μετά από ποια συνάντηση ο Α. Σαμαράς έδωσε στον Κ. Φρουζή το συγκεκριμένο σημείωμα το οποίο αποδίδεται σε αυτόν;

Τι έλεγε στη Βουλή

Ο ίδιος ο πρ. πρωθυπουργός έχει υποστηρίξει στη Βουλή ότι ουδέποτε συνάντησε ιδιωτικά τον Κ. Φρουζή, αλλά μόνο δημόσια δύο φορές. «Το πιο εκπληκτικό είναι πως τον κ. Φρουζή ουδέποτε τον έχω συναντήσει ιδιωτικά. Τον έχω δει δύο φορές στη ζωή μου, θεσμικά, ως πρόεδρο της Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων, μαζί με εκπροσώπους άλλων 12 πολυεθνικών και τριών υπουργών, μπροστά στις κάμερες του Τύπου. Τη μία από τις δύο μάλιστα σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου παρουσία της Μέρκελ, στο Χίλτον. Κι αυτή μπροστά σε κάμερες» είπε στη Βουλή.

Η Novartis στο "think tank" του Α. Σαμαρά με τους βιομηχάνους

Η εισαγγελέας Διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να απέστειλε ακόμη στην Προκαταρκτική Επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο της Novartis επιστολές με τις οποίες η εταιρεία ζητά συνάντηση με τον Α. Σαμαρά. Οι δύο επιστολές εστάλησαν στον Α. Σαμαρά ενόψει της ενδεχόμενης επίσκεψής του στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ενώ συνεργάτες του πρ. πρωθυπουργού επεσήμαναν χθες ότι δεν είχε μεταβεί στην ελβετική πόλη όταν ήταν στο Μαξίμου.

Την επιστολή με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2013 φέρεται να υπογράφει ο οικονομικός διευθυντής της Novartis Τζόναθαν Σίμοντς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζ. Σίμοντς αναφέρεται στη συμφωνία σταθερότητας μεταξύ ΣΦΕΕ/ΕΦΠΙΑ και της κυβέρνησης και επισημαίνει με νόημα ότι η Novartis επενδύει κάθε χρόνο 11 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Αποκαλύπτει ακόμη ότι ο πρόεδρος της Novartis Ελλάδος George Schroeckenfuchs και ο αντιπρόεδρος Κώστας Φρουζής είναι μέλη της δεξαμενής σκέψης (ομάδα προβληματισμού) που δημιούργησε ο Α. Σαμαράς με 14 πολυεθνικές και βιομηχάνους ώστε να οδηγήσει την Ελλάδα από την κατάσταση επιβίωσης στη σταθερότητα και την ανάκαμψη!

Η δεύτερη επιστολή της Novartis στον Α. Σαμαρά για συνάντηση φέρεται να ήταν στις 13 Ιανουαρίου 2014. Σε αυτήν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Novartis Ελλάς Ρικάρντο Κανεβάρι προτείνει στον πρ. πρωθυπουργό συνάντηση με τον Felix Ehrat, ο οποίος ήταν ανώτερο διοικητικό στέλεχος της μητρικής Novartis. Η εταιρεία δηλώνει πρόθυμη να πετύχει τους στόχους του μνημονίου συμφωνίας αναφορικά με τη φαρμακευτική βιομηχανία στην Ελλάδα και αυτοσυστήνεται ως «καίριος παίκτης». Και σε αυτή την επιστολή τονίζεται στον Α. Σαμαρά ότι η «δεξαμενή σκέψης (ομάδα προβληματισμού) ξεκίνησε (οργανώθηκε) από εσάς υπό τον τίτλο 'Η Ελλάδα από την κατάσταση επιβίωσης στην σταθερότητα και την ανάκαμψη'».

Ακόμη στη δικογραφία φέρεται να υπάρχει άλλο έγγραφο της Novartis με οδηγίες για την πολιτική της εταιρείας το 2014. Το έγγραφο έχει συνταχθεί τον Ιανουάριο του 2014 και ζητείται να κλειστεί συνάντηση με τον Α. Σαμαρά παρουσία του υπουργού Υγείας στην οποία θα επιβεβαιωθεί η πρόθεση της Novartis να παραμείνει στην αγορά υπό την προϋπόθεση να επιβραβεύεται η καινοτομία της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο θέτει ως στόχο την «ενίσχυση της σχέσης μας» με τον Α. Σαμαρά.

«Proposal for Adonis από τη Novartis!»

Έγγραφα με οδηγίες της Novartis για τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, τα οποία είχαν τον εύγλωττο τίτλο "Proposal Novartis for Adonis" ("Προτάσεις Novartis για Άδωνι") περιλαμβάνονται στο CD με τα 165 αρχεία που βρέθηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των υπαλλήλων της Novartis. Υπενθυμίζεται ότι σε εφόδους των αστυνομικών και των εισαγγελικών αρχών κατασχέθηκαν ηλεκτρονικά αρχεία, τα οποία εστάλησαν χθες από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στην Προκαταρκτική Επιτροπή.

Τα περισσότερα από τα έγγραφα φαίνεται να έχουν συνταχθεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2013 και σε αυτά γίνονται πολλές διορθώσεις μέχρι να λάβουν την τελική τους μορφή οι... «Προτάσεις για Άδωνι».

"Απαραίτητα" και υπογραμμισμένα

Ενδεικτικό είναι το έγγραφο που συνέταξε από τις 26 Σεπτεμβρίου 2013 η υπάλληλος της Novartis Ι.Ρ. (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της «Αυγής»). Σε αυτό το draft, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνονται κατευθύνσεις υπό τον τίτλο «Κατάλογος προϊόντων σοβαρών παθήσεων του Ν. 3816 - Σεπτέμβριος 2013». Εκεί διακρίνεται ρυθμιστική πρόταση, νομοθετική πρόταση και οικονομική πρόταση. Μεταξύ άλλων ζητείται «απαραίτητα» (σ.σ.: στο κείμενο η λέξη είναι υπογραμμισμένη και με έντονα γράμματα) να διατηρηθεί ο κατάλογος των προϊόντων σοβαρών παθήσεων.

Ζητείται υπουργική απόφαση

Σε άλλο έγγραφο αναφέρονται οι «Προϋποθέσεις για να διασφαλίσουμε την επάρκεια των προϊόντων της λίστας 3816 σε περίπτωση που θα διατίθενται μέσω του ιδιωτικού τομέα», όπως επιθυμούσε σφοδρώς η Novartis. Για να επιτευχθεί η Novartis φέρεται να προτείνει να υπάρξει:

* Υπουργική απόφαση / νόμος που θα επιβάλει τη διάθεση των προϊόντων μέσω ιδιωτικών φαρμακείων.

* Οι φαρμακευτικές εταιρείες να παίρνουν ενημερωμένα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ ανά Τ.Κ. με τον αριθμό των εκτελεσθέντων συνταγών.

* Κανάλια διανομής: Οι χονδρέμποροι να είναι μόνο πιθανοί διανομείς των σκευασμάτων και οι φαρμακευτικές να επιλέγουν με ποιους θα συνεργάζονται.

Τι απαντούν ΝΔ και συνεργάτες του Σαμαρά

Δεν αξιολογούνται, από τη Νέα Δημοκρατία, ως σημαντικές οι δύο επιστολές της Novartis προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που διαβιβάστηκαν στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης από την προϊσταμένη της εισαγγελίας Διαφθοράς. 

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την υπόθεση Novartis αναφέρουν: «H γελοιοποίηση της συμμορίας συνεχίζεται. Αφού δεν βρήκαν τίποτε άλλο, επικαλούνται "νέα στοιχεία" τα οποία, όμως, διαψεύδουν τα προηγούμενα: Πρώτον, παρουσιάζουν δύο επιστολές της Novartis, όπου παρακαλείται ο κ. Σαμαράς να τους δεχθεί στο Νταβός, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να τον γνωρίσουν! Αλλά, ο τέως πρωθυπουργός ποτέ δεν πήγε στο Νταβός! Και μάλιστα τον προσκαλούν για δεύτερη φορά το 2014, όταν κατά την ψευδομάρτυρα Κελέση τον έχουν ήδη δήθεν "εξαγοράσει" από το 2013! Αυτοδιαψεύδονται...

Δεύτερον, παρουσιάζουν ως στοιχείο... "ενοχής", σημείωμά του με τα τηλέφωνα του υπουργού Σταϊκούρα. Που όμως ήταν τελείως αναρμόδιος για τις πληρωμές στις φαρμακευτικές εταιρίες. Προφανώς πιστεύουν ότι απευθύνονται σε ηλιθίους...».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Όσα λένε τώρα οι ψευδομάρτυρες ακυρώνουν όσα έχουν οι ίδιοι πει προηγουμένως! Άθελά τους, αποκαλύπτουν μόνοι τους τη σκευωρία τους. Διευκολύνουν τον κ. Σαμαρά να τους πάει ως το τέλος. Και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους στο δικαστήριο που τελικά θα τους δικάσει».

Ζήτημα παράβασης καθήκοντος για την Ελένη Τουλουπάκη, εγείρει η ΔΗΣΥ

Εν τω μεταξύ, ζήτημα παράβασης καθήκοντος εκ μέρους της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, εγείρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο βουλευτής του κόμματος, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, μέλος της ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής, με αφορμή τη διαβίβαση νέων στοιχείων στη Βουλή, ανέφερε ότι «από τη στιγμή που σήμερα έρχεται στη Βουλή στοιχείο που κατέθεσε η μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση στις 9 Μαρτίου, δηλαδή σε χρόνο που η ειδική επιτροπή της Βουλής είχε την πλήρη αρμοδιότητα, σημαίνει ότι η κ. Τουλουπάκη δεν έπρεπε να παραλάβει αυτά τα στοιχεία, αλλά να στείλει την Αικατερίνη Κελέση στη Βουλή».

«Υπάρχει συνεπώς θέμα παράβασης καθήκοντος για την κ. Τουλουπάκη», ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεόδωρου και πρόσθεσε ότι η σημερινή εξέλιξη δικαιολογεί και το αίτημά του να κληθεί άμεσα ως μάρτυρας στην επιτροπή ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

Επίσης, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, με επιστολή του, προτείνει να κληθούν ως μάρτυρες και η κ. Suzanne Kohout, σημερινή πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Novartis, και οι μάρτυρες που αναφέρονται στη δικογραφία με κωδικό όνομα.

Στην επιτροπή ο Ευ. Βενιζέλος

Θέμα παραβίασης της ποινικής δικονομίας εκ μέρους της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη έθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος επί τετράωρο εξέθεσε ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής τις ενστάσεις του επί της ουσίας και της λειτουργίας της επιτροπής. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε αστειότητες τις ερμηνείες γύρω από τα νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και κατηγόρησε την κ. Τουλουπάκη ότι κακώς και κατά παράβαση της ποινικής δικονομίας τα παρέλαβε, αντί να στείλει την προστατευόμενη μάρτυρα στη Βουλή για να τα παραδώσει η ίδια στην ειδική επιτροπή. Ο Ε. Βενιζέλος επέμεινε πολύ στην ανάγκη να προχωρήσει σε βάθος έρευνα σημειώνοντας ότι "για λόγους θεσμικής και πολιτικής εντιμότητας πρέπει να γίνει έρευνα εδώ, αλλιώς δεν θα ερευνηθεί ποτέ τίποτε". 

Βενιζέλος για τα νέα στοιχεία

"Έχω στα χέρια μου τα νέα στοιχεία και το CD, έχω δει τα χειρόγραφα, επειδή έχω αυτό το δικαίωμα. Είναι μια αστειότητα ότι έχει δώσει ο Σαμαράς τον αριθμό του Σταϊκούρα να πάνε εκεί...Φοβερά στοιχεία δηλαδή! Μια carte visit του πρωθυπουργού... και ο Σταϊκούρας με τον αριθμό να πάνε εκεί οι ενδιαφερόμενοι.... Οι δε επιστολές της Νovartis προς τον πρώην πρωθυπουργό είναι του τύπου έχουμε αιτήματα", σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

"Κακώς και κατά παράβαση της ποινικής δικονομίας η κ. Τουλουπάκη δέχθηκε το έγγραφο αυτό από τη μάρτυρα με το ψευδώνυμο Κελέση. Το έγγραφο αφορά τον τέως πρωθυπουργό και συνεπώς αρμόδια είναι η Βουλή. Έπρεπε η Κελέση να έρθει στον Θοδωρή Δρίτσα και να το δώσει. Δεν μπορούσε να το παραλάβει και να κάνει πράξη παραλαβής και αποστολής η κ. Τουλουπάκη", είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία του CD από τη Novartis είναι ελλιπή, καθώς αποτελούν μόνο μέρος των στοιχείων που στέλνει η Novartis στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. "Τώρα μας στέλνουν κάποια στοιχεία από υπολογιστές ενώ στην Αμερική στέλνουν τα πάντα. Πρέπει να μας στείλουν όλα τα στοιχεία του ψηφιακού αρχείου της Novartis", είπε ο Ε. Βενιζέλος.

Οι ενστάσεις και τα αιτήματα 

Στη διάρκεια της παρουσίας του στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε όλες τις ενστάσεις και τα αιτήματα που προβάλλει στις δύο επιστολές του τα οποία συνοψίζονται στα εξής, με φράσεις που χρησιμοποίησε αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος: 

-"Είναι άκυρη η σύσταση της επιτροπής διότι δεν περιλαμβάνονταν στην πρόταση πραγματικά περιστατικά - πράξεις. Αυτή είναι μια θεμελιώδης προϋπόθεση που δεν έχει τηρηθεί". 

-"Η επιτροπή έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει την υπόθεση διότι συγκροτήθηκε. Αν υπήρχε επιφύλαξη ως προς την αρμοδιότητα έπρεπε, αυτή να λυθεί από την ολομέλεια". 

-"Πρέπει πλέον να γίνει έρευνα επί της ουσίας, να κληθούν οι μάρτυρες" 

-"υπάρχει σοβαρή ανακολουθία του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη στάση του σήμερα και τη στάση που τήρησε στο παρελθόν σε άλλες επιτροπές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρίξει ότι όλα αυτά υπάγονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος σε πολλές και διάφορες περιπτώσεις. Τελευταία περίπτωση είναι το πόρισμα Παπαντωνίου που ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ακολουθεί τη νομολογία αλλά σήμερα δεν το κάνει, αφού η κρατούσα νομολογία λέει ότι η δωροδοκία έχει σχέση με τα υπουργικά καθήκοντα και άρα πρέπει να ερευνηθεί από τη Βουλή". 

- "Για τους υπουργούς η προδικασία εκκινεί στη Βουλή, δεν υπάρχει προδικασία ενώπιον της κ. Τουλουπάκη και συνεπώς δεν υπάρχει πράξη χαρακτηρισμού των μαρτύρων ως προστατευομένων. 'Αρα πρέπει εξ υπαρχής να ληφθούν καταθέσεις και αν τολμήσει η Επιτροπή, ας τους δώσει καθεστώς προστασίας". 

-"Πρέπει στην Επιτροπή να κληθούν και ο κ. Φρουζής και η διοίκηση της Novartis, o ΣΦΕΕ. Να έρθουν οι πάντες και να φέρουν και όλα τα στοιχεία". 

- "Αν δεν γίνει έρευνα τώρα στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, δεν θα γίνει πουθενά. Η δικαιοσύνη θα πει ότι δεν έχει δικαιοδοσία. 'Αρα για λόγους θεσμικής και πολιτικής εντιμότητας πρέπει να γίνει έρευνα εδώ, αλλιώς δεν θα ερευνηθεί ποτέ τίποτα".

Πληροφορίες: Αυγή, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)