to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:44 | 27.09.2022

Πολιτική

Νέα στοιχεία σοκ στη μελέτη Λύτρα: Πέθαναν σχεδόν όλοι οι διασωληνωμένοι που δεν μπήκαν σε ΜΕΘ

Βαρύτατα εκτεθειμένος ο Μητσοτάκης από το δεύτερο μέρος της μελέτης - Μεταξύ εκείνων που δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι πέθαναν (1.084 ασθενείς, 97,7%)


Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι και το δεύτερο μέρος της μελέτης Λύτρα - Τσιόδρα, αναφορικά με την θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοιό σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, έως τον Απρίλιο 2022. Κι αυτό, καθώς όχι μόνο επιβεβαίωσε την αυξημένη θνητότητα στη χώρα αλλά και την μακάβρια διαπίστωση ότι όσοι δεν κατάφεραν να διασωληνωθούν, πέθαναν σχεδόν όλοι.

Όπως σημειώνει η Αυγή:

Η αναιμική διαχείριση της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας αποδεικνύεται με στοιχεία και νούμερα. Η μελέτη τονίζει την περαιτέρω επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως τον Απρίλιο του 2022.

Η μελέτη που αυτή τη φορά υπογράφεται μόνο από τον Θοδωρή Λύτρα αναδεικνύει επίσης ότι το 21% υπερ πολλαπλασιάζεται στην επαρχία, αγγίζοντας το 64%.

Δηλαδή για έναν ασθενής που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην επαρχία η πιθανότητα να καταλήξει ήταν αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν από την 1η Σεπτεμβρίου η διαφορά αυτή ήταν στο 36%, όπως είχε αναλυθεί στο προηγούμενο στάδιο της έρευνας.

Όπως παρατηρεί και εξηγεί σε σχετική ανάρτηση ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας, η κλιμάκωση της θνητότητας παραμένει ολόιδια «όσο περισσότεροι νοσηλεύονται, και η γεωγραφική ανισομέρεια, με πολύ στενότερα πλέον 95% Διαστήματα Εμπιστοσύνης».

λυτρας

Ο καθηγητής σημειώνει επίσης ότι στα ευρήματα της έρευνας ξεκαθαρίζεται ότι αναφορικά με εκείνους που ήταν εμβολιασμένοι επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ωστόσο υπογραμμίζεται, πως εάν κάποιος έχει την «ατυχία» να νοσεί βαριά παρά τον εμβολιασμό, αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι η «ποιότητα της περίθαλψης  που καθορίζει τις πιθανότητες που έχει για να ζήσει».

Τα στοιχεία αυτά που αναλύονται σε σχετικούς πίνακες είναι «χαστούκι» για το κυβερνητικό αφήγημα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ αφού, «μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν νοσηλεύεσαι στην επαρχία: άλλο ένα +64% σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1 Σεπτέμβρη η διαφορά επαρχίας - Αθήνας ήταν 36% (όσο κ στην αρχική μελέτη).

Το εν λόγω χρονικό σημείο επελέγη διότι χωρίζει τους θανάτους σε 2 περίπου ίσα μέρη.

Παράλληλα στη μελέτη καταγράφεται πως από τον Αύγουστο του 2021 οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι αυξήθηκαν σταδιακά, ταυτόχρονα με την αυξημένη κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα, ειδικά από τον Νοέμβριο του 2021.

Μετά τον Ιανουάριο του 2022, η Όμικρον παρέτεινε περαιτέρω αυτό το επιδημικό κύμα, με σταδιακή αποκλιμάκωση.

Η μελέτη αφορά σε 14.011 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 10.466 (74,7%) έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Μεταξύ εκείνων που δεν μπήκαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι πέθαναν (1.084 ασθενείς, 97,7%), έναντι 72,7% (9.382 ασθενείς) μεταξύ των εισαχθέντων (p<0,001).

Τέλος, η ηλικία συνδέθηκε έντονα με τη θνησιμότητα, όπως και η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ.

Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται η αμίμητη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλής μάλιστα, που είχε ισχυριστεί ότι είτε κάποιος βρίσκεται σε ΜΕΘ είτε σε κρεβάτι πρόχειρα διασωληνωμένος είναι το ίδιο πράγμα...

• Διαβάστε ακόμα: Ξανθός για μελέτη Λύτρα: Όλα τα στοιχεία «δείχνουν» αποτρέψιμους θανάτους λόγω λειτουργικής κατάρρευσης του ΕΣΥ

«Καρφιά» Λύτρα κατά Μαγιορκίνη: «Πως γίνεται ο επιστημονικός σχολιασμός»

Την απάντησή του στο σχόλιο του Γκίκα Μαγιορκίνη έδωσε ο καθηγητής Λύτρας, «υπενθυμίζοντας» στον συνάδελφό του και γνωστοποιώντας στο ευρύ κοινό τον συντεταγμένο τρόπο με τον οποίο (οφείλει να) γίνεται ο επιστημονικός σχολιασμός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)