to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:15 | 22.11.2012

left.gr

Κοινωνία

Νέα στάση εργασίας στα ΙΚΕΑ ενάντια στους εκβιασμούς

Στάση εργασίας και σήμερα, Πέμπτη, 5 με 9 το απόγευμα και απεργία Παρασκευή και Σάββατο προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική.



Το ρεπορτάζ της Αυγής:

Υπό την απειλή μαζικών απολύσεων, η γνωστή εταιρεία λιανικής οικιακών επίπλων ΙΚΕΑ (ιδιοκτησίας Ομίλου Φουρλή) εκβιάζει το τελευταίο διάστημα τους εργαζόμενους για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με δραστικές μειώσεις μισθών. Παρά το γεγονός ότι τα ΙΚΕΑ είναι από τις λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου εν μέσω κρίσης (3 δισ. ευρώ τα κέρδη το 2011), ο Όμιλος σπεύδει να εκμεταλλευτεί την πλήρη κατάρρευση των συλλογικών συμβάσεων και συνολικά του εργατικού δικαίου, που ήδη υλοποιείται με το Μνημόνιο 3, προκειμένου να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το εργασιακό κόστος και να διευρύνει την ήδη υψηλή κερδοφορία του.

Οι εργαζόμενοι, που την Τετάρτη πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ώς τη λήξη της βάρδιας, προχωρούν, σε συνεννόηση με τα σωματεία σε όλα τα καταστήματα πανελλαδικά, σε νέα στάση εργασίας την Πέμπτη από τις 17.00 έως τις 21.00.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει την "απαράδεκτη, εκβιαστική και τρομοκρατική πρακτική της εταιρείας ΙΚΕΑ, η οποία, κάνοντας χρήση του κατάπτυστου αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις του Μνημονίου, καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας, με δραστικές μειώσεις μισθών". Σύμφωνα με τον Ομοσπονδία, τα ΙΚΕΑ όχι μόνο εξακολουθούν να επιδεικνύουν σταθερή και σημαντική κερδοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά διευρύνουν συνεχώς τις πωλήσεις τους και τα μερίδια της αγοράς στον χώρο τους, αφού μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη.

Αυτόνομη Παρέμβαση: Συμπαράσταση και αλληλεγγύη

"Η πρωτοφανής κρίση, η βαθιά ύφεση και η ανεξέλεγκτη ανεργία, μαζί με το ξήλωμα του συνόλου του εργοδοτικού δικαίου των διαδοχικών κυβερνήσεων των Μνημονίων της εξαθλίωσης, αποδεικνύονται εν τέλει 'δώρο Θεού' για τους μεγάλους και κερδοφόρους επιχειρηματικούς ομίλους", σχολιάζει η Αυτόνομη Παρέμβαση και προσθέτει: "Στηρίζουμε τον αγώνα του σωματείου και των εργαζομένων, που αντιστέκονται στους εργοδοτικούς εκβιασμούς και στην κατατρομοκράτηση. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην αντίστασή τους απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τους καταναλωτές, να σταθούν δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων και όλοι μαζί να συμπαρασταθούμε με την αγωνιστική παρουσία μας έξω από τα καταστήματα ΙΚΕΑ, στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι. Στην Αθήνα καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία να πλαισιώσουν την απεργιακή κινητοποίηση του σωματείου στο: Κατάστημα Κηφισού, Λ. Κηφισού 96-98, Αιγάλεω, Εμπορικό Συγκρότημα River West.


Διαβάστε σχετικά:

Με 24ωρη απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι στα ΙΚΕΑ στη μείωση μισθών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)