to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:55 | 09.03.2021

Πολιτική

Νέα Σμύρνη: Μεγάλη διαδήλωση απέναντι στον αυταρχισμό - Τραυματίας ένας αστυνομικός

Με καθυστέρηση είκοσι, τουλάχιστον, λεπτών, έφτασε ασθενοφόρο για να παραλάβει αστυνομικό που τραυματίστηκε κατά τις συγκρούσεις μερίδας διαδηλωτών με αστυνομικούς μετά τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία στους δρόμους της Νέας Σμύρνης - Το «ελευθέρας» που έχει δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην αστυνομία να χτυπάει πολίτες χωρίς καν ασήμαντον αφορμή, κινητοποίησε εκατοντάδες ανθρώπους που γέμισαν την πλατεία Νέας Σμύρνης όπου αστυνομικός ξυλοκόπησε προχθές πολίτη ενώ ακολούθησε μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας - Εκτιμήσεις ότι οι συμμετέχοντες φτάνουν τους δέκα χιλιάδες ανθρώπους


(7 μ.μ.: Σε εξέλιξη η πορεία στη Νέα Σμύρνη, φωτ. από Αυγή)

Στις 8 παρά 5 έφτασε το ασθενοφόρο - με τους δρόμους ανοιχτούς και την πορεία να έχει ουσιαστικά τελειώσει - για να παραλάβει τον αστυνομικό που είχε τραυματιστεί περίπου μισή ώρα πριν, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε μερίδα διαδηλωτών και αστυνομικούς.

Είχε προηγηθεί μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και μεγάλη πορεία προς το ΑΤ της περιοχής, που ωστόσο διαλύθηκε όταν ξέσπασαν συγκρούσεις, με πετροπόλεμο από τη μια μεριά και χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία. H αστυνομία ανακοίνωσε δέκα συλλήψεις, ενώ κατά την αστυνομία «τα επεισόδια δημιούργησαν περίπου 400 κουκουλοφόροι που βγήκαν μέσα από την πορεία προς το αστυνομικό τμήμα», ενώ όσον αφορά τον όγκο εκτιμά ότι στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα της Κυριακής, συμμετείχαν περίπου 5.000 άτομα και στην πορεία 3.000 άτομα.

Η στιγμή της επίθεσης σε αστυνομικούς της ομάδας «Δράση»

Είναι το επεισόδιο κατά το οποίο τραυματίζεται αστυνομικός της μηχανοκίνητης μονάδας της αστυνομίας, όπως το κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός Στο βίντεο φαίνεται ομάδα 5 ή 6 μοτοσικλετών της ομάδας «Δράση», που εμφανίζονται να καταφθάνουν στο μέσο των συγκρούσεων. Καθώς σταματάνε, οι αστυνομικοί που επιβαίνουν στο τελευταίο όχημα δέχονται επίθεση από διαδηλωτές που έρχονται από πίσω τους:

Ο αστυνομικός που τραυματίστηκε παρελήφθη από ασθενοφόρο περίπου 20 λεπτά μετά.

Χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο από άλλη επίθεση σε εποχούμενους αστυνομικούς της «Δράση»:

Το live από το News247.gr:

Να σημειωθεί ότι, όπως φαίνεται, οι αστυνομικοί της ομάδας Δράση προέβησαν σε σωρεία βίαιων αντιδράσεων μετά τον τραυματισμό του συναδέλφου τους, όπως μαρτυρούν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως αυτό στο οποίο χτυπούν βάναυσα πολίτη μέσα σε κατάστημα 

Για τον τραυματία αστυνομικό ο Κυρ. Μητσοτάκης έβγαλε λίγο μετά τηλεοπτικό μήνυμα λέγοντας ότι «οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε πρέπει να είναι οι τελευταίες» - δεν επέδειξε, βέβαια, αντίστοιχη ετοιμότητα στα πολλαπλά περιστατικά βίας από ένστολους τις τελευταίες ημέρες. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήταν ότι η στρατηγική της έντασης στην οποία επένδυσε ο κ. Μητσοτάκης έφερε ανακύκλωση της βίας. Το Μέρα25 τονίζει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης διχάζει τους πολίτες, εξαπολύοντας Χρυσοχοϊδειο Αστυνομοκρατία

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Η βία δεν απαντιέται με βία»

Την επίθεση και τον τραυματισμό του αστυνομικού καταδίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με ανακοίνωσή του, όπου τονίζει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους επέλεξαν με πράξεις βίας να αμαυρώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων, μαθητών εργαζομένων και καταστηματαρχών της Νέας Σμύρνης. Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της ελληνικής αστυνομίας. Η βία δεν απαντιέται με βία. Η βία μόνο δικαιώνει τη βία».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του, τονίζει πως «η μεγαλειώδης συγκέντρωση σωματείων, συλλόγων εργαζομένων, μαζικών φορέων, αλλά και χιλιάδων κατοίκων σήμερα στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην απρόκλητη αστυνομική βία δεν αμαυρώνεται από τα επεισόδια που έστησαν κυβέρνηση, άλλοι ύποπτοι μηχανισμοί με τη συνδρομή κάποιων προβοκατόρικων στοιχείων, ενάντια στη μεγάλη κινητοποίηση του λαού της Αθήνας». Επισημαίνε δε πως «ο απαράδεκτος τραυματισμός του αστυνομικού και όσα εκτυλίσσονται σήμερα στη Νέα Σμύρνη σε καμιά περίπτωση δεν αθωώνουν την κυβέρνηση της ΝΔ από τις ευθύνες που έχει για το κλίμα αστυνομοκρατίας που συνεχίζει να επιβάλλει».

Η μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία

Νωρίτερα:

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα - από τα γκλομπ ως την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα - για να επιβάλλει σιωπή στον δημόσιο διάλογο, αλλά έλαβε ηχηρή απάντηση από τους εκατοντάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από τις 6 το απόγευμα στην πλατεία Νέας Σμύρνης διαμαρτυρόμενοι για τη διάχυτη αστυνομική βία.

Όπως μεταδίδει η Αυγή και ο Κ. Παπαντωνίου, «λίγο πριν τις 18:30 ξεκίνησε και η πορεία διαμαρτυρίας, με συνθήματα όπως «αν δεν αντισταθούμε σ' όλες τις γειτονιές οι πόλεις μας θα γίνουμε μοντέρνες φυλακές». Στις 18:45, ενώ η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στο Άλσος της Νέας Σμύρνης, η πλατεία της πόλης είχε ακόμη πάρα πολύ κόσμο. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις ο κόσμος ξεπερνά τις 10.000».

Άλλο πλάνο από την πορεία, περί τις 7.10 μ.μ.:

Η ΕΛΑΣ (φυσικά...) σταμάτησε τη λειτουργία του τραμ για να παρεμποδίσει την προσέλευση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα:

Νεά Σμύρνη

Φωτ. από την Aυγή

Φωτ. left.gr

Κλειστοί σταθμοί μετρό, εμφανής η παρουσία της αστυνομίας

Όπως μας μεταφέρουν, υπάρχει ισχυρή παρουσία της αστυνομίας κοντά στην πλατεία, ενώ έχουν κλείσει οι κοντινοί σταθμοί του Μετρό (Συγγρού-Φιξ, Νέος Κόσμος, Αγ. Δημήτριος, ενώ  από την Καλλιθέα οι συρμοί διέρχονται χωρίς στάση). Πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση σημειώθηκε λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, αλλά χωρίς συνέχεια.

Το πανό από την Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων της Ν. Σμύρνης και γειτονικών περιοχών

Στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν δημοτικές παρατάξεις, πολιτικά κόμματα, φορείς και συλλoγικότητες της πόλης. «Με την παρουσία μας επιβεβαιώνουμε και διατρανώνουμε ότι η αστυνομική βία και αυθαιρεσία δεν είναι αποδεκτά στην κοινωνία μας. Μαζί μας θα βρίσκονται όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της πόλης μας και κάθε πολίτης που δεν θέλει καταστολή και τρομοκρατία στην πόλη μας», τονίζει σε ανακοίνωση - κάλεσμα στη σημερινή συγκέντρωση ο ΣΥΡΙΖΑ Νέας Σμύρνης.

Χαρακτηριστικό και το βίντεο από τα social media:

Ο ξυλοδαρμός και η κυβερνητική αδιαλλαξία

«Πονάω ρε»: Ο ξυλοδαρμός πολίτη από αστυνομικούς την Κυριακή που πυροδότησε τη σημερινή διαμαρτυρία

Το τελευταίο περιστατικό που προκάλεσε τη σημερινή έκρηξη οργής είναι βεβαίως ο ξυλοδαρμός πολίτη που διαμαρτυρήθηκε για τους ελέγχους σε οικογένειες από αστυνομικό της ΔΕΛΤΑ, και μάλιστα με πτυσσόμενο μεταλλικό γκλομπ. Είχε προηγηθεί η καταστολή διαδηλώσεων χωρίς καμιά αφορμή ή νομικό πάτημα, η εισβολή μηχανοκίνητων αστυνομικών σε λαϊκή στο Χαλάνδρι, αλλά και σε πλατεία των Πετραλώνων, η απόπειρα αστυνομικής εισβολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ακόμα και το ξέσπασμα των αστυνομικών επί... σταθμευμένου αυτοκινήτου στην Πανόρμου, συγκροτώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου κάθε κοινωνικής διαμαρτυρίας με πρόσχημα την πανδημία.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν, όμως, και οι προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών (όπως της Αρ. Πελώνη και του Μιχ. Χρυσοχοϊδη), αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού που κάνει πως δεν καταλαβαίνει την κοινωνική αγανάκτηση που έχει προκαλέσει - πριν από λίγη μόλις ώρα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή «καλεί σε συγκεντρώσεις», με την Κουμουνδούρου να του απαντά πως «ο  κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει πως είναι ο ίδιος ο μόνος υποκινητής της οργής των πολιτών».

Αντιδράσεις στον αυταρχισμό και τη βία:

Μαζική φοιτητική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενάντια στην αστυνομική καταστολή

Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων: Να τεθούν σε διαθεσιμότητα όσοι αστυνομικοί εμπλέκονται με την άγρια καταστολή στη Ν. Σμύρνη

N. Ηλιόπουλος: Πολιτική επιλογή Μητσοτάκη η ακραία αστυνομική βία

Υβριστική επίθεση προέδρου ειδικών φρουρών εναντίον του προέδρου της ΠΟΑΣΥ και του Γ. Ραγκούση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)