to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:59 | 14.11.2022

Πολιτική

Νέα «σφαλιάρα» Τέλλογλου για υποκλοπές - Αποδεικνύει τη σχέση Δημοσίου και Intellexa

Νέα «βόμβα» από το Inside Story. Η αγορά του Predator «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ- Λειτουργούσε σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, δείχνουν σε ρεπορτάζ τους οι δημοσιογράφοι Τ. Τέλλογλου και Ε. Τριανταφύλλου ενώ αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση αγόρασε το Predator έναντι 7 εκατ. ευρώ


Σε άρθρο τους στο Inside Story υποστηρίζουν ότι: «Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να διαλευκάνει τη δράση του κέντρου υποκλοπών στη χώρα, η κίνηση του χρήματος θα ήταν ο βασικός της δρόμος. Δεν φαίνεται όμως να το ήθελε. Ως γνωστόν το χρήμα «μιλάει» και στην υπόθεση του κέντρου των παράνομων υποκλοπών –την ύπαρξη του οποίου επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός– λέει περισσότερα από όσα ενδεχομένως θα ήθελαν οι εμπλεκόμενοι και όσοι δεν τους αγγίζουν».

Γράφουν αναλυτικά:

Η ευθεία γραμμή που ενώνει την Κρίκελ με την Intellexa

Πιο συγκεκριμένα η Intellexa, συμφερόντων Ταλ Ντίλιαν, που εγκαταστάθηκε επίσημα στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020, εμπορεύεται το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator. H Κρίκελ, συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, από το 2018 γίνεται ο προτιμητέος επίσημος προμηθευτής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (σ.σ.: η σχέση του επιχειρηματίαΟι αόρατοι ιδιώτες του Predatorgate με το υπουργείο μέσω άλλης εταιρείας του χρονολογείται τουλάχιστον από το 2014). Από το 2018 έως σήμερα Κρίκελ και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν υπογράψει επτά συμβάσεις, εκ των οποίων οι έξι χαρακτηρίστηκαν απόρρητες. Το καλοκαίρι του 2020 γίνεται πρόσκληση ενδιαφέροντος για το σύστημα νόμιμης συνακρόασης. Τα στελέχη της ΕΥΠ, που ενοχλούνται από προμηθευτές που θέλουν να πουλήσουν, τους απαντάνε «μην ασχολείστε, είναι του Λαβράνου». H ΕΥΠ υπογράφει σύμβαση με την ιταλική RCS Lab για το σύστημα MITO, που όμως συνδέεται με σύμβαση υπεργολαβίας με την Κρίκελ – μια εταιρεία με βασικό (αν όχι μοναδικό) πελάτη της το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που στους αρχικούς καταστατικούς σκοπούς της το 2017 περιλαμβανόταν το χονδρικό εμπόριο ρυζιού. Σύμφωνα με αξιόπιστα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και έχει δημοσιεύσει το inside story, προσωπικό της Κρίκελ με χρέη «εκπαιδευτή» επισκεπτόταν τις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή για τουλάχιστον δύο μήνες (Δεκέμβριος 2021, Ιανουάριος 2022).

Στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταστάθηκε –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του inside story– το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της Intellexa. Η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για δέκα στόχους τον μήνα, που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ. Κάτοχος του 35% της IntellexaPredatorgate: Παραμένει μέτοχος της Intellexa ο Φέλιξ Μπίτζιος ήταν από τον Μάιο του 2020 (μέσω της κυπριακής εταιρείας Santinomo) ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος. Μέσω άλλης κυπριακής εταιρείας του, της Viniato –όπως έχει ήδη αποκαλύψει το inside story– λειτούργησε το εννιάμηνο του 2018 ως σύμβουλος της Κρίκελ, προκειμένου αυτή να αναπτύξει τη στρατηγική της αναφορικά με έργα (υποστήριξη και ανάπτυξη ειδικών λογισμικών) εντός της ελληνικής επικράτειας. Η πληρωμή της αμοιβής της Viniato έγινε τον Αύγουστο του 2018 από λογαριασμό που διατηρεί η Κρίκελ στην Τράπεζα Πειραιώς και το 2019 ποσό 50.000 ευρώ πέρασε με έμβασμα στη Viniato από λογαριασμό της Κρίκελ στην Optima Bank.

Ο Φέλιξ Μπίτζιος

Τον Μάιο του 2020, τον μήνα δηλαδή που ο Φέλιξ Μπίτζιος αποκτά το 35% της Intellexa, η Κρίκελ μεταφέρει την έδρα της στο Μαρούσι, σε γραφεία που ανήκουν σε τρίτη κυπριακή εταιρεία συμφερόντων Μπίτζιου, την Layth Capital Ventures, με ενοίκιο 5.000 ευρώ το μήνα. Οι σχέσεις Κρίκελ συμφερόντων Λαβράνου και Layth Capital Ventures συμφερόντων Μπίτζιου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την κίνηση των λογαριασμών της Κρίκελ στην Optima Bank, χρονολογούνται τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2019.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα όμως σε αυτές τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο φέρνει σήμερα για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας το inside story, είναι η κίνηση χρήματος μεταξύ Κρίκελ και Intellexa. Oι δύο εταιρείες είχαν τουλάχιστον μια συναλλαγή τον Ιούλιο του 2020 (τον ίδιο μήνα που αγοράζονταιΔεν ήταν μόνο ένας ο στόχος παρακολούθησης με λογισμικό κατασκοπίας τα πρώτα ψευδεπίγραφα domains για την παγίδευση και παρακολούθηση στόχων με Predator εντός Ελλάδας): Στις 22/7/2020 εμφανίζεται ένα έμβασμα 155.000 ευρώ από την Intellexa μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών (SEPA) στην Κρίκελ και την ίδια μέρα ένα ισόποσο εξερχόμενο από την Κρίκελ στην Intellexa.

Το πέπλο αδιαφάνειας της ΕΑΔ

Τον Ιούλιο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας παρέδωσε την έκθεσή της στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, σχετικά με τη δική του παρακολούθηση με Predator, σημειώνοντας ότι δεν βρήκε κάποια σχέση του Δημοσίου με την Intellexa. Ο δημοσιογράφος, στην αναφορά που έκανε στην ΕΑΔ τον Μάιο, είχε ζητήσει από την αρχή να προχωρήσει σε άρση τραπεζικού απορρήτου όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση εταιρειών, δηλαδή των Intellexa, Apollo Technologies, Hermes Technologies, Feroveno και Κρίκελ. Κάτι που η αρχή δεν έκανε στον ελλιπή έλεγχό της στις εταιρείες αυτές.

Αν είχαν συσχετιστεί οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μεταξύ Intellexa και Κρίκελ και μεταξύ της Κρίκελ με εταιρείες συμφερόντων Φέλιξ Μπίτζιου (δηλαδή του μετόχου της Intellexa), τότε θα είχε προκύψει η ακριβής εικόνα, πράγμα που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν ήταν στις προθέσεις της ΕΑΔ.

Τις πολλές παραλείψεις στον έλεγχο της ΕΑΔ είχε τονίσει ήδη από τον Ιούλιο το inside storyΑπό τον Κουκάκη στον Ανδρουλάκη: Νέα τροπή στην υπόθεση του spyware Predator. Η προσωρινή επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, που ανέλαβε καθήκοντα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας υπό τον Άγγελο Μπίνη (ο οποίος αποχώρησε από την ΕΑΔ για την Frontex), στην κατάθεσή της ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές παραδέχθηκε ότι ο έλεγχος είχε περιορισμένο αντικείμενο, με βάση την εντολή ελέγχου του πρώην επικεφαλής της ΕΑΔ κ. Μπίνη, και ειδικότερα αφορούσε αποκλειστικά τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η εταιρεία Κρίκελ με το ελληνικό δημόσιο και όχι τον αναλυτικό οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της εταιρείας, τη σχέση της με άλλες εταιρείες, τους αφανείς εταίρους και τις παράλληλες δραστηριότητες.

Ο Άγγελος Μπίνης στην ακρόασή του από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για τη θέση του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με διετή θητεία, στις 6 Σεπτεμβρίου 2019. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Ο δε πρωθυπουργός στην πρόσφατη έκτακτη τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 –μετά τη δημοσιοποίηση σε κυριακάτικη εφημερίδα μιας λίστας 33 ονομάτων-στόχων παρακολούθησης με Predator– επικαλέστηκε (όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο παρελθόν) το «απαλλακτικό» πόρισμα της ΕΑΔ ως απόδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με τις παράνομες παρακολουθήσεις, λέγοντας μάλιστα ότι η έρευνα της ΕΑΔ είναι ακόμη σε εξέλιξη – παρότι γνωρίζουμε ότι έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες.

Αμέσως μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ η εισαγωγή του Predator στην Ελλάδα

Ο Σαχάκ Άβνι είναι ο στενότερος συνεργάτης του Ταλ Ντίλιαν, τουλάχιστον τα τελευταία εννιά χρόνια – αρχικά στην εταιρεία Wispear και στη συνέχεια στην Intellexa, που τη διαδέχτηκε. Ο Άβνι είναι εξαιρετικά καλά δικτυωμένος στην Κύπρο, τόσο με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και με τον πρόεδρο της χώρας, Νίκο Αναστασιάδη. Κάποια στιγμή το 2018 γνωρίζει έναν έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος του συστήνει την ελληνική αγορά. Αργότερα, θα του γνωρίσει τον Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος με τη σειρά του θα τον φέρει σε επαφή με τον Γιάννη Λαβράνο. Έτσι ο Άβνι «ανακαλύπτει» την ελληνική αγορά πριν από τον συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν, λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Ο Άβνι Σαχάκ γίνεται αυτός που θα εισαγάγει το λογισμικό Predator στην Ελλάδα, προτού καν δημιουργηθεί στη χώρα μας η εταιρεία Intellexa (ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020). Σε αυτό το χρονολόγιο συμφωνούν δύο πηγές από ιδιωτικές εταιρείες, που βρέθηκαν κοντά στη διαπραγμάτευση για την εισαγωγή του λογισμικού στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2019. Σημειώνουμε εδώ πως όταν ο Άβνι έρχεται για να παρουσιάσει στις ελληνικές υπηρεσίες το σύστημα παρακολούθησης Predator, όχι μόνο δεν έχει ιδρυθεί η Intellexa, αλλά ακόμα δεν έχει ξεσπάσει καν στην Κύπρο ο θόρυβος για το κατασκοπευτικό βαν της προηγούμενης εταιρείας του Ντίλιαν, της WiSpear – το σκάνδαλο δηλαδή που έγινε αιτία να αναζητήσει άλλη έδρα για τις εταιρείες του, την οποία τελικά βρήκε στην Ελλάδα.

«Το πράγμα ξέφυγε»

Το σύστημα παράνομης παρακολούθησης διατίθεται σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση στην Αγία Παρασκευή, όπου δουλεύουν 2-3 Ισραηλινοί, υπάλληλοι του ομίλου Ντίλιαν, καθώς και αστυνομικοί και υπάλληλοι της ΕΥΠ, ενώ στον ίδιο χώρο έχει πρόσβαση και η Κρίκελ.

Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε αρχικά δοκιμαστικά κατά «ξένων στόχων». «Για ένα διάστημα αρκετών μηνών γίνονταν δοκιμές μέχρι τη γενική χρήση του συστήματος τον Αύγουστο του 2020», είπε στο inside story μία πηγή που συνεργάσθηκε στενά με τον Ταλ Ντίλιαν και τον επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα από το φθινόπωρο του 2019. «Όμως το πράγμα ξέφυγε και άρχισε να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, στην αρχή παράλληλα με στόχους του εξωτερικού και μετά όλο και περισσότερο», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Tον Σεπτέμβριο του 2020 δημιουργούνται τα περισσότερα λινκ (τα οποία στέλνονται σε τηλέφωνα και οδηγούν, εφόσον πατηθούν, σε domains που εισάγουν το παράνομο λογισμικό στο τηλέφωνο) μέσα σε έναν μήνα, 11 τον αριθμό, δίνοντας και το μέτρο των ποσοτικών δυνατοτήτων του συστήματος, που μπορούσε να καταγράφει 10 στόχους ταυτόχρονα.

Ο Παναγιώτης Κοντολέων σε ακρόαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την 29η Ιουλίου 2022. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Μετά την εισαγωγή του λογισμικού στην Ελλάδα, μία αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων και ιδιωτών ταξιδεύει στο Ισραήλ, όπου ξεναγείται σε διάφορες κρίσιμες υποδομές συλλογής πληροφοριών της χώρας και αποφασίζεται να εγκατασταθεί η εταιρεία Intellexa στην Αθήνα, κάτι που γίνεται τον Μάρτιο του 2020 – ενώ έχει προηγηθεί η κρίση με το βαν του Ταλ Ντίλιαν στη Λάρνακα, μετά την προβολή του σχετικού βίντεο στο Forbes. Το Μάιο του 2020 η Santinomo του Μπίτζιου αγοράζει το 35% της Intellexa και οι Έλληνες γίνονται συνεταίροι του Ντίλιαν.

Το προσωπικό που εγκατέστησε αρχικά το σύστημα δεν είχε την παραμικρή σχέση με τους εργαζόμενους της Intellexa που θα προσληφθούν μετά την ίδρυση της εταιρείας στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 2020 (οι πρώτες προσλήψεις έγιναν στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2020 και αφορούσαν έναν Έλληνα και έναν Ισραηλινό με γαλλικό διαβατήριο).

Πρόταση NSO σε Δημητριάδη για το Pegasus με χρήματα από Ισραήλ

Στα τέλη του 2019 έγινε πρόταση στον γενικό γραμματέα του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, για την αγορά του Pegasus, του spyware που παράγει και εμπορεύεται η ανταγωνίστρια του Ντίλιαν, NSONSO Group - Cyber intelligence for global security and stability – η εταιρεία φαίνεται πως αγνοούσε τις κινήσεις που είχε ήδη κάνει ο Άβνι στην Ελλάδα. Η πρόταση υποβάλλεται και επίσημα τον Ιανουάριο του 2020 – έναν μήνα πριν μεταβεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ισραήλ. Αφορά μια συμφωνία από κυβέρνηση σε κυβέρνηση (government to government). Το σχήμα που προτείνει η ισραηλινή εταιρεία σημαίνει ότι «ο ιδιώτης θα αποσύρονταν μετά την υπογραφή της συμφωνίας και η ΕΥΠ θα συνεργαζόταν στην λειτουργία του συστήματος μετά την εγκατάστασή του με την Μοσάντ». Τα 50 εκατ. ευρώ για αγορά του θα τα κάλυπτε αρχικά η ισραηλινή πλευρά, με την ελληνική να εξοφλεί το ποσό στους Ισραηλινούς σε βάθος χρόνου. Η πρόταση δεν ευδοκίμησε.

H εγκατάσταση της Intellexa στην Ελλάδα συμπίπτει, σύμφωνα με τρεις ανεξάρτητες μεταξύ τους πηγές με γνώση του θέματος, με την πρόθεσή της να δραστηριοποιηθεί και σε άλλους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, όπως π.χ. στη δημιουργία από κοινού με την Κρίκελ μιας εφαρμογής για τον κορονοϊό στο υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας (σχέδιο που δεν προχώρησε) και την ανάπτυξη λογισμικού για drone. Για τον σκοπό αυτό, η Intellexa φέρνει στην Αθήνα εργαζόμενο της ισραηλινής εταιρείας Convexum, που ειδικεύεται στα λογισμικά που μπορούν να παρέμβουν στα λογισμικά των drone. Η Convexum ανήκε τότε στην ανταγωνίστρια της Intellexa, NSO. Στην ταυτότητα του εργαζόμενου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι εργάζεται για δύο εταιρείες – η συνεργασία ισραηλινών εταιρειών στο εξωτερικό είναι κάτι συνηθισμένο. Ο εργαζόμενος αυτός παίρνει άδεια παραμονής σε λιγότερους από δύο μήνες από το υπουργείο Mετανάστευσης στο τέλος του 2021, χωρίς ωστόσο η συνεργασία αυτή να έχει κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα για την ελληνική πλευρά. «Στο τέλος έμεινε μόνο το λογισμικό και ένας αρκετά ζημιογόνος απολογισμός για τη χώρα», είπε στο inside story πηγή που γνωρίζει το παρασκήνιο των επαφών της κυβέρνησης με την Intellexa.

Οι προσοδοφόρες εξαγωγές και οι ειδικές σχέσεις Ελλάδας - Intellexa

Η ισραηλινή εταιρεία αποσύρθηκε σταδιακά από την διαχείριση του συστήματος το οποίο, σύμφωνα με πηγές κοντά στους Ισραηλινούς, έμεινε στα χέρια της ελληνικής πλευράς μετά το 2021. Η Intellexa Α.Ε. επικεντρώθηκε στην πολύ προσοδοφόρα δραστηριότητα των εξαγωγών λογισμικού από τη χώρα μας, που συνολικά προσεγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ σε αξία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% από αυτά αφορά πωλήσεις σε χώρες της αφρικανικής ηπείρου, η οποία ταλανίζεται από αυταρχικά καθεστώτα και εμφύλιες διαμάχες που κοστίζουν ζωές αθώων – χώρες όπου βρίσκονται μάλλον οι καλύτεροι πελάτες τέτοιου τύπου λογισμικών-όπλων. Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο οι χώρες-μέλη από τις οποίες γίνονται αυτές οι εξαγωγές πρέπει να σταθμίζουν τον κίνδυνο παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αυταρχικά ή δικτατορικά καθεστώτα που ζητούν να προμηθευτούν παρόμοιο λογισμικό. Στην Ελλάδα τέτοιες εξαγωγές πρέπει να εγκρίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών, μετά από εισήγηση του υπουργείου Άμυνας και της ΕΥΠ. Τέτοιες άδειες δεν έχει ζητήσει η Intellexa από το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο Ισραήλ παρακολουθούν την κατάσταση με αγωνία για το μέλλον των σχέσεων των εταιρειών ανάπτυξης ειδικού λογισμικού με τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Πηγές κοντά στην εταιρεία θεωρούν ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν πως αποκλειστική ευθύνη για την καταστροφική διαχείριση του Predator έχουν οι άνθρωποι που ανέλαβαν να διαχειριστούν το σύστημα για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς να έχει ευθύνες η εταιρεία – αλλά όπου και να βρεθεί ο όμιλος του Ταλ Ντίλιαν, η ελληνική του «κληρονομιά» θα τον ακολουθεί. Η ειρωνεία είναι ότι, σύμφωνα με δύο πηγές κοντά στη διαδικασία, ο Ντίλιαν δεν έχει πάρει όλα τα χρήματα που συμφώνησε (τη στιγμή που άλλα εμπλεκόμενα μέρη πληρώθηκαν κανονικά), ενώ τον Ιούνιο του 2022 έπαψαν να τιμολογούνται υπηρεσίες του Predator. Ο Σαχάκ Άβνι, που βρήκαμε το Σάββατο το βράδυ στο κυπριακό του κινητό, αρνήθηκε να κάνει το παραμικρό σχόλιο στο ερώτημα τι ακριβώς είχε διαπραγματευθεί με τις ελληνικές αρχές.

Οι Ισραηλινοί εντωμεταξύ φαίνεται ότι μετά την εκλογή του Βενιαμίν ΝετανιάχουΈκρηξη στο Ισραήλ με την ακροδεξιά πριν από λίγες ημέρες, επανήλθαν στην παλιότερη πρόταση για μια συνεργασία ανάμεσα σε υπηρεσίες των δύο κυβερνήσεων για τη λειτουργία ειδικού λογισμικού παρακολούθησης, προερχόμενου από άλλη εταιρεία – λίγες μέρες αφότου η ελληνική κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει την Intellexa ότι μπορεί να μείνει στη χώραPredatorgate: Η Intellexa μένει στην Ελλάδα.

Δεν φαίνεται πως οι σχέσεις Ελλάδας-Intellexa μπορούν να κλονιστούν εύκολα: σύμφωνα με προσφορά που στάλθηκε από την Intellexa σε υποψήφιους αγοραστές του Predator στο εξωτερικό στα τέλη Μαρτίου 2022, ενώ η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα στον υποψήφιο πελάτη της να χτυπάει στόχους και σε άλλες πέντε χώρες, από αυτές αποκλείει ρητά τρεις: τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Κάτι που ενδεχομένως φανερώνει κάποια ειδική σχέση της εταιρείας με τις τρεις προαναφερόμενες χώρες.

Π. Πολάκης: «Δώστε στη δημοσιότητα τη σύμβαση!»

Εξηγήσεις ζήτησε με τη σειρά του ο Παύλος Πολάκης αναρτώντας τα έγγραφα που εμφανίζουν τον προϋπολογισμό του προγράμματος, βάζοντας στο κάδρο τον Κυριάκο Πιερρακάκη, του οποίου η υπογραφή φιγουράρει δίπλα σε αυτή του Κοντολέοντα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)