to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:11 | 03.01.2018

Κοινωνία

Τι λένε οι σεισμολόγοι για το Κιλκίς

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, οι σεισμοί που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί δεν ξεπερνούσαν τους 2 και 2,5 βαθμούς.


Αισθητός στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς, χωρίς να προκαλέσει ανησυχία, έγινε ο σεισμός που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βόρεια του Κιλκίς, μεταξύ των λιμνών Δοϊράνης και Κερκίνης.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4 βαθμών και έγινε στις 7.36 μ.μ.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν το ίδιο με τις δονήσεις των 4 και των 4,7 βαθμών που έγιναν λίγο μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα και στις 6.24 π.μ. τα ξημερώματα, αντίστοιχα.


Ευθ. Λέκκας: Η ακολουθία μικρών σεισμών είναι σε πλήρη εξέλιξη

Περισσότερες από 24 ώρες έχουν περάσει από τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ στο Κιλκίς και η σεισμική ακολουθία, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, είναι σε πλήρη εξέλιξη με 35 σεισμούς μικρού, ωστόσο, μεγέθους.

«Έχουν περάσει πάνω από 24 ώρες. Έχουμε μια σεισμική ακολουθία σε πλήρη εξέλιξη με περίπου 35 σεισμούς μικρού μεγέθους, αλλά γίνονται αντιληπτοί από τους κατοίκους. Είναι σεισμοί που εκδηλώνονται στην ίδια περιοχή, ανατολικά της Δοϊράνης» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Εκτίμησε δε ότι «η όλη διαδικασία θα συνεχιστεί μάλλον τα επόμενα 24ωρα με μικρούς πάντα σεισμούς και σιγά σιγά θα αποσβεστεί σε 1-4 ημέρες».

Διευκρίνισε: «Ουσιασικά, έχουμε να κάνουμε μ΄ένα σμήνος σεισμών, όπου δεν έχουμε την εκδήλωση μεγάλων φαινομένων -κρατιούνται κάτω από 5 (σσ: Ρίχτερ)- κι αυτό είναι πολύ θετικό γιατί δεν προβλέπεται να υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις ούτε στους ανθρώπους ούτε στον οικιστικό ιστό. Επειδή τα ρήγματα στην περιοχή είναι μικρά, παραμένουμε μικρά μεγέθη».


Κ. Παπαζάχος: Προς αποκλιμάκωση η σεισμική ακολουθία στο Κιλκίς

Η σεισμική ακολουθία στο Κιλκίς φαίνεται πως βαίνει προς αποκλιμάκωση, καθώς σύμφωνα με τους σεισμολόγους, κατά τη διάρκεια της νύχτας μειώθηκε η δραστηριότητα στο ρήγμα της περιοχής, ενώ τα μεγαλύτερα μεγέθη, σήμερα το πρωί δεν ξεπερνούσαν τους 2,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.«Η δραστηριότητα μειώθηκε, δεν είχαμε μία δύσκολη νύχτα. Δεν υπήρξε χωρική επέκταση και όσο πάνε οι σεισμοί γίνονται πιο αραιοί. Αυτό μας κάνει όλο και πιο αισιόδοξους, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι θα σβήσει έτσι απλά η δραστηριότητα. Θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, όπως φαίνεται με αποκλιμάκωση» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)