to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:38 | 21.04.2018

Πολιτική

Νέα «πυρά» από την Άγκυρα κατά της Ελλάδας για τους «8»: «Γίνατε καταφύγιο εγκληματιών»

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Αnadolu σε επιστολή του προς τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, επικρίνει την απόφαση του ΣτΕ και κατηγορεί την Ελλάδα ότι έχει εξελιχθεί σε «καταφύγιο εγκληματιών» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016


Συνέχεια έχουν οι επιθέσεις της Άγκυρας στην Αθήνα με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για απελεύθερωση με περιοριστικούς όρους ενός εκ των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών, που έχουν ζητήσει άσυλο. 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Αnadolu σε επιστολή του προς τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, επικρίνει την απόφαση του ΣτΕ και κατηγορεί την Ελλάδα ότι έχει εξελιχθεί σε «καταφύγιο εγκληματιών» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 .

Η φράση αυτή αντηχεί ουσιαστικά τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι οι «εχθροί μας βλέπουν την Ελλάδα ως ασφαλές καταφύγιο» και την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία η Αθήνα κατηγορείται ότι «προστατεύει πραξικοπηματίες». 

«Στα δύο χρόνια από το πραξικόπημα, τρομοκράτες κατέφυγαν στην Ελλάδα παρανόμως για να αποφύγουν τη Δικαιοσύνη στην Τουρκία» φέρεται να γράφει στην επιστολή, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει εξελιχθεί σε «τόπο συγκέντρωσης εγκληματιών». Ζητά δε την άμεση έκδοση των οχτώ.

Από την πλευρά του και ο Ομέρ Τσέλικ, υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσις, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι «με το να αρνείται την έκδοσή τους η Ελλάδα ενθαρρύνει όσους σχεδιάζουν πραξικοπήματα». 

Παράλληλα, σε γραπτή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρεται στην απόφαση του ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας για την απελευθέρωση του Süleyman Özkaynakçı (Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί) με περιοριστικούς όρους.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας, αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους για λόγους δημοσίου συμφέροντος ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών (συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου). Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν αφιχθεί στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Χθες (19 Απριλίου) έγινε γνωστό ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας της Ελλάδος αποφάσισε την απελευθέρωση του Süleyman Özkaynakçı, ενός από τους οκτώ πραξικοπηματίες που ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα και συμμετείχαν στην προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Παρά τους ισχυρισμούς ότι απελευθερώθηκε με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, αυτή η απόφαση έδειξε ότι δεν λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα για έναν προδότη που συμμετείχε σε απόπειρα πραξικοπήματος και για μία ακόμα φορά δείχνει οτι η Ελλάδα είναι μία χώρα που προστατεύει πραξικοπηματίες.

Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές κάνουν δηλώσεις στον Τύπο ότι τις επόμενες μέρες θα απελευθερωθουν και οι υπόλοιποι πραξικοπηματίες. Αυτό το θέμα δεν μπορεί να εξηγηθεί ως απλή εφαρμογή σχετικά με τη διάρκεια κράτησης όπως ισχυρίζονται οι ελληνικές αρχές.

Η ελληνική δικαιοσύνη προλειαίνει το έδαφος για ένα τέτοιο αποτέλεσμα που τραυματίζει τη δημόσια συνείδηση με την επαναλαμβανόμενη απόρριψη της έκδοσης των προδοτών πραξικοπηματιών που στράφηκαν κατά της δημοκρατίας στην χώρα μας.

Συνεχίζεται η αποφασιστικότητά μας σε ό,τι αφορά την έκδοση και την εκδίκαση των πραξικοπηματιών δραπετών στην χώρα μας».

Στο μεταξύ, οι εχθροί της Τουρκίας βλέπουν την Ελλάδα ως «ασφαλές καταφύγιο» και η ελληνική στάση αναφορικά με πρόσωπα, τα οποία η Άγκυρα θεωρεί υποστηρικτές της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, βλάπτει τις σχέσεις, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως είναι απαράδεκτο άνθρωποι που πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος να προστατεύονται από την Ελλάδα.

Πληροφορίες: Ναυτεμπορική, Εφημερίδα των Συντακτών, news247.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)